Alopecia Areata

Alopecia areata: Wat is het en hoe te behandelen?

Als je last hebt van Alopecia areata, kan dit een grote impact hebben op je leven. Deze auto-immuunziekte zorgt ervoor dat je haar uitvalt in ronde plekken op je hoofd, maar het kan ook elders op je lichaam voorkomen. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van Alopecia areata, maar het wordt vermoed dat erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol spelen.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor Alopecia areata, maar helaas is er nog geen genezing mogelijk. Een veelgebruikte behandeling is corticosteroïden, die ontstekingen remmen en de haargroei stimuleren. 

Ook immunotherapie kan helpen, waarbij het immuunsysteem wordt gestimuleerd om de haarzakjes te herstellen. Verder zijn er nog verschillende alternatieve behandelingen beschikbaar, zoals acupunctuur en aromatherapie, maar de effectiviteit daarvan is niet wetenschappelijk bewezen.

Wat is Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die haarverlies veroorzaakt. Bij deze aandoening valt het immuunsysteem van het lichaam de haarzakjes aan, waardoor het haar uitvalt en kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, maar begint meestal tijdens de kindertijd of adolescentie.

De oorzaak van alopecia areata is niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van genetische, omgevings- en immuunfactoren. Het kan ook geassocieerd worden met andere auto-immuunziekten, zoals schildklieraandoeningen.

Alopecia areata kan zich op verschillende manieren presenteren, waaronder:

 • Pleksgewijs haarverlies op de hoofdhuid
 • Haarverlies op andere delen van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, baard, wimpers, enz.
 • Totaal haarverlies op de hoofdhuid (alopecia totalis)
 • Totaal haarverlies op het hele lichaam (alopecia universalis)

De diagnose van alopecia areata wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Soms kan een biopsie van de hoofdhuid nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Hoewel er geen remedie voor alopecia areata is, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om het haarverlies te verminderen en de haargroei te bevorderen. Deze omvatten:

 • Topische corticosteroïden
 • Injecties van corticosteroïden in de hoofdhuid
 • Immunotherapie
 • Lichttherapie
 • Haartransplantatie

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze behandelingen varieert en dat er geen garantie is dat het haarverlies volledig zal worden omgekeerd. Het is ook belangrijk om te onthouden dat alopecia areata een onvoorspelbare aandoening is en dat het haarverlies op elk moment kan terugkeren.

Oorzaken van Alopecia areata

Genetische aanleg

Een van de belangrijkste oorzaken van alopecia areata is genetische aanleg. Als iemand in je familie deze aandoening heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Dit komt omdat alopecia areata een genetische component heeft en kan worden overgedragen van ouder op kind.

Stress

Stress is een andere belangrijke factor die de ontwikkeling van alopecia areata kan beïnvloeden. Wanneer je onder veel stress staat, kan je immuunsysteem verzwakken. Dit kan leiden tot ontstekingen en haaruitval.

Andere auto-immuunziekten

Mensen met andere auto-immuunziekten, zoals lupus, reumatoïde artritis en schildklieraandoeningen, hebben een hoger risico op alopecia areata. Dit komt omdat auto-immuunziekten het immuunsysteem van het lichaam aantasten, waardoor het vatbaarder wordt voor andere auto-immuunziekten.

Infecties

In sommige gevallen kan een infectie de ontwikkeling van alopecia areata veroorzaken. Infecties kunnen het immuunsysteem van het lichaam aantasten en ontstekingen veroorzaken, waardoor het haar uitvalt.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de ontwikkeling van alopecia areata veroorzaken. Chemotherapie en andere medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, kunnen haaruitval veroorzaken.

Omgevingsfactoren

Er zijn aanwijzingen dat omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan chemicaliën en roken, de ontwikkeling van alopecia areata kunnen beïnvloeden. Het is echter nog niet duidelijk hoe deze factoren precies bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Symptomen van Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die haaruitval veroorzaakt. Het kan op elke leeftijd beginnen en kan zowel mannen als vrouwen treffen. Hier zijn enkele symptomen die je kan ervaren als je Alopecia areata hebt:

 • Plotselinge haaruitval: De eerste tekenen van Alopecia areata zijn meestal kleine ronde plekken met haaruitval op de hoofdhuid. Deze plekken kunnen zich snel uitbreiden en leiden tot totale kaalheid op de hoofdhuid, baard of wenkbrauwen.

 • Jeuk en irritatie: De getroffen gebieden kunnen jeuken en geïrriteerd raken voordat het haar uitvalt.

 • Nagelproblemen: Ongeveer 10% van de mensen met Alopecia areata kan nagelproblemen hebben, zoals putjes, ribbels of veranderingen in de kleur en textuur van de nagels.

 • Haaruitval op andere delen van het lichaam: In zeldzame gevallen kan Alopecia areata leiden tot haaruitval op andere delen van het lichaam, zoals de wimpers, wenkbrauwen, baard, oksels of schaamstreek.

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van Alopecia areata kunnen variëren van persoon tot persoon. Als je een van deze symptomen ervaart, raadpleeg dan je arts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Diagnose van Alopecia areata

Als je denkt dat je Alopecia Areata hebt, is het belangrijk om een afspraak te maken met een dermatoloog. De dermatoloog zal een grondige medische geschiedenis afnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij of zij zal ook een haarmonster nemen om te onderzoeken onder een microscoop.

Er zijn verschillende tests die de dermatoloog kan uitvoeren om de diagnose te bevestigen, zoals een bloedtest om te controleren op auto-immuunziekten, een huidbiopsie om te onderzoeken onder een microscoop of een trichogram om de haargroei te bestuderen.

Het is belangrijk om te weten dat de diagnose van Alopecia Areata soms moeilijk kan zijn omdat het kan lijken op andere haarproblemen. Daarom is het belangrijk om een ervaren dermatoloog te raadplegen die bekend is met deze aandoening.

Als de diagnose van Alopecia Areata is bevestigd, kan de dermatoloog verschillende behandelingsopties aanbevelen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Deze behandelingen kunnen onder meer corticosteroïden, immunotherapie, lichttherapie en haartransplantatie omvatten.

Het is belangrijk om te onthouden dat Alopecia Areata een chronische aandoening is en dat er geen genezing voor is. Het doel van de behandeling is om de haargroei te bevorderen en verdere haaruitval te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle behandelingen voor iedereen werken en dat het kan zijn dat je verschillende behandelingen moet proberen voordat je de juiste behandeling vindt.

Behandeling van Alopecia areata

Medische behandelingen

Als Alopecia Areata wordt vastgesteld, zijn er verschillende medische behandelingen beschikbaar om de haargroei te stimuleren. Hieronder staan enkele van de meest gebruikte medische behandelingen:

 • Corticosteroïden: Dit zijn krachtige ontstekingsremmende middelen die kunnen worden toegediend via injecties, crèmes of zalven. Ze helpen de ontstekingen te verminderen en stimuleren de haargroei.

 • Immunosuppressiva: Dit zijn geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken en worden gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken, waardoor het haarverlies wordt verminderd.

 • Anthralin: Dit is een crème die op de hoofdhuid wordt aangebracht en helpt bij het stimuleren van de haargroei.

 • Minoxidil: Dit is een medicijn dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, maar het kan ook helpen bij het stimuleren van de haargroei.

 • Topische immunotherapie: Dit is een behandeling waarbij chemicaliën op de hoofdhuid worden aangebracht om een allergische reactie op te wekken. Het kan helpen om de haargroei te stimuleren.

 • Lichttherapie: Dit is een behandeling waarbij de hoofdhuid wordt blootgesteld aan UV-licht om de haargroei te stimuleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle behandelingen voor iedereen werken en dat het belangrijk is om met een arts te overleggen over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Kan het nog herstellen?

Alopecia areata kan spontaan verdwijnen zonder behandeling, maar het kan ook terugkomen. De kans op herstel hangt af van de ernst van de aandoening en de duur van de symptomen. In sommige gevallen kan het haar binnen enkele maanden weer terugkeren, terwijl het bij anderen jaren kan duren.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het herstelproces, zoals de leeftijd, de omvang van de kaalheid en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Over het algemeen hebben jongere mensen een grotere kans op herstel dan oudere mensen.

Leven met Alopecia areata

Als je Alopecia Areata hebt, kan het moeilijk zijn om je zelfverzekerd te voelen. Het kan een uitdaging zijn om te leren leven met haarverlies en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Praat met een professional: Een psycholoog of therapeut kan je helpen omgaan met de emotionele impact van Alopecia areata. Ze kunnen je ook helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en het verbeteren van je zelfbeeld.

 • Zoek steun: Het kan nuttig zijn om contact te maken met anderen die ook Alopecia areata hebben. Er zijn verschillende online gemeenschappen en ondersteuningsgroepen beschikbaar.

 • Experimenteer met stijlen: Probeer verschillende kapsels en hoofddeksels om te ontdekken wat voor jou werkt. Sommige mensen dragen pruiken of haarstukjes, terwijl anderen ervoor kiezen om hun hoofd kaal te scheren.

 • Bescherm je hoofdhuid: Zorg ervoor dat je hoofdhuid beschermd is tegen de zon en kou. Overweeg het dragen van een hoed of sjaal als je naar buiten gaat en smeer ook je hoofd volledig in met SPF als je in de zon zit.

 • Wees voorbereid: Als je Alopecia Areata hebt, kan het haarverlies onvoorspelbaar zijn. Houd er rekening mee dat je haar op elk moment kan uitvallen.

 • Praat erover: Als je je ongemakkelijk voelt over je Alopecia, praat er dan over met vrienden en familie. Ze kunnen je ondersteunen en je helpen om je zelfverzekerd te voelen.

Het leven met Alopecia areata kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Met de juiste steun en strategieën kun je je zelfverzekerd voelen en je haarverlies omarmen als een deel van wie je bent.

Preventie

Preventieve maatregelen

Hoewel alopecia areata niet volledig kan worden voorkomen, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen:

 • Eet een gezond dieet: Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen kan helpen om je immuunsysteem gezond te houden en je haarzakjes te ondersteunen.
 • Vermijd stress: Het vermijden van stressvolle situaties en het vinden van manieren om stress te verminderen, zoals meditatie of yoga, kan helpen om de kans op alopecia areata te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van agressieve haarproducten: Het gebruik van agressieve haarproducten, zoals permanenten en kleurstoffen, kan de haarzakjes beschadigen en het risico op alopecia areata vergroten.
 • Raadpleeg een arts: Als je symptomen van alopecia areata opmerkt, raadpleeg dan een arts om een ​​diagnose te stellen en een behandeling te starten.

Het nemen van deze preventieve maatregelen kan helpen om de kans op alopecia areata te verminderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze aandoening niet volledig kan worden voorkomen.