Waarom krijg ik huiduitslag als ik een mondmasker draag?

Dr. Annelies Avermaete
21.2.2022

Mondmaskers beschermen ons tegen het coronavirus maar ze beletten ook dat de huid vrij kan ademen. Puistjes en ontstekingen ontwikkelen zich en dat net op een plaats waar ze goed zichtbaar zijn (dit wordt ook wel maskne genoemd). Blijf er niet mee rondlopen. Met de juiste preparaten kan een dermatoloog je helpen om de acne snel te doen verminderen en te voorkomen dat het uitbreidt.

Mondmaskers kenden we tot een goed jaar geleden enkel vanuit de dokterspraktijken. De meesten onder ons hadden het nog nooit gedragen. Dat veranderde plots. Van de ene dag op de andere was het van levensbelang om een mondmasker te dragen als je in contact kwam met anderen. Omdat telewerk of thuisonderwijs niet altijd mogelijk was, waren veel volwassenen en tieners verplicht om een hele dag lang het masker te dragen. Het gevolg daarvan is dat de huid onder het masker ontstak en er zich acne mechanica vormde (een van de verschillende soorten acne).

Acne mechanica

Acne mechanica is niet nieuw. Wie om professionele redenen beschermende pakken moet dragen, kan er last van hebben, net als sporters die gedurende lange tijd zweten in nauw aansluitende kleding. Door het zweten raakt de talgproductie verstoord en ontstaan er propjes onder de huid. De huid irriteert en gaat nog meer ontsteken. De huid naast de ontstoken huid raakt geïnfecteerd en het proces begint opnieuw. Zo verspreidt de acne zich over de zone onder het mondmasker, dit wordt ook wel eens maskne genoemd.

Hoe maskne behandelen?

Zit er dan niets anders op dan te wachten tot de maskers weer af mogen? Gelukkig niet. De dermatoloog kent de juiste preparaten om deze acne fors terug te dringen of zelfs helemaal te doen verdwijnen. Reinig de huid steeds met milde acne-reinigers en vraag je dermatoloog om raad. De huidspecialist zal je steeds advies op maat geven. Begin zeker niet zelf te prutsen aan de rode bultjes of puistjes. Zo maak je het alleen maar erger!

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)