Fabel of feit: de impact van de feestdagen op jouw huid

Dr. Annelies Avermaete
21.12.2022

Met de het eindejaar in het zicht vragen we ons als dermatologen graag af wat zo’n feestelijkheden eigenlijk met onze huid doen? We bekijken enkele uitspraken vanuit dermatologisch standpunt: waar stopt het feit en begint de fabel?

Zonder te oordelen, bekijken we welke impact bepaalde zaken hebben op onze huid*. Neem ze gerust mee als handige adviezen, maar vier de eindejaarsfeesten vooral goed.

*Wie weet kan je er wel mee uitpakken aan de kersttafel.

Fabel 1: van alcohol krijg je puistjes

Een fabel met een deeltje waarheid. Als je vatbaar bent voor acne dan zullen je klachten verergeren bij het drinken van alcohol, maar dat is in essentie niet wat alcohol doet met je huid.

Wat is dan de hele waarheid? Dat alcohol het aanmaken van huidcellen verstoort en zo de huid verzwakt. In alcoholische dranken zitten er namelijk veel suikers. Die suikers zetten zich vast op het collageen, waardoor het verhardt en zich niet meer kan herstellen.

En collageen is iets wat je niet wil moeten missen: het structuureiwit maakt nieuwe huidcellen aan waardoor je huid stevig, jong en gezond blijft. Zonder deze cellen wordt je huid dof en droog en worden rimpels of verzakkingen zichtbaar. Zie je er dus na een feestje maar belabberd en bleekjes uit? Dan kan dat naast de kater ook aan een gebrekkige celvernieuwing liggen.

Verdict: fabel, maar alcohol heeft wel degelijk een impact op je huid.

Fabel 2: de stress van de feestdagen staat op je gezicht te lezen

Dat klopt. Je huid reageert heel snel op stress. Recepten die er makkelijker uitzien dan ze zijn, de druk om de hostess with the mostess te zijn, en die cadeautjes - gaan die nog op tijd toekomen? Je huid wordt er even onrustig van als jij.

Er raast bij stress namelijk cortisol door je lichaam, een stresshormoon dat net zoals alle hormonen impact heeft op je huid. Dat leidt enerzijds tot onzuiverheden, en anderzijds tot een beschadiging van het collageen. Wat zoals je net kon lezen je huid uitdroogt en dof maakt. Puistjes, grauwe huid en wallen, je hebt ze dus allemaal te danken aan de kerststress.

Verdict: feit.

Fabel 3: je krijgt kriebels van de kerstboom

Voor sommigen is dit figuurlijk waar (cf. De Grinch), voor anderen helaas ook letterlijk. Zij hebben last van een kerstboomallergie. Ja, dat bestaat. Over waar de jeuk vandaan komt zijn onderzoekers het nog niet eens: ofwel heeft het te maken met de hars van de stam zelf, ofwel lijkt het eerder op hooikoorts en kijken we richting stuifmelen uit het bos die in de hars blijft plakken. Hoe dan ook, de allergie overprikkelt de huid en leidt tot irritaties die kunnen uitlopen van kriebels, over jeuk, tot huiduitslag.

Verdict: feit.

Fabel 4: je opmaken kan geen kwaad als je het enkel voor kerst en nieuw doet

Mensen die vaak make-up dragen weten dat ze goed moeten reinigen. Make-up legt namelijk een laagje op je huid waardoor de vochtbalans niet in evenwicht kan blijven. Daarom zal de huid extra talg aanmaken en dat verstopt en verwijdt de poriën.

Maar als je dat maar één of twee keer doet op een jaar kan dat toch geen kwaad? Als je enkel met de eindejaarsfeesten make-up draagt, bestaat het risico dat je cosmetica daar al een tijdje ligt. En die oude cosmetica bevatten heel wat bacteriën en schimmels. Je huid raakt hierdoor onrustig en geïrriteerd, met kans op uitslag of zelfs allergische reacties.

Wil je testen of jouw producten nog veilig te gebruiken zijn? Smeer dan een kleine hoeveelheid op je onderarm en wacht de reactie van je huid af.

Verdict: fabel.

Fabel 5: veel eten is slecht voor je huid

Eén van de geneugten van de feestdagen is dat we veel en goed mogen eten. En we hebben goed nieuws: je mag eigenlijk zoveel eten als je wilt tijdens de feestdagen. Hoeveel je eet, heeft op zich geen negatieve impact op je huid. Wat je eet, daarentegen, speelt natuurlijk wel een belangrijke rol.

En daar hebben we meteen een keerzijde: tijdens eindejaarsperiode eter we vaker dan anders verzadigde vetten en suikers. Wat doen die met je huid?

Verzadigde vetten

Je huid heeft twee lagen, met daaroverheen een vetlaag waaronder water wordt vastgehouden. Het is aangeraden om die vetlaag ook stevig te houden. Wanneer je de juiste vetten eet, is dat dus goed voor je huid. Denk maar aan vis, noten of avocado’s.

Chips en gefrituurde hapjes daarin tegen bevatten verzadigde vetten. En die vertellen een heel ander verhaal: ze werken klachten zoals acne en rosacea alleen maar in de hand.

Suikers

Suikers doen, zoals eerder verteld, afbreuk aan je collageen. Weet je nog, het eiwit dat ervoor zorgt dat de stevigheid en gezondheid van je huid intact blijven.

Verdict: fabel, het is eerder wat je eet dat bepalend is voor hoe je huid reageert.

We wensen je fijne feestdagen en een goede gezondheid voor 2023. We wensen dan ook dat je geen dermatologische zorg nodig zult hebben in het nieuwe jaar, maar staan met Skindr steeds snel voor je klaar mocht dat toch zo zijn.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)