Waarom 1 op 3 Belgen kiest voor de online dermatoloog

Floor Debeyne
12.5.2023

Is België klaar voor een shift naar hybride gezondheidszorg? Wij geloven er absoluut in voor dermatologie, maar nu hebben we ook de data om het te ondersteunen. Samen met onderzoeksbureau Profacts gingen we bij 1007 Belgen na hoe patiënten kijken naar de online dermatoloog. And it is here to stay.

Toekomstmuziek in teledermatologie

Hoewel 90% van de Belgische bevolking nog steeds de voorkeur geeft aan een fysieke consultatie, overweegt een verbazingwekkende 1 op 3 om te kiezen voor een teleconsult wanneer ze een dermatoloog nodig hebben. Bij Millennials loopt dat cijfer zelfs op tot de helft. Heel wat mensen zien dus een toekomt in een combinatie van fysieke en online huidzorg. Hoe komt dat? Tijdswinst.

Waarom zit teledermatologie in de lift?

Skip the line

Het onderzoek toont aan dat de enorm verkorte wachttijden de grootste win is van een teleconsult bij de dermatoloog. Geen wonder, want de wachttijden in dermatologie lopen tegenwoordig op tot gemiddeld 4 maanden, maar kunnen ook uitlopen tot wel een jaar.

53% ziet de verkorte wachttijden als een doorslaggevende factor. Bij 35- tot 45-jarigen wordt dat voordeel alleen maar groter: 60% slaat de wachtrij liever over. Bovendien geeft 41% aan het fijn te vinden om onmiddellijk te kunnen starten met een behandeling.

“Zalig om zo snel antwoord te krijgen en om zo snel aan een oplossing te kunnen beginnen werken.”

Volgens jouw schema

44% vindt de toegevoegde flexibiliteit een sterk voordeel. Je hoeft geen rekening te houden met wachttijden, verlof vragen, verkeer, parking, wachtzalen. Integendeel: je hebt zelfs geen afspraak nodig binnen teledermatologie.

In het weekend, na 18u, vanuit je zetel of vanop reis - via een online consult sta je op eender welk moment en van eender waar in contact met een dermatoloog. Dat zorgt voor een enorme tijdswinst, wat vooral Millenials aanspreekt. Meer dan 1 op 2 geeft aan dat deze manier van gezondheidszorg beter past in hun drukke leven.

Lagere drempel

Tot slot blijkt ook de gemoedsrust en het comfort om toch met problemen waarvoor je je eerder schaamt bij een arts terecht te kunnen een voordeel voor patiënten. 1 op 4 voelt zich er beter bij om voor bepaalde aandoeningen vanuit hun eigen huis een huidarts te raadplegen.

Enter Skindr

De beste dermatologie-ervaring, zowel voor patiënt als dermatoloog. Dat is wat we willen creëren. Hoe pakken we dat aan?

  • Je doet als patiënt je eigen intake door foto’s en een beschrijving door te sturen naar de dermatoloog via de app, waar en wanneer je wil.
  • De dermatoloog bekijkt je huidziekte, neemt de tijd om naar je te luisteren, en bezorgt je snel een advies met behandeling.
  • De voorschriften staan op je identiteitskaart, waardoor je onmiddellijk van start kan met je huidverbetering.

Dit betekent dat de gemiddelde wachttijd van 4 tot 6 maanden gereduceerd kan worden tot enkele uren. Een teleconsult is namelijk 90x sneller dan in de praktijk. Dit in combinatie met de flexibiliteit, waardoor patiënt en de arts niet gebonden zijn aan een vaste plek of een afspraak, zorgt voor meer efficiëntie.

Aandoeningen die online behandeld kunnen worden, worden sneller opgestart. Vooral voor acne (37% van onze patiënten), eczeem (28%) en psoriasis (16%) kan dit een grote hulp zijn.

“Skindr is een verademing. Een paar uur later wisten we al wat we moesten doen.”

Aandoeningen waarvoor een fysieke afspraak nodig is, worden sneller gezien omdat er meer ruimte vrij komt in de praktijk.

Wil je snel professionele hulp krijgen voor je huidverbetering? We staan voor je klaar. Op welke manier dan ook.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)