Eczeem: mythes en misvattingen

Dr. Annelies Avermaete

Mythes en misvattingen over eczeem kunnen leiden tot verwarring en frustratie voor mensen die met deze aandoening te maken hebben. We willen graag enkele eczeemmythes ontkrachten en schrijven daarom deze factcheck, afgestemd met onze Skindr-dermatologen.

Er doen veel misvattingen de ronde als het gaat over eczeem: wat is nu wel waar en welke beweringen zijn helemaal niet juist?

Eczeem mythes

1. Eczeem is besmettelijk

Deze misvatting kan leiden tot een sociaal stigma en onnodige angst. Het is cruciaal om te benadrukken dat eczeem niet besmettelijk is. Hoewel het eruit kan zien als rode, ontstoken plekken op de huid, wordt eczeem niet veroorzaakt door bacteriën of virussen die van persoon tot persoon kunnen worden overgedragen.

In plaats daarvan is het een complexe inflammatoire huidaandoening die voortkomt uit verschillende genetische en omgevingsfactoren. Het onderwijzen van anderen over de niet-besmettelijke aard van eczeem helpt misverstanden te verdrijven en bevordert empathie en steun voor mensen die leven met de aandoening.

2. Eczeem wordt veroorzaakt door een slechte hygiëne

Deze mythe kan nodeloos leiden tot schaamte en zelfverwijt bij mensen met eczeem. Het is belangrijk om te benadrukken dat eczeem niet het gevolg is van een gebrek aan hygiëne.

Hoewel een goede huidverzorgingsroutine essentieel is voor het beheersen van eczeem, is de huidaandoening het resultaat van complexe genetische en omgevingsfactoren, niet van vuil of slechte persoonlijke hygiëne.

Sterker nog: je kan ook last krijgen van eczeem net door een te grondige hygiëne. Als je jezelf bijvoorbeeld vaak wast met agressieve zeep, zorg je ervoor dat er geen beschermende vette laag meer op je huid aanwezig is. Daardoor wordt je huid steeds droger en kan je ook last van eczeem krijgen.

3. Eczeem is alleen een huidaandoening

Hoewel eczeem zich voornamelijk manifesteert op de huid, kan het een veel breder scala aan symptomen en effecten hebben dan alleen oppervlakkige huidproblemen. Voor sommige mensen gaat eczeem gepaard met ernstige jeuk, slaapstoornissen, angstgevoelens en zelfs depressie.

Bovendien kunnen bepaalde vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, ook andere systemen van het lichaam beïnvloeden, zoals de luchtwegen. Door de aandacht te vestigen op deze aspecten van eczeem, kunnen we een dieper begrip kweken van de impact ervan op de algehele gezondheid en welzijn van individuen.

4. Eczeem genezen? Stop gewoon met krabben!

Deze mythe bagatelliseert de complexiteit van eczeem en de uitdagingen waarmee mensen met de aandoening worden geconfronteerd. Terwijl krabben de symptomen van eczeem kan verergeren en leiden tot huidbeschadiging en infectie, is het beheersen van eczeem een veelomvattend proces dat medicatie, huidverzorging, het vermijden van triggers en het omgaan met emotionele stress omvat.

Het is belangrijk om deze mythe te ontkrachten en realistische verwachtingen te scheppen over de behandeling van eczeem.

Meer informatie over eczeem? Download onze eczeemgids of boek een online dermatologieconsult in met onze dermatologen. 

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)