Hoe rosacea behandelen?

Dr. Annelies Avermaete
22.2.2024

Het behandelen van rosacea kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en behandelingen is het mogelijk om de symptomen aanzienlijk te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In deze blogpost bespreken we de verschillende behandelingen voor rosacea, van zelfzorg tot medische interventies.

Zelfzorg

Zelfzorg speelt een cruciale rol in het beheer van rosacea. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

  • Zonbescherming: Bescherm je huid tegen zonlicht met een zonnebrandcrème met hoge SPF.
  • Milde huidverzorging: Gebruik milde, hydraterende reinigers en vermijd harde zeep.
  • Camoufleren: Gebruik make-up op waterbasis om roodheid te camoufleren. Er zijn speciale crèmes op de markt met groene pigmenten die je helpen om de roodheid te verbergen.
  • Trigger dagboek: Houd bij wat je rosacea verergert en probeer deze triggers te vermijden.

Medische behandelingen

Stap 1: Diagnose en evaluatie

De eerste stap naar een effectieve behandeling is een nauwkeurige diagnose door een dermatoloog. De ernst van rosacea bepaalt grotendeels het behandelplan.

Stap 2: Behandelplan

Op basis van de diagnose kan de dermatoloog een behandelplan opstellen. Dit kan variëren van medicinale crème tot antibiotica-tabletten en lasertherapie.

Stap 3: Opvolging en terugval voorkomen

Regelmatige opvolging door een dermatoloog is essentieel om de voortgang te monitoren en het behandelplan aan te passen. Langdurige onderhoudstherapie kan nodig zijn om terugval te voorkomen.

Specifieke behandelingen

  • Lokale behandelingen: Crèmes die de bloedvaten doen samentrekken kunnen helpen tegen roodheid. Metronidazol- of ivermectinecrèmes pakken de ontsteking en demodexmijten aan.
  • Lasertherapie: Voor zichtbare bloedvaten en blijvende roodheid kan lasertherapie effectief zijn.
  • Antibiotica: Bij meer ernstige symptomen kunnen antibiotica in tabletvorm voorgeschreven worden.

Elk type rosacea vereist een specifieke behandeling

Rode huid

De continue roodheid die kenmerkend is voor rosacea kan worden aangepakt met lokale behandelingen. Crèmes die de bloedvaten vernauwen, zoals brimonidine, verminderen de roodheid tijdelijk door het samentrekken van bloedvaten.

Rode huid met bultjes en puistjes

Wanneer rosacea gepaard gaat met bultjes en puistjes, zijn ontstekingsremmende crèmes essentieel. Deze crèmes - obv metronidazol, azelaïnezuur of ivermectine- helpen bij het verminderen van ontstekingen. Antibiotica - in zowel smeerbare vorm als orale tabletten - kunnen ook voorgeschreven worden om de ontstekingen aan te pakken.

Phymateuze rosacea

Bij phymateuze rosacea, waarbij de huid van de neus verdikt is (=“rhinophyma”), kan een behandeling met een CO2 laser aanzienlijke verbeteringen opleveren. Deze vorm van rosacea vereist vaak een meer intensieve aanpak, en in sommige gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn om overtollig weefsel te verwijderen en de vorm van de neus te herstellen.

Oculaire rosacea

Als je last hebt van oogklachten,  laat je dit ook best weten aan je dermatoloog. Behandelingen kunnen variëren van het regelmatig reinigen van de oogleden tot het gebruik van speciale oogdruppels die ontstekingen en droogheid verminderen.

Belang van dermatologische begeleiding

Een dermatoloog kan niet alleen helpen met de juiste diagnose en behandeling, maar ook advies geven over levensstijl aanpassingen en huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Download de Skindr app om snel advies te ontvangen van een échte dermatoloog.

Conclusie

Effectief beheer van rosacea vereist een persoonlijke aanpak en regelmatige opvolging. Met de juiste behandelingen en aanpassingen in levensstijl kunnen patiënten de symptomen van rosacea beheren en hun kwaliteit van leven verbeteren. Regelmatige bezoeken aan een dermatoloog zijn essentieel om de progressie van de aandoening te volgen en de behandeling indien nodig aan te passen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)