Zweetpuistjes na een vakantie in de tropen : zweetuitslag

Dr. Annelies Avermaete
8.8.2022

Wie terugkomt van een vakantie naar tropische gebieden of de woestijn kan last hebben van zweetpuistjes. Deze puistjes duiken op in warme en vochtige omstandigheden. Het is deze keer dus niet de blootstelling aan de zon die de oorzaak is maar de warmte en vochtigheid. Daarom worden zweetpuistjes ook wel warmte-allergie genoemd. Andere namen zijn miliaria (de geneeskundige term), warmte uitslag, hitte uitslag, zweetuitslag of zweetbultjes.

Zweetpuistjes of zweetuitslag

Te warm en te vochtig voor de huid

In onze contreien ga je als volwassene niet zo vaak last hebben van zweetpuistjes. Ons klimaat speelt hier in het voordeel. Dat is anders bij vakantiegangers die naar warme, tropische omgeving trekken. Daarvan ontwikkelt liefst 1 op 3 deze zweetbultjes. Ook in de woestijn, nochtans een zeer droge omgeving, duiken ze op. Er is onvoldoende ventilatie waardoor de huid zich bevindt in te warme en vochtige omstandigheden. Het is de combinatie van zweten en wrijving dat de puistjes doet ontstaan.

Daarom kan men ook warmte-allergie krijgen na:

  • Het dragen van strakke kleding zoals een duikpak of strakke sportkleding.
  • Een bezoek aan de sauna.
  • Slapen onder te warm beddengoed zoals een elektrisch deken.
  • Lang bij een open haard of kachel te zitten.
  • Een ziekte waarbij de patiënt veel zweet, zoals bij koorts.

Behalve volwassenen komt miliaria ook vaak voor bij baby’s. Dat komt omdat de zweetkliertjes nog niet goed ontwikkeld zijn. Als de baby dan in een te warme ruimte slaapt en zweet moeten de zweetkliertjes plots veel zweetvloeistof aanmaken en de uitvoergangetjes verstopt raken.

Symptomen van miliaria

Zweetpuistjes ontstaan omdat de afvoergangen van de zweetklieren verstopt zijn. Ze kunnen rood zien, maar niet altijd. Er zijn vier vormen van miliaria:

  • Miliaria crystallina of sudamina: dit zijn heldere blaasjes gevuld met doorschijnend vocht. Ze barsten gemakkelijk en trekken ook snel vanzelf weer weg. Hier situeert de verstopping zich net onder de hoornlaag.
  • Miliaria rubra: de verstopping situeert zich dieper in de opperhuid en de klachten zijn groter. De bultjes zien rood en jeuken erg. Deze vorm zien we vaak bij baby’s of mensen met overgewicht en houdt meerdere dagen aan.
  • Miliaria pustulosa: op de puistjes ontwikkelen zich puskoppen. Dat is het geval wanneer de bultjes door bacteriën besmet zijn en ontsteken.
  • Miliaria profunda: De bultjes zijn groter en roder dan bij miliaria rubra omdat de verstopping zich bevindt in de lederhuid. Omdat de verstopping zich zo diep bevindt en ze er vanzelf moet uitgroeien, duurt het weken eer de patiënt ervanaf is. Behalve jeuk kunnen deze zweetpuistjes branden en zelfs pijn doen.

Je zal de zweetpuistjes het vaakst aantreffen in de huidplooien zoals de knieholtes omdat daar de kleding tegen de huid wrijft. Bij baby’s komen ze ook voor in de nek op de handen en in het aangezicht.

Voorkom miliaria door een goede ventilatie

Aangezien warmte en vocht de oorzaak zijn van het ontstaan van zweetpuistjes, is het zaak deze te vermijden om overdadig zweten en zo irritatie van de huid te voorkomen.

  • Draag luchtige en lichte kleding.
  • Zorg voor genoeg ventilatie in je hotelkamer. Zeker bij kleine kinderen en baby’s is dit belangrijk. Zet het kinderbedje dan ook niet naast de verwarming.
  • Ga niet intensief sporten op vakantie in een warm land, tenzij in een fitnessruimte met airconditioning.
  • Vermijd sterk geparfumeerde producten.

Ik heb miliaria, 
wat nu?

Ondanks alle voorzorgen heb je toch last van zweetpuistjes. Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk die de jeuk verzachten en de blaasjes uitdrogen. Je huid heeft nood aan verkoeling, die kan je op verschillende manieren geven:

  • Installeer je in een ruimte met airconditioning.
  • Breng koude compressen aan.
  • Gebruik verkoelende talkpoeder. In warme streken zal je dit gemakkelijk in de apotheker of supermarkt vinden.

Tegen de jeuk kan je eventueel een verkoelende gel een cortisonehoudende crème smeren. Er bestaat ook antibiotica in de vorm van pilletjes maar deze wordt enkel voorgeschreven als de zweetpuistjes ernstig geïnfecteerd raken.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)