Welke zonnecrème kies ik voor mijn acnegevoelige huid?

Dr. Annelies Avermaete
22.6.2023

De beste zonnecrème als je acne hebt & maakt het acne erger?

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Als je acne hebt, kan het vinden van de juiste zonnebrandcrème een uitdaging zijn. Niet alleen moet je rekening houden met de bescherming tegen de zon, maar ook met de textuur van het product.

In deze blogpost bespreken we de verschillende texturen van zonnebrandcrème en ontdek je welke het meest geschikt is voor mensen met een acnegevoelige huid.

Krijg je puistjes van de zon?

Acne behandelen  door zonlicht? Er wordt wel eens gezegd dat de zon acne zou kunnen verhelpen. Dat is helaas niet voor iedereen het geval. Zonlicht kan inderdaad een positief effect hebben op je acne. Dat komt omdat bepaalde stralen de C-acnebacterie doden.

Maar zon beschadigt ook je huid en droogt deze uit. Als tegenreactie zal je huid extra talg aanmaken wat voor mee-eters kan zorgen. Iets wat je natuurlijk liever vermijdt.

Hoe kan je je beschermen tegen de zon als je acne hebt?

Zonnecrème is daarom heel belangrijk. We weten dat het soms moeilijk is om de juiste balans te vinden in welke skincare producten je combineert. Gebruik steeds zo weinig mogelijk verschillende producten, maar sla je SPF niet over. Zeker als je in behandeling bent. De producten binnen zo’n acnebehandeling maken je huid extra gevoelig voor zonlicht.

Smeer zeker elke twee à drie uur. Vermijd om rechtstreeks in de zon te komen tussen 10.00 en 15.00 uur, dan is deze het sterkst.

Mythe of feit: van zonnecrème krijg je puistjes?

Hoewel zonnecrème niet de enige oorzaak van acne zal zijn, kunnen agressieve, vette crèmes de acne wel in de hand werken. Een acne-mythe waar wel een kern van waarheid inzit, dus.

Speel je graag op veilig? Dan kies je dus best voor een zonnebescherming met een lichte textuur zoals een gel of een vloeibare crème en let je er best extra goed op dat er geen parfums in het product zitten.

Welke zonnecrème kies je best voor de acnegevoelige huid?

01 Zonnebrandgel

Gels hebben een lichte en verfrissende textuur. Ze worden snel geabsorbeerd en laten meestal geen vettig residu achter op de huid. Zonnebrandgels zijn geweldig voor mensen met een acnegevoelige huid, omdat ze vaak olievrij zijn en helpen bij het mat houden van een glimmende huid. Zoek naar een gel met een niet-comedogene formule.

02 Vloeibare zonnecrèmes gelijkaardig aan een lotion

Vloeibare zonnecrèmes zijn de meest voorkomende vormen van zonnebrandcrème. Ze hebben een dunne, vloeibare textuur (bijna melkachtig) en worden gemakkelijk opgenomen door de huid. Voor mensen met een acnegevoelige huid is het belangrijk om een olievrije formule te kiezen die niet-comedogeen is, wat betekent dat het de poriën niet zal verstoppen. Kies voor een lichtgewicht formule die snel absorbeert en niet vettig aanvoelt op de huid.

03 Zonnebescherming in poedervorm

Zonnebrandpoeders zijn een vrij recente toevoeging in het spectrum van zonnebescherming. Ze zijn ideaal voor mensen met een acnegevoelige huid, omdat ze een lichte dekking bieden en helpen bij het matteren van een glimmende huid. Poeders kunnen gemakkelijk worden aangebracht over make-up en zijn handig voor touch-ups gedurende de dag. Zorg ervoor dat het poeder een breed-spectrum zonnebescherming biedt en minstens SPF 50 bevat.

Texturen om te vermijden:

  • Dikkere zonnecrèmes hebben een zwaardere, en meestal ook vettere, textuur die moeilijker wordt opgenomen door de huid. Het risico dat ze daardoor een laagje nalaten en de poriën verstikken is groter.
  • Zonnebrandolie raakt zo makkelijk vast te zitten in de poriën dat het het puistjes kan verergeren. Vermijd alles op oliebasis.

Wil je graag weten welke zonnecrème het beste past bij jouw huid? Vraag dan hulp aan onze online dermatologen!

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)