Behandelingen en therapieën voor eczeem

Dr. Annelies Avermaete

Het behandelen van eczeem vereist een grondige aanpak, waarbij verschillende behandelingen worden overwogen en aangepast aan de individuele behoeften en symptomen van elke patiënt.

Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van verschillende medische behandelingen en therapieën die vaak worden gebruikt bij de behandeling van eczeem:

Medische behandelingen voor eczeem:

Medische behandelingen omvatten een breed scala aan benaderingen, variërend van lokale therapieën tot tabletmedicatie, afhankelijk van de soort eczeem en de ernst van de eczeemsymptomen.

Lokale behandelingen

Lokale therapieën zijn de eerste lijn van behandeling voor milde tot matige gevallen van eczeem. Ze omvatten het gebruik van  crèmes, zalven of gels die rechtstreeks op de aangetaste huid worden aangebracht. Deze middelen kunnen cortisone bevatten om ontstekingen te verminderen, calcineurineremmers om de immuunrespons te onderdrukken, en emolliënten om de huid te hydrateren en te beschermen.

Bang zijn voor cortisone is zeker niet nodig, zorg er echter voor dat je de vervolgafspraken met je dermatoloog niet vergeet, om je behandeling nauwgezet te blijven volgen.

Lichttherapie

Lichttherapie (fototherapie): Lichttherapie maakt gebruik van specifieke golflengten van licht, zoals het (smalband-)UVB en UVA-spectrum, om ontstekingen te verminderen en de huid te kalmeren. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd onder medisch toezicht.

Hoe werkt lichttherapie? Ongeveer een drietal keer per week ga je in een lichtcabine. Per keer bouw je het aantal minuten op tot een tiental minuten. Dit doe je een 30-tal sessies om je huid kalmer te krijgen.

Tabletmedicatie

In gevallen van ernstige, hardnekkige eczeemuitbraken kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Dit omvat corticosteroïdentabletten (cortisone) om ontstekingen te verminderen en antihistaminica om jeuk te verlichten.

Bij het nemen van medicatie om eczeem te behandelen, is het nodig om regelmatig een bloedafname te laten doen en de behandeling regelmatig op te volgen met je dermatoloog of huisarts.

Biologicals

Biologicals zijn een relatief nieuwe klasse van geneesmiddelen. Het zijn geneesmiddelen die bestaan uit dierlijke of menselijke eiwitten en remt de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam.

Ze worden gebruikt bij ernstige gevallen van eczeem die niet reageren op andere behandelingen en zijn geen standaard behandeling. In vergelijking met andere behandelmethodes, zijn biologicals ook sterk duurder en worden voorbehouden voor patiënten waarbij andere behandelingen niet helpen. Ze worden dus niet voor alle patiënten voorgeschreven.

Het is belangrijk om samen te werken met een dermatoloog of zorgverlener om het meest geschikte behandelplan voor jouw specifieke situatie te bepalen. Een gepersonaliseerde aanpak kan helpen om de symptomen van eczeem onder controle te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wil je meer leren over eczeem? Download onze nieuwe gids over eczeem vol handige informatie en tips, geschreven door onze dermatologen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)