Snel dermatologisch advies nodig? Dit is hoe je snel hulp krijgt

Dr. Annelies Avermaete
7.2.2022

De behandeling van een huidaandoening vereist in veel gevallen het advies van een specialist. Bij de huisarts kan je snel terecht maar als die je doorverwijst naar een dermatoloog duurt het al gauw een paar weken voor je op consultatie kan. Soms is dat te lang. De huidziekte verergert of de klachten zijn ondraaglijk. Jeuk en pijn kunnen zwaar op het gemoed wegen en slapeloze nachten veroorzaken terwijl de dermatoloog aan de hand van enkele vragen en een blik op de huidaandoening al een behandeling kan opstarten. Zowel voor de dermatologen als voor de patiënten zijn de lange wachttijden niet ideaal. Daarom is er nu Skindr, een platform voor zowel patiënten als dermatologen. Door virtueel te werken, loopt de wachttijd terug tot gemiddeld 48 uur. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt het?

Een online consultatie bij de dermatoloog is niet vertrouwd. Toch zijn de voordelen enorm. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer vrijaf te nemen op het werk of een parkeerplaats zoeken. Het enige wat wel nodig is, is je registreren. Concreet wil dat zeggen dat je een account aanmaakt door je naam, voornaam, e-mailadres en een zelfgekozen paswoord in te vullen. Heb je dat gedaan dan kan je een consultatie starten bij een van de gecertificeerde dermatologen die werken met Skindr. Onder het tabblad ‘Dermatologen’ zie je wie dat zijn. Klik gerust op de foto voor een korte biografie.

Start de online consultatie op

Start vervolgens de online consultatie bij de gekozen dermatoloog. Is het je eerste contact met deze dermatoloog, dan vul je een korte medische vragenlijst in. Dit is het medisch dossier dat altijd wordt opgemaakt als je voor het eerst op consultatie gaat bij een arts. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je allergieën hebt, of je medicatie neemt. Deze gegevens zijn nodig voor de arts om de juiste behandeling te kunnen voorschrijven. Zowel dit medisch dossier als de daaropvolgende chatgesprekken en verstuurde foto’s worden in een veilige omgeving bewaard. Je gegevens worden opgeslagen op streng beveiligde servers.

Chatten en foto’s versturen

Eens het medisch dossier aangemaakt, kan de behandeling van het dermatologisch probleem beginnen. In een chatgesprek beschrijf je de huidaandoening zo gedetailleerd mogelijk en laad je één of meerdere foto’s op. Die foto’s trek je bijvoorbeeld met een smartphone. Gemiddeld na 48 uur zal de dermatoloog al antwoorden door, hetzij een diagnose, hetzij bijkomende vragen te stellen. Vaak is een voorschrift nodig voor een zalf of andere medicatie. Ook dat ontvangt de patiënt digitaal. Die print het voorschrift zelf uit en geeft het af aan de apotheker. De chat blijft open tot de dermatoloog de consultatie afsluit. Je kan dus ook zelf bijkomende vragen stellen via het platform.

Soms is opvolging noodzakelijk en is het wenselijk om toch ter plaatse op afspraak te gaan. Dat blijft ook mogelijk. Skindr vergemakkelijkt de consultaties maar sluit een behandeling in een praktijk in aanwezigheid van je dermatoloog niet uit. Een online consultatie is niet duurder dan een gewone consultatie hoewel de mutualiteit ze nog niet terugbetaalt. De patiënt betaalt bij Skindr vanaf 39 euro per consultatie.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)