Apenpokken

Apenpokken is voor het Westen een nieuwe ziekte. Ze kwam in onze streken niet voor maar daar is het afgelopen jaar verandering in gekomen. Vanuit Afrika is het virus Europa binnengebracht. Daarom is er heel wat over te doen geweest in de media. De symptomen zijn pijnlijk en uiten zich in grote bulten. Apenpokken zijn niet gevaarlijk en treft voorlopig een beperkte groep mensen. Virologen achten de kans op een nieuwe pandemie heel klein.  

Hoe ontstaan apenpokken?

Het apenpokkenvirus komt vooral voor bij knaagdieren in West- en Midden Afrika. Toch raken steeds meer mensen besmet. Je kan alleen besmet raken als je lang knuffelt of zoent met iemand die drager is van het virus. Vaak is dat na seksueel contact maar het is ook mogelijk het virus op te lopen door te slapen in besmet beddengoed.

Het virus dringt binnen via slijmvliezen en kleine wondjes in de huid. Omdat in het homomilieu de kans om besmet te raken hoger is, kunnen homo’s in aanmerking komen voor een inenting tegen het virus. Vooralsnog is het aantal inentingen beperkt. Een arts zal steeds een voorschrift moeten geven. Een massale vaccinatiecampagne is niet nodig. Begin september 2022 waren er in België 706 bevestigde gevallen waarvan 32 personen gehospitaliseerd werden.

Wat zijn de symptomen?

Het apenpokkenvirus behoort tot de pokkenfamilie. De symptomen zijn gelijkaardig als bij andere pokkenziekten. Enkele dagen nadat het virus is binnengedrongen, verschijnt er uitslag op de binnenkant van de mond en de keel, te vergelijken met aften. Heeft men de besmetting opgelopen na seks dan zal de uitslag beginnen in de buurt van de geslachtsdelen en de anus. Deze uitslag verspreidt zich over het gezicht de onderarmen, benen, voeten en de handen. De uitslag wordt blaasjes, gevuld met vocht. De vloeistof verandert in pus waarna de blaasjes opdrogen en er korsten ontstaan. Deze korsten zijn ook nog besmettelijk.  

Het verschil met andere pokken is dat apenpokken de lymfeklieren doen opzwellen wat een onaangenaam gevoel geeft in de liezen, hals of oksels.

Wat is de beste behandeling?

Bij een vermoeden van apenpokken zal de huisarts een test doen door vocht uit een blaasje te prikken en bloed af te nemen. Bij een positieve test blijft men thuis tot alle korstjes weg zijn. Apenpokken gaat na 2 tot 4 weken vanzelf over. Een geneesmiddel tegen het virus is niet beschikbaar in België.