4 hardnekkige mythes over huidkanker ontkracht

Dr. Annelies Avermaete
2.5.2023

Mei is uitgeroepen tot Skin Cancer Awareness Month. Een initiatief in het leven geroepen om de bewustwording rond huidkanker te versterken. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat huidkanker met 40% de meest voorkomende kanker in België is en omdat jaarlijks 460.000 Belgen ermee geconfronteerd worden.

Ons team van dermatologen ontkracht de meest hardnekkige mythes die rondgaan over huidkanker.

01 De zonnebank is veiliger dan de UV-straling in zonlicht

Mythe: Onder de zonnebank gaan is gevaarlijk aangezien ook de zonnebank voor UV-straling zorgt. Deze kan de huid enorm beschadigen. Het kan rimpels, sproeten, hyperpigmentatie, en in sommige ernstige gevallen zelfs huidkanker veroorzaken. De zonnebank is met andere woorden minstens even ongezond als onbeschermd zonnen onder de zon.

Wist-je-dat zonnecrème er niet voor zorgt dat je geen mooi kleurtje meer kan krijgen. Geen excuus dus om je niet in te smeren en niet te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

02 Mensen die zelden verbanden en snel een kleurtje krijgen, hebben minder kans op huidkanker

Mythe: Er bestaat niet zoiets als een veilig kleurtje. Elke vorm van verkleuring of afwijking van je natuurlijke huidkleur is namelijk een teken van schade aan de huid.

Hoezo? Wanneer je in aanraking komt met UV-straling, zal je lichaam als reactie en bescherming meer melanine (pigment) aanmaken. Daardoor krijg jij dan een mooi kleurtje.

Toch heeft diezelfde UV-straling ook een minder aangenaam kantje. Het zorgt ook voor verandering in de huidcellen wat kan leiden tot mutaties. En zo ontstaat huidkanker.

03 Mensen met een bleker huidtype hebben een hoger risico op huidkanker

Feit: Hoe bleker je huidtype, hoe minder pigment, hoe sneller je doorgaans verbrandt en schade oploopt aan de huid.

Maar dat betekent niet dat mensen met een donkerdere huidkleur immuun zijn voor huidkanker. Hoewel hun hogere levels aan pigment hen deels zullen beschermen, kunnen UV-stralen nog steeds zorgen voor abnormale veranderingen in de huid. Meer nog: huidkanker wordt bij donkere huidtypes vaak pas in een later stadium ontdekt, wanneer het moeilijker is om te behandelen.

04 Jongeren hoeven zich geen zorgen te maken over huidkanker

Mythe: Het is zelfs zo dat melanomen één van de meest voorkomende vormen van kanker zijn bij jongeren. nws.nws.nws kopte dan ook onlangs nog dat steeds meer jongeren geconfronteerd worden met huidkanker.

Hoe komt dat? Vaak zijn jongeren zich nog niet ten volle bewust van de gevaren van de zon en het belang van regelmatige huidcontroles. Een sterke preventie door aandachtig zonnecrème te smeren en beschermde kledij te dragen, en een vroege detectie door verdacht uitziende moedervlekken te laten controleren door een dermatoloog zijn van onschatbare waarde.

Wist-je-dat de kans op huidkanker met 80% toeneemt wanner je meer dan 5x verbrandt tussen de leeftijd van 15 en 20 jaar.

Heb je nog maar de geringste twijfel over een vlekje? Contacteer dan zo snel mogelijk je arts of dermatoloog. Via de Skindr app kan je en snel handelen indien nodig. Binnen de 48u krijg je al medisch advies krijgen. Upload een foto en beschrijving van het verdachte vlekje en we zorgen dat je binnen de twee dagen advies krijgt van een ervaren dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)