Slow aging: hack het verouderingsproces van de huid

Dr. Annelies Avermaete
14.4.2023

Fijne lijntjes, kraaienpootjes, rimpels, niemand ontsnapt aan huidveroudering. En dat hoeft ook niet. Net zoals bij elk ander orgaan, bij elk ander lichaamsdeel is het ouder worden van de huid een heel normaal en natuurlijk proces. Al kan je wel wat uitstel vragen: slow aging. Onze dermatologen vertellen je hoe zij ervoor zorgen dat hun huid langer gezond en jong blijft.

Het verouderingsproces van de huid: stap voor stap uitgelegd

First things first: om te snappen hoe je die rimpels op de lange baan kunt sturen, snap je best wat er precies gebeurt als de huid oud wordt. De grootste veranderingen vinden plaats in de structuur en de samenstelling van de huid.

01 De opperhuid wordt dunner

De bovenste laag van je huid bestaat uit heel wat cellagen. Hoe ouder je wordt, hoe meer cellagen er verdwijnen en hoe dunner je opperhuid dus wordt. Omgekeerd zal de hoornlaag (= de buitenste laag) dikker worden. Die combinatie zorgt ervoor dat de huidbarrière de huid niet langer optimaal kan beschermen: de huid wordt valer en droger.

02 De hoeveelheid collageen neemt af

Collageen is het eiwit dat instaat voor de stevige structuur van je huid. Het maakt nieuwe huidcellen aan waardoor je huid stevig, jong en gezond blijft. Zonder deze cellen worden rimpels of verzakkingen zichtbaar. Ook het hyaluronzuur, dat deel uitmaakt van hetzelfde bindweefsel, neemt af.

03 De hoeveelheid elastine neemt af

Elastine in dat deel van het weefsel dat je huid rekbaar en soepel houdt. De huid wordt met andere woorden stugger en zal daardoor sneller tekenen van veroudering tonen, zoals bijvoorbeeld kraaienpootjes.

De impact van uitwendige huidveroudering

Naast het natuurlijke huidverouderingsproces spelen ook een aantal andere factoren een rol in hoe de huid verouderd. Deze kunnen huidveroudering versnellen of net vertragen wanneer je er goed mee omspringt.

Een orgaan als de huid is, in tegenstelling tot andere organen, voortdurend blootgesteld aan de omgeving. Dit heeft het meeste effect:

  • UV-straling uit zonlicht
  • Roken
  • Hormonen
  • Voeding

Zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat de beschermende laag van de huid steeds dunner wordt naarmate je ouder wordt, kan de impact van deze omgevingsfactoren zwaarder beginnen doorwegen.

How-to slow aging

Als dermatoloog helpen we patiënten vaak en graag verder met hun vragen over anti-aging. Over wanneer je daar best mee start, over wat welke huidverzorgingsproducten je dan best gebruikt. Maar ook voor slow aging hebben we een aantal tips: om zo lang mogelijk je huid op een gezonde natuurlijke manier jong te houden.

  1. Bescherm je huid tegen de zon: De ultraviolette (UVA) stralen van de zon kunnen het verouderingsproces versnellen. Zonnecrème is de beste anti-aging crème. Gebruik elke dag een breedspectrum crème met minstens SPF 30, zelfs als het buiten bewolkt is. Draag beschermende kleding en probeer tijdens de piekuren (10.00 tot 14.00 uur) in de schaduw te blijven.
  2. Rook niet: Roken in slecht voor je algehele gezondheid en dus ook voor je huid. Het kan collageen en elastine beschadigen, en zo het verouderingsproces dus een heel pak versnellen.
  3. Drink niet te veel alcohol: Ook alcohol tast collageen aan door versuikering. De huidcellen kunnen zich hierdoor niet hernieuwen.
  4. Kies liever voor water: Een uitgedroogde huid kan er droog en dof uitzien, waardoor fijne lijntjes en rimpels meer opvallen. Veel water en waterrijk voedsel, zoals fruit en groenten, houden ook je huid gevoed.
  5. Vermijd agressieve en een teveel aan huidverzorgingsproducten: Een te zware reinigingsmiddelen en peelings kunnen de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën. Zo zal de beschermende functie afnemen. 

    Extra:
    Gebruik wel elke dak een moisturizer om voldoende vocht in de huid te brengen.
  6. Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging kan de circulatie verbeteren en de collageenproductie stimuleren.

Wil je meer info of een persoonlijk advies over slow aging, anti-aging of cosmetische behandelingen (botox, fillers)? De dermatologen die bij Skindr zijn aangesloten helpen je graag op weg. Start een consultatie in de Skindr app.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)