Wat je als toekomstige mama moet weten over de zwangere huid

Dr. Annelies Avermaete
11.4.2023

De zwangerschapsgloed, we hebben er allemaal wel al eens over gehoord en hopen dat het ook voor ons is weggelegd mochten we zwanger worden. Jammer genoeg zijn het maar de lucky few die die mooie glow krijgen.

Er verandert heel wat tijdens zo’n zwangerschap: van lichamelijke tot hormonale verschuivingen. En onze huid vangt als grootste orgaan al deze veranderingen voor je op. Heel handig, maar niet zo’n makkelijke taak.

Top 4 meest voorkomende zwangerschapskwaaljes

Je huid zal tijdens een zwangerschap heel erg reageren op wat alles wat verandert. En dat kan tot een aantal kwaaltjes leiden. We zetten ze even op een rijtje, want een voorbereid vrouw is er twee waard.

01 Striae

Oftewel zwangerschapsstriemen. Deze striemen zijn eigenlijk kleine breuken in de onderlaag van de huid. Zoals je wel zal merken, rekt je huid enorm tijdens de zwangerschap. Geen zorgen, je huid is daarop voorbereid en heeft een bepaalde rekbaarheid. Toch is die vaak niet voldoende voor de groei van je buik, en dus je kindje, volledig op te vangen. Dan ontstaan er rode striemen. Deze vervagen met de tijd.

02 Pigmentatie

Oftewel het zwangerschapsmasker. Door de vele hormonen die door je lichaam razen om je kindje in de meest beschermde omgeving te laten groeien, maak je ook meer pigment aan. Delen van je lichaam kunnen daardoor donkerder worden. Vaak in het gezicht, maar er kan ook een donkere verticale verkleuring over het midden van de buik (=zwangerschapsstreep) ontstaan.

03 Zwangerschapsacne

Oftewel de keerzijde van de zwangerschapsgloed. Die gloed is een gevolg van de extra talg die aangemaakt wordt door hormonale verschuivingen. Maar een teveel van dat talg kan de poriën verstoppen en ontsteken. Veel zwangere vrouwen hebben daarom last van acne.

04 Droge huid

De zwangere huid is een gevoelige huid. Uitdroging, jeuk en irritatie zijn daarom nooit veraf. Als de droge huid niet verzorgd wordt, kan deze ontsteken en dus eczeem uitlokken.

Wat kan je doen om je zwangere huid te beschermen?

Eén iets staat vast: je huid zal alleen maar groeien. Het is daarom belangrijk deze zo elastisch, beschermd en gehydrateerd mogelijk te houden. En dat kan op verschillende manieren. Smeren, smeren en smeren is dus de boodschap.

Maar wat mag je nog smeren? We weten dat er heel vaak gezegd wordt dat je heel wat ingrediënten moet vermijden tijdens de zwangerschap, maar eigenlijk valt dat goed mee.

Vermijd deze 3 ingrediënten tijdens de zwangerschap

  • Vitamine A Vaak voorschreven om acne te behandelen, maar niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven.
  • Hydrochinon Gebruikt om de huid te bleken, en bruine verkleuringen tegen te gaan.
  • Oxybenzone Een specifieke zonnefilter in je zonnecrème.

Kies liever voor deze ingrediënten tijdens de zwangerschap

  • Benzoylperoxide is een goed alternatief voor vitamine A wanneer je last hebt van zwangerschapsacne.
  • Glycolzuur raden we aan als exfoliërend ingrediënt. De dosissen in producten zijn vaak laag genoeg om veilig te kunnen gebruiken.
  • Niacinamide en of vitamine C kan je veilig doorgebruiken als anti-aging creme.
  • Azelaïnezuur kan veilig gebruikt worden om zwangerschapsmasker tegen te gaan.
  • Zonnecrème: de meeste zonnefilters zijn veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap en het is ook tijdens je zwangerschap erg belangrijk om je huid goed te beschermen met een voldoende hoge factor. Als je merkt dat je huid wat gevoeliger is tijdens je zwangerschap, kan je kiezen voor een minerale filter op basis van zinkoxide of titaniumoxide.

Als je niet zeker bent of een product of als je een specifiek advies of behandeling wenst, dan kan je steeds bij onze dermatologen terecht. Waar je ook bent, start een consultatie in de Skindr app en ontvang binnen de 48u advies.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)