Hoe je van een wespensteek netelroos kan krijgen en hoe je het voorkomt

Dr. Annelies Avermaete
26.7.2023

Van wespensteek tot netelroos

Wespensteken zijn heel herkenbaar. Als je al eens geprikt bent, dan weet je dat het branderig gevoel kenmerkend en niet zo aangenaam is. In de zone waar je bent gestoken, wordt de huid rood en er kan zwelling en jeuk optreden door het gif dat uit de angel komt.

In sommige gevallen kunnen mensen met een allergie voor insectensteken ernstige veralgemeende reacties ervaren, zoals zwelling op andere delen van het lichaam, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid of anafylactische shock. Een minder ernstige verlagemeende reactie is het ontstaan van netelroos.

Wat is netelroos?

Netelroos is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, jeukende bulten of plekken op de huid. Deze bultjes kunnen variëren in grootte en vorm en hebben de neiging om snel van vorm te veranderen of ook weer te verdwijnen en op een andere plaats weer terug te komen. Netelroos ontstaat soms als reactie op een bepaalde stimulus, zoals in deze blogpost een wespensteek (maar ook andere insectenbeten zoals muggenbeten), waarbij het immuunsysteem histamine vrijgeeft. Die histamine veroorzaakt de karakteristieke symptomen van netelroos.

De oorzaak van een netelroos is zeker niet altijd gekend, bij de meeste vormen van netelroos kan er geen duidelijke trigger herkend worden. Je kan een netelroos-reactie bijvoorbeeld ook krijgen na het doormaken van een banale virale infectie, een verkoudheid, ….

Wat kan je doen om een wespensteek niet tot netelroos te laten komen?

De wespensteek op een correcte manier behandelen kan al helpen om een verdere reactie van de huid, zoals netelroos, te voorkomen. Gestoken? Pak het dan zo aan:

Verwijder de angel

Wespen laten soms hun angel achter in de huid. Probeer de angel voorzichtig te verwijderen door er met je nagel of een pincet overheen te schrapen. Knijp niet in de angel, omdat dit ervoor kan zorgen dat er meer gif vrijkomt.

Reinig de steekplek

Duw of zuig het gif uit de gestoken zone. Was de steekplek met water en milde zeep om eventuele bacteriën te verwijderen en het risico op infectie te verminderen.

Koel de getroffen zone

Breng een koud kompres of ijs aan op de steekplek om zwelling en pijn te verminderen. Houd het kompres ongeveer 15 minuten op de plek en herhaal indien nodig.

Gebruik je epipen

Bij een voorgeschiedenis van een ernstige allergische reactie heb je waarschijnlijk een epipen, een middel in nood om ernstige veralgemeende reacties tijdig te stoppen.

Wat als je toch netelroos krijgt?

  1. Vermijd krabben of wrijven: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te krabben of te wrijven op de jeukende plekken, moet je dit vermijden. Door te krabben kan de huid beschadigd raken en het risico op infectie vergroten. Probeer in plaats daarvan te tikken of te deppen op de plekken om de jeuk te verlichten.
  2. Gebruik een antihistaminicum: Antihistaminica zijn medicijnen die de afgifte van histamine in het lichaam verminderen, waardoor ook jeuk en zwelling worden verminderd. Ze kunnen zo verlichting bieden en de netelroos afzwakken. Volg altijd de instructies op de verpakking of raadpleeg een arts voor de juiste dosering. Let op: Als je al gekend bent met een allergie voor wespensteken, neem je best onmiddellijk je antihistaminica-medicatie in aan een hoge dosis.
  3. Raadpleeg een arts: Als de symptomen van netelroos na een wespensteek blijven aanhouden, ernstig zijn of verslechteren, raadpleeg je voor alle zekerheid toch best een arts of dermatoloog. Ze kunnen een juiste diagnose stellen en indien nodig sterkere medicatie voorschrijven. Wil je snel advies? Via de Skindr app krijg je gemiddeld binnen 48 uur antwoord en de nodige voorschriften van een gecertificeerde dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)