Acne

Acne vulgaris treedt op tijdens de puberteit en is dan ook beter bekend onder de naam ‘jeugdpuistjes’. Er zijn er maar weinigen die eraan ontsnappen maar de ernst van de acne kan wel sterk verschillen. Bij de ene blijft het beperkt tot hier en daar een puistje, anderen hebben er zoveel last van dat ze zich schamen voor hun uiterlijk en er psychisch onder lijden.

Hoe ontstaan acne?

Puistjes vormen zich als de huid ontstoken is. In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen. De talgklieren scheiden meer talg af, zoveel dat de uitvoergang van de talgklier verstopt. De talg hoopt zich op, de uitvoergang verhardt tot ze uiteindelijk barst. De talg, gevuld met bacteriën, komt in de huid terecht en veroorzaakt de ontsteking.

Wat zijn de symptomen?

Soms is deze verstopping oppervlakkig en uit zich dat in mee-eters of zwarte puntjes (comedonen). Als de verstopping onderhuids is, ontstaan witte comedonen of puisten. In andere gevallen kan je acne herkennen aan rode pukkels of bultjes. Acne uit zich dus in verschillende vormen, het wordt daarom een polymorfe of veelvormige aandoening genoemd.  

Acne verschijnt in het gezicht, op de borst, rug, schouders, in de hals en in de nek omdat zich daar de meeste talgklieren bevinden. In mindere mate komt acne ook voor op de billen en de bovenarmen. We zien dat acne bij vrouwen vooral beperkt blijft tot het gezicht en in de hals. Bij mannen zullen de puistjes zich sneller verspreiden naar de schouders, borstkas en bovenrug.  

Wat is de beste behandeling?

Acne is een onschuldige aandoening die vanzelf weggaat, meestal voor de leeftijd van 25 jaar. Hoewel het aanlokkelijk is de puisten uit te knijpen is het absoluut af te raden eraan te krabben of te pitsen. Op die manier zet de ontsteking zich immers verder en zal het de acne verergeren.  

Er bestaan helaas nog geen middeltjes die de acne doen verdwijnen, wel om de acne ‘rustig’ te maken. Blijf dus niet bij de pakken zitten als je je onzeker voelt daar de puistjes in je gezicht. De dermatoloog zal een crème, gel of lotion voorschrijven die de huid doet afschilferen zodat de talg gemakkelijk naar buiten kan en er minder acne gevormd wordt. In ernstigere gevallen kan een antibioticakuur opgestart worden voor een periode van 4 tot 6 maanden.  

Bij meisjes die ook een anticonceptiepil willen gebruiken, zijn er lichte anti-acne pillen op de markt die ook als voorbehoedmiddel dienen zoals Yasmin.