Herpes

Herpes is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV) en kent twee typen: de infecties in het gezicht en op de lippen. Denk maar aan koortsblazen en aften. Het tweede type herpes situeert zich rond de geslachtsdelen en behoort tot de SOA’s.

Hoe ontstaat herpes?

Het virus is al enkele dagen aanwezig in het lichaam voor de eerste symptomen optreden. In deze fase, de primaire fase, dringt het virus binnen via de huid of de slijmvliezen en gaat het zich vermenigvuldigen. Het zal zich verspreiden naar de lymfeklieren die tijdelijk kunnen opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Weinig patiënten hebben last van het virus als het zich in de primaire fase bevindt. Na drie tot negen dagen komen de ziekteverschijnselen tevoorschijn.  

Herpes is zo besmettelijk dat de meeste mensen er al als kind mee besmet raken. Meestal door te zoenen of seksueel contact maar herpes kan ook worden overgedragen via gebruiksvoorwerpen of door de herpesuitslag aan te raken. Eens in het lichaam blijft het virus daar aanwezig en kan het af en toe actief worden. Hoe vaak dat is, hangt van persoon tot persoon af. De ene heeft maandelijks een koortslip, de andere maar één keer per jaar.

Wat zijn de symptomen?

Herpes kan op verschillende plaatsen voorkomen. Het virus veroorzaakt steeds rode plekjes en met vocht gevulde blaasjes die jeuken. De blaasjes drogen uit en er vormen zich korsten die vanzelf afvallen zonder littekens na te laten. Herpes rond de mond is de meest opvallende vorm maar de herpes kan zich ook bevinden in de vagina op de baarmoedermond of in de anus. Behalve jeuk en blaasjes heeft de patiënte pijn bij het plassen en komt er soms afscheiding uit de vagina.

Wat is de beste behandeling?

Herpes is niet te genezen. Het blijft levenslang in het lichaam. Het enige dat medicatie kan doen is de klachten verlichten. Zo bestaan er medicijnen (bv Zeilitrex) die de aanval verkort. Dit geneesmiddel helpt alleen als de blaasjes minder dan 2 dagen oud zijn. Nadien heeft het geen zin meer.

Om de blaasjes sneller te doen uitdrogen, kan men een crème met zinkoxide op de blaasjes smeren. En om verspreiding van de infectie tegen te gaan, wast men zich best met desinfecterende zeep.