Acne behandeling

Jammergenoeg bestaat er voor acne geen quick fix of one-size-fits-all behandeling. Elk huidtype is anders en elke soort acne is anders.

Acne behandeling

Jammergenoeg bestaat er voor acne geen quick fix of one-size-fits-all behandeling. Elk huidtype is anders en elke soort acne is anders. We geven je wat uitleg over het verwijderen van puistjes en acne. Welke middelen tegen acne worden ingezet als acne behandeling en hoe verloopt een behandeling bij de dermatoloog? En ook: hoe kan je acne littekens behandelen en verwijderen?

Het beste middel tegen acne?

Jammergenoeg bestaat er voor acne geen quick fix of one-size-fits-all behandeling. Elk huidtype is anders en elke soort acne is anders. Dat wil ook zeggen dat geen enkel behandelplan hetzelfde kan zijn, of hetzelfde effect kan hebben. Wat werkt voor iemand anders, werkt niet voor iedereen. En dat is enorm frustrerend, maar het is ook ok. Acne behandelen is dan ook een persoonlijk proces.

Gelukkig zijn er met het nodige geduld (ook al is dat moeilijk) mogelijkheden genoeg om iedereen te kunnen helpen. De eerste stap om een oplossing voor jouw acne te vinden, is eventuele oorzaken aanpakken. Verder gaat je dermatoloog stap voor stap op zoek naar een genezing van je acne.

Opstarten van een acne behandeling

Vaak ben je als patiënt al een hele tijd zelf op zoek naar een oplossing en heb je voor je bij een dermatoloog terecht komt al van alles en nog wat geprobeerd. Van aangepaste voeding tot dure skin care. Alles door elkaar omdat je ten einde raad bent. We get it, but we’ve also got your back.

Hoe gaat de dermatoloog te werk? Hoe werkt zo’n acne behandeling? We geven je graag hun stappenplan mee dat geleidelijk aan opbouwt. Dermatologen zullen altijd eerst kiezen voor de behandeling met een maximaal effect en een minimum aan neveneffecten. Waar je start in het spectrum, van licht tot zware behandeling, hangt af van de ernst van je acne.

“Via een doeltreffend behandelplan dat verloopt in verschillende fases kunnen we jou als dermatoloog persoonlijke hulp en opvolging geven om de juiste op-maat-gemaakte behandeling te vinden voor jouw huid.”
Dr. Evelyne Lodewick (Dermatoloog)

Lokale Behandeling

Acne behandelen verloopt in verschillende stappen. We starten met een lokale behandeling: hierbij gaan we de puistjes van buitenaf bestrijden met uitwendige middelen zoals reinigers, gels of crèmes.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxidegel maakt het bovenste huidlaagje los en remt de groei van de huidcellen. Hierdoor raken de poriën minder makkelijk met huidcellen verstopt. Het doodt ook de acnebacterie die zorgt voor ontsteking.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur heeft een keratolytische en een anti-inflammatoire werking: dit betekent dat het de vorming van talgpropjes tegengaat en ontsteking onderdrukt.

Retinoïde

Retinoïden is de verzamelnaam voor stoffen die verwant zijn aan vitamine A-zuur. Ze helpen het uitrijpen van de oppervlakkige huidcellen en gaan zo de vorming van talgpropjes tegen. Bovendien hebben ze een ontstekingsremmend effect.

Voorbeelden van retinoiden in smeerbare vorm zijn tretinoine, adapaleen, retinol, trifaroteen.

Antibiotica

Antibiotica zoals erythromycine of clindamycine worden aan acnecrèmes toegevoegd omdat ze een breed ontstekingsremmend effect hebben, en specifiek de C-acnebacterie bestrijden.

Combinatiepreparaten

Vaak wordt de voorkeur gegeven aan crèmes die verschillende ingrediënten combineren, zoals adapaleen + benzoylperoxide of tretinoïne + clindamycine. Dit verhoogt zowel de efficiëntie als het gebruiksgemak!

Antibioticatabletten

Na een zestal weken volgen we op of de lokale therapie jou voldoende helpt. Lijkt het voor jou niet de juiste oplossing dan kijken we richting een behandeling met tabletten. Bij ernstige vormen van acne, met kans op littekenvorming, wordt soms al van in het begin een behandeling met tabletten opgestart. In een eerste fase gebeurt dat via antibioticatabletten. Antibiotica van de groep “tetracyclines” hebben een ontstekingsremmend effect, en bestrijden de typische C-acnebacterie. In tegenstelling tot klassieke antibiotica worden ze slechts 1 tot 2x daags gedoseerd, maar dit voor meerdere weken (6 tot 12 weken). De klassieke ongemakken van antibiotica zoals maag- en darmklachten komen gelukkig minder vaak voor.

Isotretinoïnetabletten

Isotretinoïne behoort tot de groep van retinoïden en is dus verwant aan vitamine A-zuur. Het wordt voorbehouden voor de ernstige vormen van acne met littekenvorming, of voor matige acne die ondanks goede crèmebehandeling en antibioticatabletten steeds terug opflakkert.Het gaat de talgproductie in het lichaam onderdrukken. De puistjes drogen uit en de talgpropjes verdwijnen. Zo pak je dus de echte oorzaak van acne aan.

Een behandeling duurt echter lang, 8-10 maanden. Al zal je na ongeveer 6-12 weken al een duidelijke vooruitgang van je huid merken. Het heeft bovendien doorgaans een blijvend effect, ook na het beëindigen van de kuur, en is zo het enige middel wat acne kan “genezen”.

De behandeling vereist een goede opvolging door de dermatoloog. De controles gaan vaak ook gepaard met een bloedafname. Meisjes en vrouwen mogen absoluut niet zwanger zijn/geraken tijdens de kuur, aangezien het middelschade bij de ongeboren vrucht veroorzaakt. Bij vrouwelijke patiënten zal bij de bloedafname dus ook een zwangerschapstest gebeuren.

Waar op letten bij acnebehandeling?

Acnebehandelingen dringen diep in de huid door om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Dat zorgt er echter ook voor dat er een aantal aandachtspunten zijn waar je tijdens de behandeling best rekening mee houdt.

  • Je huid wordt droger en kwetsbaarder. Je huid zal vragen naar een aangepaste, persoonlijke skincare routine.
  • Je huid wordt gevoeliger voor de zon. Een zonnecrème die goed voor je werkt, is je beste vriend.
  • Behandelingen met retinoïden in pilvorm mag je zeker niet combineren met retinoïden in crèmevorm of andere uitdrogende behandelingen.
  • Een aandachtspunt voor zwangere vrouwen: Retinoïden in zowel pil- als crèmevorm mogen niet gebruikt worden bij zwangerschap of borstvoeding.Dit geldt ook voor de tetracycline-antibiotica.

Wil je een behandeling met isotretinoïne starten? Dan is bij de opstart van de behandeling belangrijk dat je niet zwanger bent, geen borstvoeding geeft en het eerste jaar niet zwanger wenst te worden.

Hoe worden acne littekens behandeld?

Puistjes verwijderen is de allereerste stap. Daarna wordt er gekeken om ook de acne littekens te behandelen. De meest gangbare behandelingen om acne littekens te behandelen of acne littekens te verwijderen zijn peelings en laser. Deze behandelingen kunnen pas gestart worden wanneer de acne volledig tot rust gekomen is. Bij een isotretinoïnekuur wordt zelfs aanbevolen om minimaal 6 maanden te wachten na het einde van de kuur met het behandelen van acne littekens, omdat je huid anders nog te kwetsbaar is. Omdat je huid kwetsbaarder is voor zonlicht (en dus pigmentvlekken) na een peeling of laser, worden acne littekens behandelingen enkel in het najaar of de winter uitgevoerd.

Peeling

Bij een fruitzuurpeeling of chemische peeling brengt men een zuur aan op je huid, dat in er de dagen na de behandeling voor zorgt dat je huid gaat afschilferen. Hierdoor vervagen pigmentvlekken en kleine oppervlakkige littekens. Meestal zijn meerdere sessies nodig.

Laser

Behandeling met de gefractioneerde CO2 laser gaat enerzijds ook een oppervlakkig peelend effect veroorzaken, maar anderzijds ook dieper in de huid de aanmaak van collageen stimuleren. Zo kan het ook iets diepere acnelittekens behandelen. Ook hier zijn meerdere sessies nodig.

Leer je acne nog beter begrijpen

In onze gratis acne gids vertellen onze dermatologen je alles wat je altijd al wou weten over acne: van oorzaak tot behandeling, van skincare tot mythes.
Download de gratis acne gids

We helpen je graag verder

Schrijven jullie isotretinoïne voor?

Ja, bij ernstige vormen van acne kan in je behandeling overgeschakeld worden naar isotretinoïne. We starten een traject echter zelden met isotretinoïne: we kiezen altijd eerst voor de behandeling die de minste neveneffecten kan hebben. Waar je start in het spectrum, van licht tot zware behandeling, hangt af van de ernst van je acne.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)