Waarschuwingssignalen: Wanneer is haaruitval niet meer natuurlijk?

Dr. Annelies Avermaete
17.8.2023

Haaruitval komt zeer vaak voor en kan volledig onschuldig zijn. Toch zijn er ook situaties waarin haaruitval een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Het is belangrijk om te weten wanneer je een dermatoloog moet raadplegen bij extreem haaruitval om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te krijgen. Wat zijn belangrijke waarschuwingssignalen?

Wanneer is haaruitval normaal?

Er hangt veel onzekerheid en taboe aan vast, maar eigenlijk is haarverlies - zeker bij mannen - een heel normaal fenomeen. 70% van alle mannen ontwikkelt uiteindelijk alopecia androgenetica, de erfelijke vorm van haaruitval. Dat is an sich geen probleem en heeft in de meeste gevallen gewoon te maken met je genen. Zit het in je familie? Dan is de kans groot dat jou hetzelfde lot beschoren is. Je kan natuurlijk steeds bij een dermatoloog terecht om het proces wat te vertragen en het hergroeien van de haren wat te stimuleren, maar het is geen reden tot paniek of een teken van een achterliggend probleem?

Merk je één van onderstaande signalen op? Dan raden we je aan om zeker contact op te nemen met je huisarts of je dermatoloog.

01 Plotse haaruitval

Wanneer je ineens duidelijk meer haren verliest dan normaal en die je zelf niet kan verklaren hoe dat komt, kan dit een teken zijn van een haaraandoening. Maar vanaf wanneer is haaruitval ook echt alarmerend? Normaal gezien verliest een mens zo’n  50 tot 100 haren per dag, en tijdens het wassen of kammen van het haar kan dat aantal oplopen. Merk je op dat je van de ene op de andere dag veel meer haaruitval tot extreem haaruitval hebt, dan is het belangrijk om je dermatoloog dat te laten weten. Zij kunnen samen met jou een eventueel achterliggend probleem snel behandelen.

02 Haaruitval op jonge leeftijd

Haaruitval treft zeker niet enkel ouderen. Bij mannen kan bijvoorbeeld erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) al in de tienerjaren beginnen. Bij vrouwen kan haarverlies optreden als gevolg van hormonale schommelingen na de bevalling. Sommige haarziekten, zoals alopecia areata, kunnen zelfs zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Toch kan het uitvallen van haren bij jongeren wel duiden op onderliggende problemen zoals hormonale disbalans of een medische aandoening. Bovendien kan vroegtijdig ingrijpen verder haarverlies voorkomen.

03 Haaruitval met jeuk, pijn en/of ontsteking

Merk je op dat het haarverlies gepaard gaat met irritaties aan de hoofdhuid, zoals jeuk, een branderig gevoel of zelfs pijn? Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende infectie, huidziekte of inflammatoire aandoening die behandeling vereist.

04 Diffuus vrouwelijk haarverlies

Als je als vrouw dunner wordend haar ervaart in een herkenbaar patroon (= diffuus haarverlies bij de scheiding), is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op een hormonale onbalans, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of andere onderliggende aandoeningen die behandeling vereisen.

05 Aanhoudend haarverlies na de zwangerschap

Haaruitval na de bevalling, ook bekend als postpartum haaruitval, is normaal en tijdelijk (= een vorm van acuut telogeen effluvium na een duidelijk stressmoment). Als het haaruitval aanhoudt of verergert na de eerste paar maanden na de bevalling, is het verstandig om een arts te raadplegen om permanent haarverlies uit te sluiten.

Maak jij je zorgen om één van bovenstaande waarschuwingssignalen? Word snel gezien door een dermatoloog via de Skindr app. Beschrijf je probleem, upload foto en ontvang gemiddeld binnen 48 uur advies van een ervaren dermatoloog. Allemaal vanuit het comfort van je eigen thuis.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)