Psoriasis

Psoriasis, afgeleid van het Griekse woord psore dat ‘schub’ betekent is een aandoening waarbij de huid zichtbaar schilfert. 2 tot 3 procent van zowel mannen als vrouwen leiden eraan. Het zijn vooral mensen met een lichte huidskleur die vatbaar zijn voor psoriasys. In Afrika en Azië komt deze huidaandoening veel minder voor. Psoriasis is een chronische ziekte maar wel te behandelen zodat de symptomen onderdrukt kunnen worden.

Hoe ontstaat psoriasis?

Bij psoriasis is het proces dat de huid vernieuwt, verstoort. Net zoals een slang maakt ook de mens steeds nieuwe huidcellen aan en verliest ze afgestorven huidcellen. Dit proces gebeurt langzaam en is niet zichtbaar. Bij psoriasis echter verloopt de vernieuwing van de huidcellen abnormaal snel. Er ontstaan zoveel huidcellen dat ze niet de kans krijgen om uit de huid te groeien. De huid ontsteekt en er ontstaan rode, schilferachtige vlekken.  

De oorzaak van psoriasis is nog niet gekend. Wel weten we dat kinderen waarvan één van de ouders psoriasis heeft, 10% meer kans hebben om de aandoening te krijgen. Emotionele stress, sommige medicijnen en keelontsteking met streptokokken verergeren psoriasis.

Wat zijn de symptomen?

We zien wit-schilferende vlekken die onderaan rood zijn. Ze kunnen vervelend jeuken en bloeden als men eraan krabt. Meestal bevinden de vlekken zich op de ellebogen, de knieën en op de onderrug. Dat is zo bij psoriasis vulgaris die optreedt bij 90% van de patiënten. Toch is psoriasis op de hoofdhuid, nagels, in de lichaamsplooien of op de geslachtsdelen niet uitzonderlijk.  

Wat is de beste behandeling?

Alle middelen tegen psoriasis zullen de ontstekingsreactie onderdrukken maar niet wegnemen. Er zijn verschillende zalven en crèmes op de markt. Het zijn vaak vettige crèmes. Andere middelen zijn tabletten, lasertherapie en lichttherapie en biologicals of kunstmatig gemaakte lichaamseigen eiwitten. Omdat er zoveel soorten psoriasis en medicatie zijn, is het advies van een dermatoloog onontbeerlijk.  

Zelf kan je de huid insmeren met vettige crème na het baden en emotionele stress vermijden. Een zon- en zeevakantie heeft een gunstige invloed. Ook is aangetoond dat een ongezonde levensstijl psoriasis opwekt. Gezonde voeding, voldoende beweging en een gezond gewicht zullen mee ontstekingsreacties voorkomen.