Krentenbaard (Impetigo)

Impetigo, in de volksmond beter bekend als krentenbaard of kinderzeer, is een infectie van de huid waarbij gele korstjes ontstaan. Vooral kinderen lopen het op. Krentenbaard ziet er niet mooi uit en komt vaak in het gezicht voor. Het is erg besmettelijk maar volstrekt ongevaarlijk. Kinderen worden er niet ziek van.

Hoe ontstaat impetigo?

Impetigo ontstaat wanneer de huid infecteert door bacteriën. Meestal zijn dat de bacteriën stafylokokken maar soms ook streptokokken. Er zijn soorten stafylokokken die blaren produceren maar doorgaans blijft het bij gele korsten. De infectie kan worden overgedragen via de handen, handdoeken of andere voorwerpen. Kinderen die al een beschadigde huid hebben door bijvoorbeeld een loopneus, eczeem, insectenbeten of schaafwonden zijn gevoeliger voor impetigo. Volwassenen daarentegen zijn er minder vatbaar voor.  

Wat zijn de symptomen?

Bij de meest voorkomende vorm, de impetigo crustosa, start de aandoening met kleine blaasjes en puskoppen die openbarsten en gele korsten vormen. Deze korsten kunnen jeuken en pijn doen.  

Bij een andere vorm, de impetigo bullosa, worden grote blaren gevormd die eveneens openbarsten. Het blaarvocht is eerst helder van kleur maar wordt later geel. We zien schaafwonden die vochtig blijven. Het vocht van een krentenbaard dat op andere plaatsen op de huid terechtkomt, kan daar een nieuwe infectie veroorzaken.

Wat is de beste behandeling?

Een behandeling is niet noodzakelijk. Bij gezonde mensen verdwijnt de krentenbaard vanzelf na 2-3 weken. De meeste patiënten gebruiken wel een zalf om het genezingsproces te versnellen. Bij milde symptomen zal de arts fucidine crème, chloorhexidine crème, Bactroban zalf of een ander middeltje met antibacteriële eigenschappen voorschrijven. Bij ernstige klachten kan een antibioticakuur worden voorgeschreven.  

Thuis dien je wel alert te zijn, zeker als er meerdere kinderen onder één dak wonen. Om besmetting tegen te gaan laat je de kinderen niet samen baden of dezelfde handdoek gebruiken. De korsten van het besmette kind week je los met een zoutwaterbadje of zoete olie. Alle gezinsleden wassen zich best met desinfecterende zeep of scrub.

Het is nutteloos de krentenbaard af te dekken met een pleister of doekje. Integendeel, dit kan de infectie net in de hand werken, net als een warme en vochtige omgeving, slechte hygiëne, ondervoeding, te krappe behuizing en slechte sociale omstandigheden.

Kinderen met krentenbaard mogen naar school. Baby’s met de aandoening worden afgeraden naar de crèche te gaan tot de blaasje opgedroogd zijn of tot 24 à 48 uur na de start van de antibioticabehandeling.