Wie terugkomt van een vakantie naar tropische gebieden of de woestijn kan last hebben van zweetpuistjes. Deze puistjes duiken op in warme en vochtige omstandigheden. Het is deze keer dus niet de blootstelling aan de zon die de oorzaak is maar de warmte en vochtigheid. Daarom worden zweetpuistjes ook wel warmte-allergie genoemd. Andere namen zijn miliaria (de geneeskundige term), warmte uitslag, hitte uitslag, zweetuitslag of zweetbultjes.
In onze contreien ga je als volwassene niet zo vaak last hebben van zweetpuistjes. Ons klimaat speelt hier in het voordeel. Dat is anders bij vakantiegangers die naar warme, tropische omgeving trekken. Daarvan ontwikkelt liefst 1 op 3 deze zweetbultjes. Ook in de woestijn, nochtans een zeer droge omgeving, duiken ze op. Er is onvoldoende ventilatie waardoor de huid zich bevindt in te warme en vochtige omstandigheden. Het is de combinatie van zweten en wrijving dat de puistjes doet ontstaan.
Daarom kan men ook warmte-allergie krijgen na:
Behalve volwassenen komt miliaria ook vaak voor bij baby’s. Dat komt omdat de zweetkliertjes nog niet goed ontwikkeld zijn. Als de baby dan in een te warme ruimte slaapt en zweet moeten de zweetkliertjes plots veel zweetvloeistof aanmaken en de uitvoergangetjes verstopt raken.
Zweetpuistjes ontstaan omdat de afvoergangen van de zweetklieren verstopt zijn. Ze kunnen rood zien, maar niet altijd. Er zijn vier vormen van miliaria:
Je zal de zweetpuistjes het vaakst aantreffen in de huidplooien zoals de knieholtes omdat daar de kleding tegen de huid wrijft. Bij baby’s komen ze ook voor in de nek op de handen en in het aangezicht.
Aangezien warmte en vocht de oorzaak zijn van het ontstaan van zweetpuistjes, is het zaak deze te vermijden om overdadig zweten en zo irritatie van de huid te voorkomen.
Ondanks alle voorzorgen heb je toch last van zweetpuistjes. Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk die de jeuk verzachten en de blaasjes uitdrogen. Je huid heeft nood aan verkoeling, die kan je op verschillende manieren geven:
Tegen de jeuk kan je eventueel een verkoelende gel een cortisonehoudende crème smeren. Er bestaat ook antibiotica in de vorm van pilletjes maar deze wordt enkel voorgeschreven als de zweetpuistjes ernstig geïnfecteerd raken.