Van persoonlijke struggle met acne tot succesvol businessmodel: tech ondernemer Jochen over tweejarig parcours en toekomstvisie van Skindr

Online platform Skindr verkort wachttijden bij de dermatoloog en vergroot toegankelijkheid met lancering app

February 21, 2023

Van persoonlijk verhaal naar succesvol businessmodel

Gentse oprichters Jochen Boeykens, acnepatiënt en IT-ondernemer, en Annelies Avermaete, dermatoloog, sloegen 2 jaar geleden de handen in elkaar om de dramatische wachttijden terug te dringen. Jochen en Annelies kwamen met elkaar in contact via een gemeenschappelijke kennis.

“Via een vriend hoorde ik dat er een dermatoloog hulp nodig had met software. Het onderwerp van huidaandoeningen lag me nauw aan het hart, aangezien ik al jarenlang het gevecht aanging met acne, met alle bijbehorende frustraties van dien. Ik ben ongetwijfeld Annelies’ moeilijkste patiënt geweest”, lacht Jochen.

Bij klassieke dermatologen lopen de wachttijden voor een consultatie op van 4 tot 6 maanden.

“Er zijn in België veel te weinig dermatologen om alle patiënten te bedienen”, gaat Jochen verder. “Mag je dan eindelijk op bezoek, is er weinig tijd voor een grondig onderzoek en krijg je vaak dezelfde raad: probeer dit eens, als dat niet werkt, dan kom je maar eens terug.”

Annelies en Jochen pakken het efficiënter aan en richtten twee jaar geleden de online tool Skindr op. De patiënt stuurt een foto van zijn huidaandoening, doet z’n eigen intake en wordt binnen de 48 uur verder geholpen met kwalitatief, betrouwbaar advies door een van de 20 verbonden Belgische dermatologen. Je kan als patiënt extra vragen stellen in een soort chatomgeving. Vandaag telt Skindr meer dan 10.000 consultaties.

“Een jaar geleden merkte ik bij mijn dochter enkele vreemde vlekjes op haar benen, twee dagen later stonden haar benen vol. Mijn dermatoloog kon me pas na vier maanden ontvangen en zo lang konden we natuurlijk niet wachten. Toevallig ontdekte ik Skindr. Na het ingeven van alle nodige informatie werd ik al snel verder geholpen door een dermatoloog. Hij wist me meteen te vertellen wat de vlekken waren en bezorgde me een elektronisch voorschrift. De vlekken waren na 7 dagen volledig weg en zijn nooit meer teruggekomen! ’- Tine, patiënt Skindr

Annelies Avermaete & Jochen Boeykens
Annelies Avermaete & Jochen Boeykens

Teledermatologie is de toekomst

Volgens Skindr kan meer dan 90% van de patiënten 100% online geholpen worden. In andere gevallen is een bezoek aan de praktijk noodzakelijk, zoals bij het wegsnijden van een moedervlek.

De voordelen van teledermatologie zijn talrijk, voor zowel de patiënt als de dermatoloog: geen lange wachttijden, een snellere behandeling en meer flexibiliteit voor beide partijen. Bovendien is een eerste triage vóór een ziekenhuisbezoek mogelijk, wat de druk op de ziekenhuizen verlicht.

“We noemen onszelf wel eens ‘de spoeddienst voor dermatologie’. Zo zullen patiënten met een dringende huidaandoening sneller worden behandeld en patiënten met een onschuldig probleem sneller worden gerustgesteld”, vertelt Jochen.

Direct advies en goed behandelplan - "Ik worstel al heel mijn leven met acne en heb er vandaag, als dertigjarige, nog steeds last van. Dit werd alleen maar erger toen ik stopte met de pil. Vooraleer je bij een dermatoloog terecht kan moet je maanden wachten, dus ik was erg blij toen ik Skindr ontdekte. Na het uploaden van enkele foto’s kreeg ik direct advies en een voorschrift op maat. Ik ben heel blij met het behandelplan dat ik nu gekregen heb.’" - Julie, patiënt Skindr

Een verhaal van groei

Skindr heeft zich als missie gesteld om de beste patiënten-ervaring in dermatologie te zijn en de meest flexibele werkplek voor dermatologen. Vandaag telt het Belgische Skindr meer dan 10.000 consultaties. Het doel is om binnen 2 jaar 100.000 consultaties per jaar te behalen. Bovendien breidt Skindr dit jaar ook uit naar Nederland.

Hoewel Skindr vorig jaar alleen al in het aantal consultaties is verdriedubbeld, blijft Jochen kritisch. “In het verleden werkte ik in tech en uitsluitend voor bedrijven. Daar stond de klant altijd centraal. Ook nu we ons met Skindr focussen op de consument, blijf ik rotsvast achter deze gedachte staan”, aldus Jochen. “We hanteren sinds kort een nieuwe strategie waarbij we dermatologen opleiden in de tak van teledermatologie. Zo weten we dat zij volledig achter ons platform staan en de patiënten op hun best zullen servicen.”

Op grote vraag van de Skindr gebruikers, werd begin februari de Skindr app gelanceerd, wat de toegankelijkheid en het gebruiksgemak nog bevordert. “Nu zijn we letterlijk én figuurlijk de dermatoloog bij de hand”, glimlacht Jochen.

Skindr campagnebeeld
Skindr campagnebeeld

Hallucinante huidweetjes

  • Huidziekten zijn de vierde meest voorkomende ziekten, één derde van de populatie lijdt aan een huidziekte.*
  • De meest voorkomende huidaandoeningen op Skindr zijn acne, eczeem en psoriasis. Maar liefst 1 op 10 Belgen worstelt met acne.**
  • België telt 1 dermatoloog per 14.000 mensen, waardoor wachttijden kunnen oplopen tot een jaar.
  • Een dermatoloog behandelt naast de huid ook haar en nagels. Ook voor soa’s en allergieën kan je bij de dermatoloog terecht.
  • Dermatologen krijgen steeds meer esthetische en cosmetische vragen over o.a. botox, fillers, etc.
  • Bij huidkanker is preventie en snelle detectie cruciaal: indien een kwaadaardige moedervlek niet wordt behandeld gedurende een half jaar, groeit de kans op uitzaaiingen aanzienlijk.

Praktische info

Ontdek meer over teledermatologie op www.skindr.com.

Download hier de app in de Google Play of Apple App Store.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)