Tournée Minerale: wat een maand zonder alcohol doet voor je huid

Dr. Annelies Avermaete
10.2.2023

Het is Tournée Minerale: in februari schuiven we even de alcoholische dranken aan de kant en staan we stil bij het effect dat ze hebben op ons lichaam. Slecht slapen, gewichtstoename, maar ook een verzwakte huid. Wat kan een maand zonder alcohol betekenen voor je huid?

Welke effect hebben alcoholische dranken op je huid?

1) Verwarring: je huidfuncties weten het even niet meer

Alcohol kan je wel eens in de war brengen, maar wist je dat je huid ook niet meer goed weet hoe die zich moet gedragen wanneer je alcohol drinkt? Je verliest veel vocht, je huid verkleurt, je pH-waarde neemt toe, terwijl je huidbarrière zwakker wordt.

2) Kwetsbaarheid: je huid verliest zijn antioxidanten

Je huidfuncties geraken dus in de war van alcohol, maar je huid wordt ook kwetsbaarder. Je huid beschikt namelijk over een heel uitgebreid netwerk aan antioxidanten, deze neutraliseren schadelijke stoffen. Maar alcohol valt deze antioxidanten aan. Dat maakt je onder andere extra gevoelig voor zonlicht. Drink je al eens een glaasje op vakantie onder de zon? Dan kan je tot de dag erna meer last hebben van de zon: deze vormt vrije radicalen in de huid die schade kunnen aanrichten.

Wist-je-dat

rode wijn antioxidanten bevat en deze dus aanvult in plaats van aanvalt. Toch lijkt het ons niet de ideale manier om je antioxidanten op te krikken. Hieronder lees je welke effecten alcohol nog heeft op de huid, en dan snap je vast wel waarom we ook rode wijn niet zouden aanraden voor je huid.

3) Uitdroging: ook je huid droogt mee uit

Deze ligt voor de hand: net zoals op andere organen, heeft alcohol een uitdrogend effect op je huid. Alcohol is een diureticum, dat aan een snel tempo vocht verliest. Met andere woorden het trekt alle vocht uit je huid. Hoe uit zich dat? Een ruwe, doffe huid die al zijn soepelheid en gloed verloren lijkt te zijn. Bovendien kan je door dat gebrek aan soepele cellen sneller rimpels krijgen.

4) Vochtophoping: je krijgt pufferige wallen rond je ogen

Net omdat je in het algemeen zoveel vocht verliest, wil je lichaam dit compenseren. Je vitale organen zullen krampachtig alle vocht dat ze kunnen vasthouden ook echt proberen vasthouden. Dat leidt tot vochtophoping, meestal in het gezicht. Ooit al eens hele kleine oogjes gehad na een etentje of een feestje? Dan kan dat naast de kater ook liggen aan het vocht rond de ogen dat voor een zwelling zorgt.

5) Veroudering: je collageen wordt aangetast

Alcoholische dranken putten het vitamine A niveau van je lichaam uit en zorgen voor versuikering door de vele suikers. Dat verstoort het hernieuwen van de huidcellen: De afname van vitamine A tast het collageen in je huid aan, en ook de suikers in alcohol zetten zich vast op het collageen, waardoor het verhardt en zich niet meer kan herstellen.

En collageen is iets wat je niet wil moeten missen: het structuureiwit maakt nieuwe huidcellen aan waardoor je huid stevig, jong en gezond blijft. Zonder deze cellen worden rimpels of verzakkingen zichtbaar.

6) Versuikering: je wordt gevoeliger voor acne

Om nog even vlug terug te komen op die versuikering: de hoeveelheid suikers in alcohol kan ook acneklachten verergeren. Op zich zal alcohol niet onmiddellijk hevige acne-opstoten uitlokken. Maar wanneer je gevoelig bent aan acne, kan het wel voor een domino-effect zorgen. Je bloedsuikerspiegel verlaagt, je hormonen reageren waardoor je huid onzuiver wordt, je krijgt extra suiker binnen en puistjes kunnen ontstaan.

7) Verkleuring: je aders verwijden en geven een blos

Tot slot kan alcohol ontstekingen in het huidweefsel veroorzaken. Dat leidt tot de gekende blozende wangen bij het drinken. In eerste instantie trekt de roodheid weer weg, maar bij veelvuldig drinken, kan die ook permanent worden.

Daarnaast zorgt alcohol er ook voor dat je bloedvaten wijder worden. Zo kan er meer bloed door stromen. Hoe meer bloed, hoe roder, en hoe zichtbaarder. Ook hierbij geldt dat de aders steeds meer verwijden en lijken te springen bij overmatig alcoholgebruik, en dat de verkleuring hierdoor permanent kan worden.

Verfrissende routine voor je huid na het drinken van alcohol

  • Hydrateer. Vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet voldoende zeggen. Help je lichaam een handje met het vasthouden van vocht door zelf vocht binnen te brengen. Van water drinken tot een vochtinbrengend masker of hydraterende crème, je huid zal je dankbaar zijn.
  • Reinig je huid. Het heeft weinig met alcohol zelf te maken, maar verwijder na een avondje uit ook altijd je make-up en was je gelaat goed. Als je dit niet doet, kan het de negatieve effecten van alcohol op je huid verder aanwakkeren.
  • Smeer zonnecrème. Herinner je je dat je huid kwetsbaarder wordt door de zon? Wat extra bescherming kan dus geen kwaad.
  • Eet eieren, blauwe bessen, mandarijnen, abrikozen, passievruchten. Alle voeding die vitamine A en/of antioxidanten bevat kan je huid een boost geven om cellen te vernieuwen en opnieuw soepel en sterk te worden.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)