Het is Tournée Minerale: in februari schuiven we even de alcoholische dranken aan de kant en staan we stil bij het effect dat ze hebben op ons lichaam. Slecht slapen, gewichtstoename, maar ook een verzwakte huid. Wat kan een maand zonder alcohol betekenen voor je huid?
Alcohol kan je wel eens in de war brengen, maar wist je dat je huid ook niet meer goed weet hoe die zich moet gedragen wanneer je alcohol drinkt? Je verliest veel vocht, je huid verkleurt, je pH-waarde neemt toe, terwijl je huidbarrière zwakker wordt.
Je huidfuncties geraken dus in de war van alcohol, maar je huid wordt ook kwetsbaarder. Je huid beschikt namelijk over een heel uitgebreid netwerk aan antioxidanten, deze neutraliseren schadelijke stoffen. Maar alcohol valt deze antioxidanten aan. Dat maakt je onder andere extra gevoelig voor zonlicht. Drink je al eens een glaasje op vakantie onder de zon? Dan kan je tot de dag erna meer last hebben van de zon: deze vormt vrije radicalen in de huid die schade kunnen aanrichten.
rode wijn antioxidanten bevat en deze dus aanvult in plaats van aanvalt. Toch lijkt het ons niet de ideale manier om je antioxidanten op te krikken. Hieronder lees je welke effecten alcohol nog heeft op de huid, en dan snap je vast wel waarom we ook rode wijn niet zouden aanraden voor je huid.
Deze ligt voor de hand: net zoals op andere organen, heeft alcohol een uitdrogend effect op je huid. Alcohol is een diureticum, dat aan een snel tempo vocht verliest. Met andere woorden het trekt alle vocht uit je huid. Hoe uit zich dat? Een ruwe, doffe huid die al zijn soepelheid en gloed verloren lijkt te zijn. Bovendien kan je door dat gebrek aan soepele cellen sneller rimpels krijgen.
Net omdat je in het algemeen zoveel vocht verliest, wil je lichaam dit compenseren. Je vitale organen zullen krampachtig alle vocht dat ze kunnen vasthouden ook echt proberen vasthouden. Dat leidt tot vochtophoping, meestal in het gezicht. Ooit al eens hele kleine oogjes gehad na een etentje of een feestje? Dan kan dat naast de kater ook liggen aan het vocht rond de ogen dat voor een zwelling zorgt.
Alcoholische dranken putten het vitamine A niveau van je lichaam uit en zorgen voor versuikering door de vele suikers. Dat verstoort het hernieuwen van de huidcellen: De afname van vitamine A tast het collageen in je huid aan, en ook de suikers in alcohol zetten zich vast op het collageen, waardoor het verhardt en zich niet meer kan herstellen.
En collageen is iets wat je niet wil moeten missen: het structuureiwit maakt nieuwe huidcellen aan waardoor je huid stevig, jong en gezond blijft. Zonder deze cellen worden rimpels of verzakkingen zichtbaar.
Om nog even vlug terug te komen op die versuikering: de hoeveelheid suikers in alcohol kan ook acneklachten verergeren. Op zich zal alcohol niet onmiddellijk hevige acne-opstoten uitlokken. Maar wanneer je gevoelig bent aan acne, kan het wel voor een domino-effect zorgen. Je bloedsuikerspiegel verlaagt, je hormonen reageren waardoor je huid onzuiver wordt, je krijgt extra suiker binnen en puistjes kunnen ontstaan.
Tot slot kan alcohol ontstekingen in het huidweefsel veroorzaken. Dat leidt tot de gekende blozende wangen bij het drinken. In eerste instantie trekt de roodheid weer weg, maar bij veelvuldig drinken, kan die ook permanent worden.
Daarnaast zorgt alcohol er ook voor dat je bloedvaten wijder worden. Zo kan er meer bloed door stromen. Hoe meer bloed, hoe roder, en hoe zichtbaarder. Ook hierbij geldt dat de aders steeds meer verwijden en lijken te springen bij overmatig alcoholgebruik, en dat de verkleuring hierdoor permanent kan worden.