Netelroos

Netelroos is een vorm van huiduitslag die regelmatig voorkomt. 1 op 5 mensen krijgt in zijn leven wel eens netelroos. Er verschijnen dan bulten na het eten van bepaalde voeding waar men allergisch aan is, of na het tuinieren omdat men gebeten is door insecten of de huid in contact gekomen is met bepaalde planten. In de meeste gevallen is de netelroos na enkele uren alweer verdwenen.

Hoe ontstaat netelroos?

Wat de netelroos heeft veroorzaakt is vaak niet duidelijk. Er kunnen verschillende uitlokkende factoren zijn. De bekendste zijn infecties, insectenbeten, fysieke inspanning, zonneallergie, allergie aan bepaalde voeding, kleurstoffen, cosmetica, medicatie, bewaarmiddelen maar ook blootstelling aan koude, warmte of druk of hevige emoties. De uitlokkende factoren zijn dus zeer uiteenlopend en mogelijk zijn er nog andere die niet opgesomd zijn.

Wat zijn de symptomen?

Bij netelroos verschijnen rode of bleke bulten op het lichaam die hevig jeuken. Het kunnen kleine bultjes zijn van een paar mm groot, of grote die overgaan in andere bulten op het lichaam. Ze verdwijnen vanzelf na 2 tot 24 uur. Meestal toch, in zeldzamere gevallen houdt de netelroos aan die tot wel 6 weken kan duren. Artsen spreken van een chronische vorm als de netelroos langer dan zes weken duurt.  

Soms zijn de symptomen erger dan lichte bulten en zwellen de oogleden, de lippen en de tong of, daalt de bloeddruk plots, wordt men kortademig en heeft men last om te slikken. In dit geval is het noodzakelijk om onmiddellijk contact op te nemen met een arts en op zoek te gaan naar de uitlokkende factor. In het slechtste geval kan de netelroos immers een shock veroorzaken.

Wat is de beste behandeling?

Wanneer de netelroos regelmatig terugkomt, is het aangeraden om op te schrijven wat je die dag gegeten hebt. Vaak is een bepaalde voedingsstof, een wasproduct of cosmetica de oorzaak. Komt de huiduitslag tevoorschijn bij warmte of koude, draag dan aangepaste kleding.

De jeuk snel verminderen kan met een koelzalf, levomenthol of zinkoxide. Is de jeuk ondraaglijk kunnen tabletten (antihistaminica) verlichting bieden. Omdat men van deze tabletten suf wordt, kunnen ze een invloed hebben op het rijden.