Huiduitslag op vakantie: Mallorca acne

Dr. Annelies Avermaete
26.7.2022

Een onaangenaam souvenir dat plots opduikt als je al terug bent uit vakantie is een huiduitslag die bestaat uit allemaal dezelfde rode pukkeltjes: Mallorca acne of Acne aestivalis. De acne dankt zijn naam aan de Deense dermatoloog Hjorth. In 1972 zag hij deze acne voor het eerst bij een groepje Deense toeristen die terugkwamen van een vakantie op het eiland Mallorca.

De rode bultjes komen vooral voor op de bovenarmen, schouders, rug en decolleté maar ze kunnen zich ook op het aangezicht verspreiden. De acne kan jeuken. Het verschil met gewone acne is dat Mallorca acne niet vergezeld is van mee-eters. Deze zwarte puntjes zijn net typisch bij gewone acne. Ook zien we geen puskopjes, alleen kleine rode ronde bultjes.

De oorzaak is 
nog ongekend

Er zouden meerdere oorzaken zijn waardoor Mallorca acne ontstaat. 'Zouden', want bevestigd zijn die theorieën niet. We weten dus eigenlijk niet zeker hoe deze acne ontstaat.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het zou een vorm van zonneallergie kunnen zijn omdat dezelfde huiduitslag zich voordoet bij mensen die UVA lichttherapie volgen.
  • Te veel vettige zonnecrème gebruiken zou de poriën afsluiten waardoor de Mallorca acne ontstaat. In dit geval is het geen vorm van zonneallergie maar van cosmetica acne.
  • Te veel blootstelling aan de zon en UV-stralen. De hoornlaag van de huid verdikt en verstopt de afvoergangen van talgkliertjes. Er ontstaat een ophoping van talg waardoor rode bultjes tevoorschijn komen.

Mallorca acne voorkomen en behandelen

Het voordeel aan Mallorca acne is dat het vanzelf weer overgaat zonder littekens achter te laten.

Het nadeel is dat het geen eenmalige acne is. Wie het gehad heeft, heeft grote kans er de zomer nadien weer mee te zitten. Voorkom Mallorca acne door geen te vette zonnecrèmes te gebruiken. Bruiningsoliën zijn al helemaal uit den boze. Bescherm je goed tegen de zon door je in te smeren en niet te lang zonder beschermende kleding of zonverbrandingmiddel in de zon te gaan. De zonnebank kan ook Mallorca acne veroorzaken. Ga er dus niet onder.

Mallorca acne behandelen doe je niet met huismiddeltjes, maar je stap je best naar de dermatoloog. De dermatoloog kan je tretinoïne crème of benzoylperoxide gel voorschrijven die de acne dieper in de huid kan aan te pakken. Om snel te weten te komen welke het meest effectief is voor jou, kan je via de Skindr app binnen de 48u een advies inwinnen van een ervaren dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)