Hormonale acne, wat is dat precies?

Dr. Annelies Avermaete
13.6.2022

Hormonen zijn de belangrijkste oorzaak van acne. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meesten last hebben van puistjes tijdens de puberteit, voor de menstruatie, bij een zwangerschap maar ook veel later, tijdens de menopauze. Hormonale acne duikt dus op op verschillende leeftijden, telkens wanneer de hormonale spiegel verstoord is. We bekijken de aandoening vanuit onze achtergrond als dermatoloog.

Wat is hormonale acne? Hoe kan je hormonale acne behandelen en welke oplossingen bestaan er? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en enkele oplossingen.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een soort van acne die veroorzaakt wordt door een verstoorde hormoonspiegel.

Oorzaken van hormonale acne

Hormonale acne wordt dus veroorzaakt door hormonen: daarom kan het in iedere levensfase voorkomen, van puber tot volwassene en zelfs in de menopauze.

Testosteron op hol tijdens de puberteit: hormonale acne als gevolg

Testosteron kennen we vooral als een mannelijk hormoon maar ook een vrouwelijk lichaam bevat testosteron. Tijdens de puberteit stijgt de aanmaak ervan zowel bij jongens als meisjes. Door de stijging wordt meer talg aangemaakt en voelt de huid vetter: zo krijg je jeugdpuistjes. Deze vette huid is een ideale voedingsbodem voor puistjes. Acne treft dan ook 70 procent van de pubers. Gelukkig is dit maar een tijdelijk fenomeen en verdwijnt de acne bij het ouder worden. Sommige vrouwen blijven last hebben van puistjes. Hoe dat komt, staat uitgelegd in de blogpost ‘Waarom acne steeds vaker voorkomt bij vrouwen na de puberteit’.

Hormonale acne tijdens de menstruatie

Acne komt ook voor als de puberteit al lang voorbij is, bijvoorbeeld voor de menstruatie. Dat komt omdat het hormonaal evenwicht tijdens de menstruele cyclus verstoord is. Ongeveer een week voor de menstruatie daalt de aanmaak van vrouwelijke hormonen, voornamelijk oestrogeen. Daardoor is de hoeveelheid progesteron en vanaf de menstruatie ook testosteron te hoog. Te weinig oestrogeen in combinatie met te veel progesteron en testosteron bevordert de talgproductie. De huid wordt vetter en puistjes komen tevoorschijn. Wanneer het oestrogeengehalte opnieuw stijgt aan het begin van de cyclus, verdwijnen de puistjes weer. Je hoeft dus niet om de 3 weken naar de dermatoloog voor deze verschuivingen, wel kan je een **dermatologische behandeling**starten voor de lange termijn om opflakkeringen tijdens je cyclus te temperen.

Acne in de menopauze

Het lichaam van een vrouw in de menopauze ondergaat grote  veranderingen. Ze krijgt vaak last van huidproblemen als gevoeligheid, een droge huid maar ook acne. In de menopauze produceert het lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron. De huidcellen houden minder vocht vast, de huid wordt dunner droog en vaak ook onzuiver. Van een onzuivere huid weten we dat ze acne veroorzaakt, vandaar dat ook vrouwen op middelbare leeftijd aan acne kunnen leiden.

Acne door stress: cortisol

Nog een boosdoener voor hormonale acne: stress. Als je stress hebt, maak je het stresshormoon aan (ook wel gekend als cortisol). Door die hoge cortisolwaarden, ga je meer talg produceren. Het is natuurlijk een platitude om te zeggen: ‘verlaag je stress’, maar toch zal het helpen om je hormonale acne beter te behandelen.

Acne en het stoppen van de anticonceptiepil

Vaak wordt de anticonceptiepil voor vrouwen voorgeschreven om een acnehuid onder controle te krijgen. Wat dan vaak vergeten wordt, bij het stoppen van de anticonceptiepil, is dat de hormonale acne dan terugkomt.

Wanneer je stopt met de pil, verandert de hormoonsamenstelling in je lichaam, waardoor je weer meer talg aanmaakt. Het zal dus even duren voor je huid en hormonen weer mooi in balans zijn. Duurt het toch langer dan een jaar? Ga dan zeker naar je dermatoloog voor hulp om je hormonale acne te behandelen.

Acne door zwangerschap

Hormonale acne wordt ook veroorzaakt door de grote hormoonschommelingen tijdens een zwangerschap. Ongeveer de helft van de vrouwen geeft aan tijdens de zwangerschap veel last te krijgen van acne, voornamelijk in het eerste trimester. Als je toch langer last blijft houden van zwangerschapsacne, is het een goed idee om met je dermatoloog te overleggen welke acnebehandeling opgestart zou kunnen worden.

Waar komt hormonale acne voor? Hoe herkennen?

Hormonale acne zien we erg vaak op de kaaklijn en kin. Vaak zie je dat hormonale acne eruitziet als puistjes met een wit kopje of het kunnen rode bultjes of mee-eters zijn. De acne wordt veroorzaakt door je hormonen en heeft daarom ook een andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld de behandeling voor andere soorten acne zoals cystische acne.

De puistjes komen dus steeds terug op dezelfde plaats en ze komen vaak op rond dezelfde periode in je cyclus. Vaak begint de acne ook wanneer je hormonen in een turbulente periode zitten, zoals een zwangerschap, menstruatie of menopauze. Ook stoppen met de anticonceptiepil, kan hormonale acne in de hand werken.

Vaak heb je ook last van hormonale acne, terwijl je helemaal niets in je skincare routine of je make-up routine aangepast hebt: gebruik je nog steeds dezelfde producten, maar zie je toch nieuwe puistjes opkomen? Grote kans dat je hormonale acne hebt.

Hoe hormonale acne behandelen?

Je weet wat de onderliggende oorzaken zijn voor hormonale acne, maar hoe kan hormonale acne behandeld worden?

Er zijn verschillende acne behandelingen die kunnen helpen, zoals medicatie, antibiotica, peelings of lastertherapie. Welke acnebehandeling opgestart wordt, zal de dermatoloog samen met jou bespreken. Een behandeling tegen acne als je zwanger bent, is natuurlijk een iets andere behandeling dan je acne tijdens je menstruatie behandelen.

Aarzel niet om dermatologisch advies in te winnen bij een huidspecialist om ook hormonale acne te verlichten als die opduikt tijdens de menstruatie of in de menopauze.

Aarzel niet om dermatologisch advies in te winnen bij een huidspecialist om ook hormonale acne te verlichten als die opduikt tijdens de menstruatie of in de menopauze.De dermatologen bij Skindr nemen de tijd om naar je verhaal te luisteren en de oorzaak te achterhalen, maar streven naar een snel advies (gemiddeld binnen 48u). Bovendien blijft je dermatoloog aan je zijde: hij of zijnkan je via de Skindr app ook opvolgen via follow-up consultaties en de behandeling bijsturen indien nodig. 

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)