De voordelen van een getrainde tattoo-artiest voor een gezonde huid

Dr. Annelies Avermaete
4.5.2023

Onlangs verscheen een interessante Pano reportage over tatoeages. Daarin waarschuwt Tijs Vanneste, zelf tattoo-artiest, voor de gevaren van de tattoo-shop om de hoek of onder vrienden. Hij pleit voor de voordelen van de getrainde tattoeëerder. Wat is daar nu echt van aan?

Wat betekent het zetten van een tattoo voor de huid?

Een tatoeage wordt via naalden met inktpigment in de huid geïnjecteerd. Iets wat onze aandacht als dermatologen wel trekt. Dit is hoe dat er voor de huid aan toe gaat:

  1. De naalden die worden gebruikt om de tatoeage te zetten, injecteren de inkt in de dermislaag van de huid.
  2. Deze huidlaag kan de inkt vasthouden en zo ontstaat een permanente tatoeage.
  3. De eerste dagen tot een week na het zetten van de tattoo kan de huid zwellen en kan er een korst ontstaan.
  4. Daarna zal de dermislaag zichzelf terug herstellen en genezen.

Dat wil zeggen: als de tatoeage op een hygiënische manier aangebracht is. Want als dat niet het geval is, kan de huid schade oplopen die niet zo makkelijk te herstellen valt.

Waarom is het belangrijk dat een tatoeage correct wordt gezet?

Ga je naar een ervaren tattoo-artiest dan is dit in de meeste gevallen veilig. Toch kiezen steeds meer mensen voor de snelle of goedkope opties: stick-and-pokes, vrienden onder elkaar, de tattoeëerder die het vak via internet leerde… En dat is exact waar Vanneste voor waarschuwt.

Waar hij getraind is door jaren oefenen op onder andere varkenshuid en sinaasappelen, wordt die stap nu overgeslagen. Bij de snellere of goedkopere opties is er dus vaak minder kennis van hoe de huid werkt. En laat dat nu net heel belangrijk zijn voor een goed genezingsproces.

Waarom ga je beter langs bij een getrainde tattoo-artiest?

Minder allergische reacties

Wanneer de inkt niet correct wordt aangebracht, is er een hoger risico op de ontwikkeling van een allergische reactie. Je immuunsysteem zal dit namelijk oppikken als een indringer en reageren door antilichamen te produceren. Dat kan zorgen voor zware zwelling, jeuk, roodheid en in sommige gevallen blijvende littekenvorming. Iemand die hierin getraind is weet het hij met de huid moet omgaan en hoe de inkt aangebracht moet worden voor een veilige tatoeage.

Lager risico op infecties

Infecties treden vooral op wanneer bij het plaatsen van de tatoeage niet hygiënisch wordt gewerkt. Steriele naalden en professionele materialen zijn zo belangrijk om de huid gezond te houden. Is dit niet het geval, dan kunnen bacteriën de huid binnendringen tijdens het tatoeëren.

Voorkomen van littekenvorming

Littekens kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren: te diepe inktinjecties, slechte kwaliteit van de inkt en een ondermaatse verzorging van de tatoeage zijn de grootste boosdoeners.

Hoe verzorg je een (nieuwe) tatoeage het best?

Een goede nazorg is bijna even belangrijk als het kiezen van de juiste tattoo-artiest. Wij geven je graag onze beste tips mee vanuit dermatologisch standpunt.

Houd de tatoeage schoon en droog De folie die wordt aangebracht dient om bacteriën af te weren, maar zorg er daarna ook voor dat de tattoo schoon blijft. Kies liefst voor een milde zeep zonder parfums om irritaties te vermijden.

Smeer een dunne laag zalf Je zal van je tattoo-artiest een zalf meekrijgen om de huid te verzorgen. Deze helpt de huid hydrateren om zo het genezingsproces in de hand te werken. Breng de zalf altijd aan met propere handen.

Bedek de tatoeage niet te strak De tatoeage moet kunnen ademen om te kunnen genezen. Vermijd verbanden en kies voor losse kledij.

Bescherm tegen de zon Beschadigde huid is extra gevoelig aan de zon. Zorg ervoor dat je de eerste weken de tattoo bedekt, maar ook daarna blijft een zonnecrème met factor 50+ is een must. Merk je op dat je huid slecht reageert op een nieuwe tatoeage? Ons team van dermatologen staat steeds klaar voor snel advies via de Skindr app. ‍

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)