Alles wat je altijd al wou weten over acne

Als je acne hebt dan weet je als geen ander dat je hormonen daar een belangrijke rol in spelen. Wat je aan de buitenkant ziet, toont aan dat er zich achterliggend aan de binnenkant heel wat voordoet.
Acne

Wat is acne?

Laten we beginnen met een groot taboe uit de wereld te helpen: acne (ook wel vaak ‘jeugdpuistjes genoemd’), komt zeker niet alleen voor tijdens de puberteit. Het klopt dat veel jongeren tijdens hun puberteit last krijgen van acne, maar toch komt deze huidaandoening voor op alle leeftijden. Puistjes krijgen na je 30ste verjaardag is dus compleet normaal.

Wie krijgt acne? Iedereen kan acne krijgen, aangezien het krijgen van acne afhankelijk is van meer factoren dan alleen maar je leeftijd.

Daarom zeggen we liever dat acne een verzamelnaam is voor allerlei soorten puisten en puistjes. Deze verschijnen op de huid: meestal in het gelaat, op de rug of op de borst en schouders, maar acne kan ook op andere plaatsen op je lichaam voorkomen.

  1. In een eerste fase zien de puisten eruit als een wit bolletje (dit is de mee-eter). Wat je eigenlijk ziet is de ophoping van talg en olie in je talgklier.
  2. In een volgende fase kan dat bolletje zwart worden. Dat wil zeggen dat de mee-eter open staat.

Tijdens deze twee eerste fases is de acne nog niet ontstoken. Ja, de poriën zijn verstopt, toch kunnen ze nog de olie en talg verwerken. Lukt dat niet meer, dan is er sprake van een ontsteking (inflammatie). De talgklier ontsteekt omdat de overvloedige olie en talg niet meer verwerkt kunnen worden. Dan krijg je rood-paarse puistjes die erg pijnlijk zijn, soms hebben ze een wit of lichtgeel kopje.

Hoe ontstaat acne?

Hoe ontstaat acne eigenlijk? Er gaan ook veel fabels de ronde over het ontstaan van acne, maar acne ontstaat wanneer je talgklieren in de huid overactief worden. Talgklieren zijn erg nuttig en helpen je huid en haar soepel te houden en te beschermen. Deze klieren zitten in de bovenste laag van je huid en maken talg aan.

Die talg is een vette substantie: gemaakt om water, schimmels en bacteriën af te stoten. Ideaal, want zo wordt de weerstand van je huid verhoogd. Zijn deze klieren té actief, dan kunnen ze de productie van talg niet meer bolwerken.

Zo krijg je een ophoping van dode huidschilfers en talg: de onderhuidse talg wordt steeds dikker. De talgfollikgel geraakt verstopt en je krijgt last van mee-eters.

Omdat ook de beschermende functie van de huid verzwakt is, doordat de afschilfering niet optimaal werkt, wemelt het in de talgklieren van de bacteriën. Daardoor ontstaat er als de verstopte talgfollikel openscheurt een ontstekingsreactie = acne.

“Acne ontstaat door hormonale schommelingen of kan genetisch zijn. Acne ontstaat niet door de huid te weinig te wassen of ongezond te eten.”Dr. Annelies Avermaete, Dermatoloog

Er zijn verschillende soorten acne, die hun eigen symptomen en behandeling hebben. Het kan dus niet zo gemakkelijk zijn om acne te herkennen. Daar komt ook nog bij, dat acne verward wordt met andere huidaandoeningen.

Ga dus zeker met je klachten naar een dermatoloog, zij kunnen je niet alleen helpen om de acne te behandelen, maar ook om eventuele acne littekens sneller te laten genezen.

Acne taboes

Er bestaan veel taboes rond acne, die er nog meer voor zorgen dat je letterlijk niet meer lekker in je vel zit: je kan onzeker worden door het hebben van acne, vooral omdat het zo’n zichtbare huidaandoening is. Deze vooroordelen helpen we graag uit de wereld:

Acne en de impact ervan worden geminimaliseerd

Voor een huidaandoening die zo vaak voorkomt, heerst er nog veel taboe en onwetendheid rond acne. Vaak krijgen mensen met klachten dan ook ongepast, ongehoord en onnodig advies. Van ‘maar je ziet dat toch niet’ tot ‘was gewoon je gezicht’, ze passeren allemaal wel eens de revue.

En ze kunnen enorm kwetsen. Want jij ziet die puistjes natuurlijk wel. En jij wast je gezicht natuurlijk wel. Hoewel veel van dit advies goed bedoeld is, kan het bij jou toch zorgen voor extra onzekerheid.

Voel je je er oncomfortabel bij? Geef dat dan ook aan en geef hen de juiste info.

Acne wordt gekoppeld aan de puberteit

Jeugdpuistjes worden ze vaak genoemd. Maar, acne houdt maar weinig rekening met leeftijd. Hoe jong of oud je ook bent, je kan te maken krijgen met acne. Dat het vaak voorkomt bij pubers ligt aan hevige verschuivingen in hormonen, maar deze komen ook op andere momenten in het leven voor.

Zo komt acne bijvoorbeeld vaak voor als zwangerschapsacne of bij vrouwen rond de periode van de menstruatie. Of heeft het helemaal niets te maken met je hormonen, maar krijg je bijvoorbeeld last van de zogenaamde Mallorca acne omdat je veel in de zon hebt gelegen tijdens je vakantie.

De plaats van acne leidt tot vooroordelen

Puistjes op je kin komen door hormonen, puisten op je slapen vertellen dat je te weinig water drinkt, puistjes op je voorhoofd hebben te maken met een ongezond voedingspatroon.

Dat ze vaak aan elkaar worden gelinkt, maakt het nog niet waar. Meer nog: acne varieert van persoon tot persoon, waar die zich uit (zoals acne op de rug) zegt niets over de echte oorzaak van de acne.

Acne: dit werkt niet

Er zijn veel mythes over acne die de ronde doen, daarom vinden we het erg belangrijk om deze zogenaamde 'oplossingen' voor eens en voor altijd te ontkrachten. Veel van deze mythes worden gezien als ‘oma weet raad’-middeltjes uit grootmoeders tijd, maar vaak werken ze niet om je acne te behandelen. Veel water drinken is prima, maar het zal je niet van je acne afhelpen. Net als tandpasta op je puistjes smeren of puistjes uitknijpen. Beter van niet.

Hoe ziet acne eruit? Zo kan je acne herkennen

Acne is een huidaandoening die zich manifesteert als puistjes, mee-eters en soms zelfs cysten. Het kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor op het gezicht, de rug en de borst. Hieronder vind je een beschrijving van de verschillende soorten acne en hoe ze eruit zien.

Comedonen

Comedonen zijn kleine, witte of zwarte bultjes die ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken met talg en dode huidcellen. Witte comedonen worden gesloten comedonen genoemd, terwijl zwarte comedonen open comedonen worden genoemd. De zwarte kleur van open comedonen komt door de oxidatie van talg en huidcellen.

Papels

Papels zijn kleine, rode bultjes die ontstaan wanneer de haarzakjes ontstoken raken. Ze voelen hard aan en zijn pijnlijk bij aanraking. Papels zijn het gevolg van een ontsteking van de haarfollikel.

Puisten

Puisten zijn vergelijkbaar met papels, maar ze hebben een witte kop die pus bevat. Puisten ontstaan wanneer bacteriën de ontsteking in de haarfollikel verergeren en pus zich ophoopt.

Cysten

Cysten zijn grote, pijnlijke bulten die ontstaan wanneer de ontsteking diep in de huid doordringt. Ze zijn gevuld met pus en bloed en kunnen littekens achterlaten wanneer ze genezen.

Nu je weet hoe acne eruitziet, kun je het gemakkelijker herkennen en behandelen. Het is belangrijk om te onthouden dat acne een veelvoorkomende huidaandoening is en dat er verschillende behandelingen beschikbaar zijn. Raadpleeg een dermatoloog als je last hebt van acne en niet zeker weet hoe je het moet behandelen.

Waar op het lichaam komt acne voor?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die zich meestal manifesteert tijdens de puberteit. Het kan echter ook voorkomen bij volwassenen. Acne kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor op het gezicht, de borst en de rug. Hieronder vind je meer informatie over waar acne op het lichaam kan voorkomen.

Gezicht

Het gezicht is de meest voorkomende plaats waar acne voorkomt. Dit komt omdat de talgklieren in het gezicht groter zijn dan elders op het lichaam. Bovendien produceren deze talgklieren meer talg dan elders op het lichaam. Acne op het gezicht kan zich voordoen op de kin, de neus, de wangen en het voorhoofd.

Borst

Acne kan ook voorkomen op de borst. Dit komt omdat er zich veel talgklieren bevinden op de borst. Acne op de borst kan zich voordoen in de vorm van puistjes en mee-eters.

Rug

Acne op de rug wordt ook wel bacne genoemd. Het komt vaak voor bij mensen die veel zweten en kan zich voordoen in de vorm van puistjes en mee-eters. Acne op de rug kan ook worden veroorzaakt door strakke kleding die de huid afsluit.

Andere delen van het lichaam

Acne kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de schouders, de billen en de benen. Dit komt omdat er zich op deze delen van het lichaam ook talgklieren bevinden. Acne op deze delen van het lichaam kan zich voordoen in de vorm van puistjes en mee-eters.

Het is belangrijk om acne op tijd te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Raadpleeg bij ernstige acne altijd een dermatoloog.

Acne Tips

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door verstopte poriën en bacteriën op de huid. Hier zijn enkele tips om acne te voorkomen en behandelen:

  • Was je gezicht regelmatig met een zachte reiniger om overtollige olie en vuil te verwijderen. Vermijd agressieve reinigers die je huid kunnen beschadigen.
  • Gebruik geen comedogene producten, zoals zware make-up, die de poriën kunnen verstoppen. Kies in plaats daarvan voor niet-comedogene producten die speciaal zijn ontworpen voor de acne-gevoelige huid.
  • Vermijd het aanraken van je gezicht met je handen, omdat dit bacteriën kan overbrengen en de poriën kan verstoppen. Raak ook je puistjes niet aan, want dit kan leiden tot infecties en littekens.
  • Eet een gezond dieet met veel groenten en fruit en vermijd voedingsmiddelen die bekend staan als triggers voor acne, zoals zuivelproducten en suikerhoudende voedingsmiddelen.
  • Overweeg om een dermatoloog te raadplegen als je acne ernstig is of niet reageert op huismiddeltjes. Een dermatoloog kan medicatie voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen om je acne te behandelen en littekens te voorkomen.


Onderwerpen

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Browse

Browse Topics

+3
Lorem Ipsum
+3
Lorem Ipsum
+3
Lorem Ipsum
+3
Lorem Ipsum

Leer je acne nog beter begrijpen

In onze gratis acne gids vertellen onze dermatologen je alles wat je altijd al wou weten over acne: van oorzaak tot behandeling, van skincare tot mythes.
Download de gratis acne gids

Veelgestelde vragen

Waarom krijg ik nog acne na mijn 25ste?

Geen zorgen, late onset acne komt heel vaak voor en zien we vooral bij vrouwen. De aanleiding is een teveel aan mannelijke hormonen. Veel vrouwen stoppen met de pil die hen tot dan toe heeft beschermd tegen talgpropjes. Als die bescherming wegvalt krijgen androgene hormonen speelruimte en kunnen ze de talgklieren stimuleren. Bij mannen is er een beter hormonaal evenwicht, maar supplementen kunnen acne op latere leeftijd uitlokken.

Hoe kan ik een consultatie starten voor mijn kindje?

Om Skindr te gebruiken moet je minstens 18 jaar zijn. Als ouder kan je wel voor je minderjarig kind een consultatie vragen. Het werkt als volgt:

  1. Geef aan voor wie de consultatie bedoeld is en vul de gegevens van je kind in.
  2. Je zal gevraagd worden om foto's op te laden en een beschrijving te geven van de huidaandoening van je kind.
  3. Ten slotte vul je je eigen contactgegevens in. Jij zal als ouder de communicatie met de arts doen.

Dit kan uiteraard ook gebruikt worden voor andere familieleden of personen waarvoor je optreedt.

Hoe kan ik een consultatie voor mijn kind doen?

Om Skindr te gebruiken moet je minstens 18 jaar zijn. Als ouder kan je wel voor je minderjarig kind een consultatie vragen. Het werkt als volgt:

1) Je zal gevraagd worden om foto's op te laden en een beschrijving te geven van de huidaandoening van je kind.

2) Daarna kan je aanvinken voor wie de consultatie bedoeld is. Je kan de gegevens van je kind invoeren.

3) Ten slotte vul je je eigen contactgegevens in.

Jij zal als ouder de communicatie met de arts doen. Dit kan uiteraard ook gebruikt worden voor andere familieleden of personen waarvoor je optreedt.

Hoe gekwalificeerd zijn de Skindr dermatologen?

De dermatologen die bij Skindr zijn aangesloten zijn gediplomeerde en gecertificeerde  dermatologen die meestal zelf een praktijk hebben of in een ziekenhuis werken.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)