Kinderziektes met rode vlekken: hoe herken je ze?

Dr. Annelies Avermaete
17.5.2023

Een vlekje gespot bij je kindje? Dan is de kans groot dat je kind een van de vlekjesziektes heeft. Vlekjesziektes worden veroorzaakt door een bacterie of een virus en zijn daarom altijd besmettelijk, maar evengoed onschuldig. Die kleine besmettelijke vlekken op de huid van je kind, vanwaar komen ze en hoe weet je nu om welke kinderziekte het gaat?

01 De vijfde ziekte

Behalve dat je kind wat hangerig zal worden, is de vijfde ziekte heel onschuldig. Als eerste symptomen zal je vlindervormige vlekjes en vuurrode wangen zien. Daarna kan je de vlekken over het hele lichaam vinden. Soms zijn er zoveel vlekken dat je ze amper nog kan onderscheiden. Na ongeveer 10 dagen zullen ze wegtrekken.

Wist-je-dat

Een warm bad of de zon ervoor kunnen zorgen dat de vlekken tijdelijk terugkomen. Geen zorgen dus als je kindje opnieuw uitslag krijgt.

02 De zesde ziekte

De zesde ziekte is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kinderen onder de twee jaar. Je kind zal eerst koorts krijgen en je zal merken dat de klieren in de nek en achter de oren heel erg kunnen opzwellen.

De vlekken komen bij deze aandoening pas tot uiting als de koorts gedaald is, en verdwijnen ook alweer na twee dagen. Te herkennen aan de kleine lichtrode vlekken die niet jeuken.

03 Mazelen

Mazelen begint met een verkoudheid, met symptomen zoals hoesten, rode ogen en eventueel koorts. Je kind kan ook gevoeliger zijn voor licht.

Na 3 dagen ontstaan er witte puntjes in de mond, daarna ontstaan er paarsrode vlekken die zich van achter de oren verspreiden over het lichaam. De vlekken worden geleidelijk aan bruin en gaan uiteindelijk gewoon op in de huid zodat je er niets meer van werkt.

Mazelen kunnen complicaties veroorzaken. Om die reden is de ziekte ook opgenomen in het vaccinatieprogramma van Kind en Gezin. Zo kan je je kindje preventief laten vaccineren.

04 Roodvonk

Roodvonk heeft gevoel voor drama, en kan in het begin ernstig lijken: koorts, keel- en hoofdpijn en misselijkheid zijn gangbare symptomen. Maar maak je niet teveel zorgen. Roodvonk komt nog maar weinig voor en is makkelijk te genezen.

De uitslag begint met een witte tong, na twee dagen zie je ook donkerrode spikkels (gelijkaardig aan kippenvel) op de borst van je kind die zich snel verspreiden over het hele lichaam. Daarna wordt het gezicht helemaal rood uitgezonderd de driehoek rond de neus en de mond. Op het hoogtepunt is de tong felrood met bobbels (gelijkaardig aan een framboos).

05 Waterpokken

Waterpokken (of windpokken) zijn veelvoorkomend en zullen vooral in de winter opduiken. Het begint in de meeste gevallen als een verkoudheid en je kind kan koorts krijgen. Waterpokken zijn een echte kinderziekte en zijn zeer besmettelijk, maar je kan het slechts één keer in je leven krijgen.

Waterpokken zijn te herkennen aan de kleine rode blaasjes die veroorzaakt worden door een virus. Ze evolueren van blaasjes naar bultjes en zijn na twee dagen ingedroogd.

06 Hand-voet-mond ziekte

De hand-voet-mond-ziekte is een onschuldige infectieziekte die zich uit in rode vlekken op de handpalmen, voetzolenen/of in de mond van je kind. Deze vlekken kunnen uitgroeien tot blaasjes die makkelijk barsten.

Wanneer naar de dermatoloog met kinderziektes?

Bij kinderziektes met vlekjes volstaat meestal wat extra zorg en liefde voor je kleintje. Ze gaan namelijk vanzelf weer over. Merk je dat je kind steeds suffer wordt of de vlekken niet genezen? Dan kan er meer aan de hand zijn. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts of dermatoloog als:

  • de vlekken niet verbleken als je erop drukt
  • je kind zieker wordt of lang ziek blijft
  • je kind jonger is dan drie maanden en koorts krijgt

Jij kent je kind natuurlijk het best. Ben je ongerust? Dan kan je via de Skindr app steeds snel professioneel advies krijgen van een dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)