Schurft

Schurft of scabiës is een ziekte die vaker voorkomt in ontwikkelingslanden. Deze infectie van de huid ontstaat immers door een slechte hygiëne. De huid wordt schilferig, kleurt rood, jeukt, er komen blaasjes en bultjes op. Omdat je pas besmet kan raken nadat de huid langer dan een kwartier in contact is gekomen met besmette huid, wordt schurft meestal doorgegeven via seksueel contact. Maar ook door te slapen in besmette laken of besmette kleding te dragen, kan schurft worden overgedragen.

Hoe ontstaat schurft?

Bij schurft leggen de vrouwtjes van de schurftmijt eitjes in de opperhuid. Deze eitjes komen uit naar een viertal dagen. De larven leven op de huid en zijn nog gemakkelijk te verwijderen door te douchen. De beestjes zijn na 18 dagen volwassen. Schurftmijt is heel klein. Het vrouwtje is 0,4 x 0,3 mm groot. Bij een besmetting zijn er tussen 5 en 15 mijten op het lichaam die samen dagelijks maximaal 15 mm gang kunnen uitgraven. De uitwerpselen, de eitjes zelf en bepaalde stoffen op de mijt die achterblijven in de gang veroorzaken een allergische reactie bij de mens.  

Iedereen kan schurft krijgen maar de kans is groter bij daklozen die zich niet elke dag kunnen wassen en niet vaak propere kleding aantrekken, bij reizigers in een gebied waar schurft rondgaat of de hygiëne zeer slecht is (bijvoorbeeld door gebrek aan stromend water), en bij personen die verzwakt zijn omdat ze ondervoed zijn of heel ongezond eten.

Wat zijn de symptomen?

Schurft jeukt en dan vooral ’s avonds en ’s nachts. De gangetjes, rode plekjes, bultjes en blaasjes zijn vooral te zien op de pols, in de knieholten, tussen de vingers en onder de borsten, op de geslachtsdelen en bij kinderen ook in het gezicht. Patiënten die een verstoord afweersysteem hebben en minder krabben, vertonen veel meer mijten. Bij hen zal de huid korsten en schilferen.

Wat is de beste behandeling?

Omdat schurft zo besmettelijk is, is het niet voldoende alleen de patiënt te behandelen maar ook de huisgenoten en zelfs de huisdieren. Iedereen die onder hetzelfde dak woont: logees, bedpartners of personen waarmee men fysiek contact heeft (bijvoorbeeld in een zorgende functie) dienen zich te behandelen. De dag nadien moeten de lakens en kleding gewassen worden op 60 graden, wast men zichzelf grondig onder de douche en trekt men schone kleren aan. Wie besmet is met schurft, herhaalt deze behandeling na 7 tot 14 dagen.