Zonneallergie: Allergisch aan 
de zon

Dr. Annelies Avermaete
30.8.2022

In je vriendenkring of onder familieleden ken je zeker en vast iemand die last heeft van zonneallergie of polymorfe lichteruptie. Deze allergische reactie treft 10 tot 20% van de westerse bevolking. Vooral mensen met een lichte huidskleur zijn er gevoelig aan en het is ook een vrouwenprobleem. Dubbel zoveel vrouwen dan mannen hebben zonneallergie. Het vervelende bij een allergie is dat het plots kan opduiken en niet eenmalig is. Wie eraan lijdt zal het jaar nadien bij de eerste zonnestralen alert moeten zijn om een nieuwe allergische reactie te voorkomen. Leer meer over de aandoening en hoe een dermatoloog deze behandelt.

Een abnormale huidreactie na een normale blootstelling aan de zon

Een zonneallergie krijg je niet alleen omdat je te veel in de zon geweest bent. Het is de huid die abnormaal reageert op een normale blootstelling aan de zon. De allergie uit zich door middel van sterk jeukende maar kleine bobbeltjes op de huid die aan het zonlicht is blootgesteld. Vaak is dat dus het gezicht, de nek, de oorschelp, de bovenkant van de handen, de onderarmen en onderbenen.

De bolletjes kunnen blaasjes worden of de huid kan rood, gezwollen en schilferig zijn. Ze duiken op tot vijf dagen na de blootstelling aan de zon. Soms breiden ze uit naar delen op het lichaam die helemaal niet blootgesteld zijn aan de zon. Bij andere patiënten is er helemaal niets te zien aan de huid maar hebben ze wel veel jeuk.

Waar wordt een zonneallergie zichtbaar? Je kan last krijgen van bobbeltjes van de zonneallergie in je gezicht, op je handen, benen, armen... waar de blootstelling aan de zon geweest is. Polymorfe lichteruptie komt voor bij zowel volwassenen als bij een kind. Je kan de zonneallergie behandelen met een zonneallergie crème of medicatie, maar voorkomen is natuurlijk de beste remedie.

Zonneallergie duikt plots op

Waar zonneallergie vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Je kan jaren op reis gaan naar het zuiden zonder een allergische reactie te krijgen om dan plots vol rode, jeukende bobbeltjes te staan. Het is niet iets waarmee je geboren wordt. Meestal duikt het wel een eerste keer op vanaf tiener- en jongvolwassen leeftijd maar er zijn ook kinderen die eraan lijden.

Vermoedelijk is de eerste blootstelling aan UV a-stralen de boosdoener. Zonneallergie zal je dan ook vaak tegenkomen in de lente, na een zonnebankbeurt of op vakantie naar de zon wanneer de huid plots blootgesteld wordt aan een hoge dosis UV-A stralen. Zonneallergie is trouwens dosisafhankelijk. Dit wil zeggen dat hoe hoger de UV-straling is, hoe erger de huidreactie. Na de zomer zijn de klachten veel minder.

Zonneallergie voorkomen

Zoals bij elke allergie bescherm je je het best tegen een aanval door datgene wat de reactie veroorzaakt, te mijden. In dit geval zijn dat UV a-stralen. Wil dat zeggen dat wie overgevoelig is voor zonnestralen dan maar uit de zon moet blijven? Gelukkig niet maar je moet wel je voorzorgen nemen en opletten bij de eerste zonnige lentedagen of op zonvakantie. Wie dat doet, kan even hard genieten van de zon dan iemand die geen last heeft van zonneallergie.

  • Ga gerust in de zon maar beperk het in tijd. Het is verleidelijk om na een donkere winter bij de eerste warme dagen onmiddellijk een hele dag in de zon door te brengen maar je doet het beter niet. Laat je huid even wennen aan de UV a-stralen en begin met een lage dosis. Begin met maximum 20 minuten en bouw geleidelijk op.
  • Vermijd de zon tussen 11 en 15 uur.
  • Bedek de huid met kleding, een hoed of een pet.
  • Soms is het moeilijk om maar korte periodes in de zon te gaan, bijvoorbeeld als je op zonvakantie gaat. Smeer je dan minstens een kwartier voor het zonnen in met een zonnecrème met een hoge factor, ook voor de UV-A stralen. Kijk dat zeker na op de verpakking. Smeer je na twee uur opnieuw in.

Zonneallergie behandelen met koelende crème

Zonneallergie trekt vanzelf weg als je uit de zon blijft en dus niet meer blootgesteld wordt aan UV a-stralen. In de meeste gevallen hoef je niet naar een arts of dermatoloog en zal een crème tegen de jeuk voldoende zijn. Levomentholgel bijvoorbeeld kan verlichting bieden. Bij ergere klachten ga je best wel langs bij de dermatoloog. Die zal een cortisonezalf voorschrijven die je een korte periode kan gebruiken. Bij ernstige klachten helpen orale medicijnen die men gedurende een week inneemt.

Als de zonneallergie steeds terugkomt, kan de dermatoloog overwegen lichttherapie op te starten. In het ziekenhuis zal de huid van de patiënt gedurende 2 tot 3 maanden 2 keer per week blootgesteld worden aan een oplopende dosis UV-straling. Dit is geen wondermiddel. Het helpt volledig in 70% van de gevallen, gedeeltelijk bij 1 op 5 patiënten. 1 op 10 patiënten ondervindt geen effect.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)