Welke huidaandoeningen komen het meest voor?

Dr. Annelies Avermaete
20.12.2021

Pubers en puisten, het past bij elkaar als peper en zout. Acne is een huidaandoening die vooral jonge tieners treft. Maar wist je dat pigmentvlekken meestal voorkomen bij twintigers, dertigers en veertigers terwijl oudere patiënten regelmatig klachten hebben over jeuk. Doorheen de jaren verandert de huid immers mee. Het ‘babyvelletje’ van bij de geboorte ondergaat hormonale veranderingen tijdens de puberteit en bij zwangerschappen. Nadien start het verouderingsproces.

Wat zijn de meest voorkomende huidaandoeningen?

De meest voorkomende huidaandoeningen

Eczeem is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen

Eczeem is een typische huidaandoening bij kinderen. Al van kort na de geboorte worden baby’s geplaagd door eczeem. Een op tien kinderen heeft er wel eens last van en het treedt al vaak op na een maand. Veel baby’s voelen er zelf niets van maar bij anderen kan het gepaard gaan met jeuk. Eczeem bij baby’s kan veel oorzaken hebben. De koude winterlucht bijvoorbeeld, een ruwe stof zoals wol, een zwetende, plakkerige huid. Eczeem is niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf rond de leeftijd van 2 of 3 jaar.

Acne treft bijna iedereen tussen 12 en 18 jaar

Acne is de bekendste huidaandoening. 85 procent van de tieners en jongvolwassenen tussen 12 en 24 jaar heeft er ooit mee te kampen. Meisjes krijgen op vroegere leeftijd acne dan jongens. Na 25 jaar komt de huidziekte nog weinig voor. Bij veertigers zien we dat amper één procent van de vrouwen en vijf procent van de mannen er nog last van heeft. Acne is gelukkig een goedaardige huidaandoening maar wel een die tot schaamte –en angstgevoelens kan leiden bij jongeren. De psychosociale schade die acne aanricht kan soms heel groot zijn.

Acne ontstaat wanneer de talgklieren, die in de puberteit groter worden, te veel talg afscheiden. Er ontstaan ophopingen: comedonen of mee-eters. Wanneer de talguitgang hard wordt en daardoor vernauwd versterkt dat de talgophoging. De irriterende vetzuren in de talg verspreiden zich in de aangrenzende huid en zo ontstaan puistjes. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen, afhankelijk van het soort acne. Meestal is een zalf voldoende, soms is medicatie nodig.

Combinatie van zon en anticonceptie bevordert pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan vaak bij vrouwen in de twintig. Op die leeftijd veranderen ze van anticonceptiemethode, bijvoorbeeld van de pil naar een spiraal, wat de aanmaak van pigmentvlekken in de hand werkt. Maar ook de zon is een boosdoener. Weet dat een dermatoloog veel pigmentvlekken kan behandelen. De meeste vlekken zijn goedaardig. Toch is het belangrijk ze in het oog te houden. Als de vorm en de dikte van de pigmentvlek verandert, kan dat wijzen op een huidtumor. Neem bij de minste twijfel steeds contact op met de dermatoloog.

Jeuk op oudere leeftijd

De oorzaken van jeuk op oudere leeftijd (Pruritus senilis) zijn onbekend. Men vermoedt dat een combinatie van factoren aan de basis ligt: dehydratatie, talgklierproductie die te kort schiet, droge lucht in huis of in het verzorgingstehuis, zich wassen met te veel zeep en te heet water. Zo'n 5 op 1.000 patiënten die een huisarts bezoeken, lijden eraan en hun aantal neemt toe bij het ouder worden.

Hoewel huidaandoeningen verschillen per leeftijdsgroep zien we dat irriterende stoffen de symptomen versterken. Geparfumeerde cosmetica of douchegels en chloorhoudende producten zijn te mijden. Aangepaste zalf zal de klachten verminderen of doen verdwijnen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)