Online dermatologie is de toekomst: onderzoek toont aan dat 1 op 3 Belgen openstaat voor teleconsultaties

Meer dan de helft van de 25-44 jarigen staat open voor teledermatologie

March 30, 2023

Een oplossing vinden voor je acne of eczeem? Of dat ene moedervlekje laten controleren? Maar liefst een op drie Belgen staat ervoor open om dit te doen via teleconsultatie, zo blijkt uit een onderzoek van online dermatologieplatform Skindr en onderzoeksbureau Profacts. En als je het aan millennials vraagt, zit er zeker toekomstmuziek in. Want, maar liefst de helft van hen geeft aan open te staan voor teledermatologie. Niet onlogisch, als je weet dat traditionele dermatologen kampen met ellenlange wachttijden.

Key take-aways:

  • 1 op 3 Belgen staat open voor digitale consultaties met een dermatoloog
  • Online platforms zoals Skindr scoren bij maar liefst 50% van Gen Z & Millennials (25-44 jarigen) zeer goed
  • Teledermatologie is met een wachttijd van maximaal 48 uur zo'n 90 keer sneller dan de wachttijd bij de traditionele dermatoloog (+/- 6 maand)
  • Tijdswinst & flexibiliteit zijn de belangrijkste motivaties bij 25-44 jarigen

Tegenwoordig staat een frisse en een stralende huid bij velen onder ons hoog op de schoonheidsagenda. Dat hebben we vooral te danken aan de sociale media en hun vele filters. Geen wonder dus dat steeds meer mensen de hulp inroepen van een dermatoloog. En dat is nu net waar het schoentje knelt. Want met een dermatoloog per 14.000 inwoners zijn de agenda’s van onze Belgische dermatologen zwaar overboekt. Het mag dan ook niet verbazen dat steeds meer mensen teruggrijpen naar digitale oplossingen. Zo blijkt uit een onderzoek van het online dermatologieplatform Skindr dat een op drie Belgen openstaat voor een digitale consultatie. Vooral bij millennials scoren platformen als Skindr bijzonder goed en loopt het percentage op tot maar liefst 50%.

Die populariteit kan op verschillende manieren verklaard worden. De belangrijkste reden? Tijdswinst. Waar je bij een traditionele fysieke consultatie zo’n vier tot acht maanden moet wachten vooraleer je een dokter te zien krijgt, word je bij het online dermatologieplatform Skindr gemiddeld binnen de 48 uur geholpen. Dat is maar liefst 90 maal sneller dan bij een traditionele dermatoloog. Bovendien krijg je er meteen een behandelplan en voorschrift bij. Een flexibele aanpak die vooral bij Gen Z en millennials in de smaak valt. Zo’n 49% van de 25- tot 34-jarigen en 50% van de 35- tot 44-jarigen geeft aan open te staan voor teledermatologie, omdat het minder tijd in beslag neemt en het beter te combineren valt met hun drukke levensstijl. Iets dat door een groot deel van millennials (53%) en Gen Z (40,68%) als een win-win wordt ervaren. Daarnaast blijft de drempel om met gevoelige aandoeningen, als soa’s, naar de dokter te gaan groot. Een online dermatologieplatform als Skindr verlaagt dan ook de drempel (Gen Z: 27,81%, millennials: 29,1%) en zorgt ervoor dat mensen zonder schaamrood op de wangen een dokter kunnen raadplegen.

Skindr-oprichter dr. Annelies Avermaete
Skindr-oprichter dr. Annelies Avermaete

Nood aan efficiëntie en flexibiliteit

De oprichters van Skindr, Jochen Boeykens en dr. Annelies Avermaete, spelen met hun online dermatologieplatform dan ook in op die nood aan efficiëntie en flexibiliteit. Zo kwamen ze op de proppen met een digitale tool die de patiënt centraal stelt en de dermatologen ontlast. En dat in recordtijd. Toch betekent de korte wachttijd niet dat je bij Skindr inboet aan kwaliteit. Integendeel, korte wachttijden maken net deel uit van hun kwalitatieve service. Daarnaast spreek je bij het online dermatologieplatform ook steeds met een arts via een chatfunctie. En daar reageert zo’n 47% van de Belgen erg positief op in de studie.

Aanvulling op klassieke dermatoloog

Toch benadrukt medeoprichtster dermatoloog Annelies Avermaete dat Skindr niet bestaat ter vervanging van dermatologen, maar wel als een aanvulling. Zo focust het online dermatologieplatform ook niet op levensbedreigende huidaandoeningen, maar wel op bijvoorbeeld acne. Zo zijn de meest voorkomende huidaandoeningen op het online dermatologieplatform acne en Rosacea (31%), eczeem (22%) en haar- en zweetproblemen. Skindr steekt dan ook veel tijd in het ontwikkelen van behandelingsplannen die de best mogelijke oplossingen aanreiken voor specifieke huidaandoeningen.

Eén ding staat vast: door de coronacrisis en de digitale versnelling zijn de geesten gerijpt zowel bij patiënten als aan dokterszijde. Het is een trend die zich de volgende jaren zal blijven ontwikkelen en duidelijker ingang zal vinden in onze maatschappij. Zo hoopt Skindr de beste dermatologie ervaring te blijven aanbieden waar mensen snel en langdurig geholpen kunnen worden en hun volledige behandeling online kunnen opvolgen.

Skindr campagnebeeld
Skindr campagnebeeld

Praktische info

Ontdek meer over teledermatologie op www.skindr.com.
​Download hier de app in de Google Play of Apple App Store.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)