Laten we een eerste taboe al meteen de wereld uit helpen: acne wordt vaak gedefinieerd als ‘jeugdpuistjes’. Maar als we redelijk wezen dan klopt dat niet. Hoewel er heel wat jongeren tijdens de puberteit last hebben van acne, is het een huidaandoening die op alle leeftijden kan voorkomen. Puistjes na je 30ste? Compleet normaal en laat je vooral niets anders wijsmaken. Leer alles over acne, hoe het ontstaat en welke soorten er bestaan in de Acne 101 van onze dermatologen.
Een meer correcte definitie zien we als volgt:
Acne is een verzamelnaam voor allerlei soorten puistjes. Deze verschijnen op de huid: meestal in het gelaat, op de rug of op de borst en schouders.
Deze twee eerste fases zijn vormen van acne die niet ontstoken zijn. De poriën zijn verstopt, maar kunnen toch tijdig alle talg en olie verwerken, waardoor het niet tot een infectie komt.
Komt het wel zover, dan is er sprake van inflammatie. De overvloedige talg en olie raken niet weg en zorgen ervoor dat de talgklier ontsteekt. Hierdoor ontstaan rode tot paarse, pijnlijke puistjes met soms een wit tot lichtgeel kopje.
Acne ontstaat wanneer de talgklieren in je huid iets te goed hun best doen. Deze klieren bevinden zich in de bovenste laag van de huid en dienen in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat je huid, maar ook je haar soepel en beschermd blijven. De talg die ze aanmaken is namelijk een vette stof die water, bacteriën en schimmels afstoot. Het verhoogt zo de weerstand van de huid.
Als deze klieren heel actief zijn, dan kunnen ze hun eigen talgproductie helaas niet meer verwerken. De onderhuidse talg wordt dikker en er ontstaat een ophoping van talg en huidschilfers. Zo verstopt de talgfollikel en ontstaan er mee-eters. In de talgklieren zelf wemelt het van bacteriën. En als de verstopte talgfollikel openscheurt ontstaat er een ontstekingsreactie = acne.
In de meeste gevallen is die overproductie gelinkt aan schommelingen in je hormonen, maar acne kan ook genetisch zijn.
Acne ontstaat niet door:
Zoek bij matige tot ernstige vormen van acne steeds hulp van een dermatoloog. Deze aandoeningen bevinden zich diep in de huid. De dermatoloog kan aan de hand van aangepaste behandelingen de oorzaak beter aanpakken en zo tot betere resultaten komen. Wacht hier ook niet te lang mee: hoe sneller je de behandeling kan starten, hoe minder kans je zal hebben op littekens.
Acne vulgaris is de verzamelnaam voor alle soorten acne die ontstaan door de talgklieren die verstoppen. Hieronder vallen alle vormen van mee-eters, papels, pustels, knobbeltjes of cysten.
Schimmelacne = uitslag die ontstaat door de hoeveelheid gist op je huid. Door een hoog level aan gist worden bacteriën gevoed en kunnen schimmels ontstaan. Door die schimmels ontsteken de haarzakjes. Ze ontstaan vaak in groep, hebben ongeveer dezelfde grootte en jeuken, op die manier kan je ze onderscheiden van acne vulgaris.
Rosacea = een huidaandoening die voor een deel dezelfde verschijnselen vertoont als acne. Denk aan ontstoken bultjes, roodheid en irritatie, maar deze worden niet veroorzaakt door verstopte talgklieren. Bij rosacea doen de symptomen zich vooral voor op de wangen en rondom de neus, alsof je bloost.In een vergevorderd stadium kan het leiden tot zichtbare haarvaatjes (vandaar ook de roodheid), verruwing van de huid en zwelling van het gezicht.
Heb je last van acne? Via Skindr krijg je binnen 48u advies van een ervaren dermatoloog met bijhorend behandelplan om je zo snel en goed mogelijk te verzorgen.