Hoe de 8 meest typische zomerse huidkwaaltjes voorkomen

Dr. Annelies Avermaete
6.7.2023

Veelvoorkomende zomerkwaaltjes

De zomer is op volle gang en da’s super voor ons humeur, maar onze huid is er net iets minder gelukkig over. Ze voelt de warmte, de droogte, het zweet, en de onaangename kwaaltjes al komen. Wat zijn de meest voorkomende zomerkwaaltjes? En met welke voorzorgsmaatregelen en nazorg kom je er sneller van af? Verbranden, muggenbeten behandelen,… het zijn slechts enkele van de typische zomerkwaaltjes die ieder jaar weer terugkomen.

01 Warmte-uitslag

Wie terugkomt van een vakantie naar tropische gebieden of de woestijn kan last hebben van warmte-uistlag, ook wel gekend als zweetpuistjes. Deze uitslag duikt op in warme en vochtige omstandigheden.

Aangezien warmte en vocht de oorzaak zijn van zweetpuistjes, is het zaak deze te vermijden:

 • Draag luchtige en lichte kleding.
 • Zorg voor genoeg ventilatie. Zeker bij kleine kinderen en baby’s is dit belangrijk. Zet het kinderbedje dan ook niet naast de verwarming.
 • Ga niet intensief sporten zonder airconditioning.
 • Vermijd sterk geparfumeerde producten.

Toch last van warmte-uitslag? Je huid heeft nood aan verkoeling: breng koude kompressen aan of gebruik verkoelende talkpoeder. Tegen de jeuk kan je een verkoelende gel of een crème met cortisone smeren.

02 Hielkloven

Warm weer en blootstelling aan de zon kunnen leiden tot dehydratie door het vele zweten. Dat in combinatie met de open schoenen die we in de zomer vaker dragen, zorgt ervoor dat onze voeten sneller vocht verliezen en uitdrogen. Geen wonder dus dat hielkloven een vaak voorkomend zomerkwaaltje zijn.

Ja kan deze herkennen aan de harde, droge huid rond de rand van de hiel. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes of verticale barstjes.

Je kon het misschien al raden, maar hydratatie is essentieel. Gebruik een vochtinbrengende crème of lotion die geschikt is voor de voeten en breng deze aan na het douchen. Herhaal dit dagelijks.

03 Aardbeibenen (= scheerbultjes of ingegroeide haren)

Aardbeibenen herken je aan de kleine grijze, bruine of roze puntjes op je benen. Deze ontstaan door het scheren, waarbij haarzakjes ontsteken of haartjes ingroeien. Hoe kan je het best ontharen om gladde benen zonder scheerbultjes te krijgen?

 • Als je kiest voor het klassieke scheermesje is het belangrijk om altijd mét de haarrichting mee te scheren, en een scherp mesje te gebruiken. Botte mesjes geven meer kans op ontstekingen, dus zorg dat je het mesje regelmatig vervangt. Scheerschuim is niet per se een must, nadien goed hydrateren wél.
 • Wil je langer gladde benen? Dan kan je kiezen voor wax. Voor het gladste resultaat breng je de hars aan in de richting van de haargroei. Verwijderen doe je in tegengestelde richting.
 • Epileren heeft hetzelfde langdurige effect als waxen. De juiste techniek is hierbij essentieel: Zorg dat de huid schoon en droog is voordat je begint. Houd de epilator in een hoek van 90 graden op de huid en beweeg deze langzaam tegen de haargroeirichting in. Trek de huid een beetje strak om de haartjes beter te kunnen grijpen.
 • Ontharingscrème, werkt dat echt? Ja, omdat de crème de haren als het ware afbreekt. Wel is het belangrijk om de instructies, zoals bijvoorbeeld de gebieden waarvoor de crème gebruikt mag worden, goed te volgen en de wachttijd niet te overschrijden. Zodat je de huid onnodig beschadigt.

04 Schurende dijen

Je kent het wel, de korte broeken en kleedjes waardoor de blote dijen tegen elkaar schuren. Als je dan ook nog eens transpireert, dan is de huid vochtig en daardoor extra kwetsbaar. Dat kan zorgen voor irritaties en schaafwondjes in de huid.

Als voorzorgsmaatregel smeren velen wat deodorant tussen hun benen. Wij raden aan om voor een iets milder alternatief te kiezen.

 • Een verzorgende crème zal helpen om het tegen elkaar schuren van de dijen tegen te gaan. Je bovenbenen zullen soepel naast elkaar glijden.
 • Een talkpoeder is dan weer ideaal om de huid droog te houden zodat die minder fragiel is.
 • Raadpleeg bij pijnlijke, ernstige wondjes steeds een arts.

05 Groen haar door het zwemmen

Een groene schijn in je haar na het zwemmen? Blonde, geverfde of beschadigde haren kunnen reageren op het zwembadwater. Dat komt niet door de chloor, maar door koper-ionen die aan het water kunnen zijn toegevoegd.

Tips om groen haar te voorkomen:

 • Spoel je haar vooraf al eens met gewoon leidingwater.
 • Zorg ervoor dat je haren niet te droog zijn voor je het water induikt. Beschadigd haar is namelijk gevoeliger. Breng bijvoorbeeld een leave-in-conditioner of een haarolie aan.

06 Mallorca acne

Heb je in de zon gezeten, misschien ben je op vakantie geweest naar een zonnig land? Dan is er een grote kans dat je Mallorca acne hebt gekregen.

Dit soort acne heeft geen zwarte puntjes, dat is een van de manieren om acne aestivalis oftewel Mallorca acne te herkennen.

07 Zonverbranding

Het is een klassieker zodra de zon begint te schijnen: verbranden door de zon. Zonverbranding is niet alleen schadelijk voor je huid en ongezond, maar er zijn natuurlijk methodes om dit te voorkomen.

08 Oei, zonneallergie!

Tenslotte kan je door de zon ook last krijgen van een zonneallergie. Een zonneallergie kan plots beginnen, vaak zien we dat een allergie start na een lange en intense blootstelling aan de eerste fellere zon van het seizoen.

Lees ook zeker ons artikel over het behandelen van zonneallergie.

Heb je blijvend last van (een van) deze kwaaltjes? Via de Skindr app raadpleeg je snel en van overal ter wereld een gecertificeerd dermatoloog. Stuur foto’s en een beschrijving door, ontvang een advies en ga je medicatie onmiddellijk ophalen met de voorschriften op je identiteitskaart.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)