Rosacea-misvattingen: wat is het wel en wat niet

Dr. Annelies Avermaete
11.1.2024

Rosacea misvattingen

Rosacea is niet acne vulgaris

De meest voorkomende verwarring rond rosacea is met acne vulgaris. Hoewel beide aandoeningen rode bultjes en puistjes kunnen veroorzaken, zijn er duidelijke verschillen. In tegenstelling tot acne vulgaris, komen bij rosacea geen mee-eters (comedonen) voor. Rosacea komt bovendien voornamelijk voor op het midden van het gezicht (wangen, neus, voorhoofd, en kin), terwijl acne over het hele gezicht kan voorkomen.

Rosacea is niet eczeem

Rosacea wordt soms verward met eczeem vanwege de roodheid en ontsteking die beide aandoeningen kenmerken. Eczeem gaat echter vaak gepaard met een droge schilfering en meer uitgesproken jeuk, wat bij rosacea minder het geval is.

Rosacea is niet couperose

Hoewel couperose en rosacea vaak als dezelfde huidziekte worden gezien, is dit niet correct.

Couperose kenmerkt zich door uitgezette rode of blauwe aderen op de wangen en het voorhoofd en kan een onderdeel zijn van rosacea. Echter, niet alle patiënten met couperose zullen de kenmerkende bultjes en puistjes van rosacea ontwikkelen.

Rosacea is niet lupus

Rosacea kan lijken op systemische lupus erythematosus (SLE), een auto-immuunziekte die ook roodheid en huiduitslag op het gezicht kan veroorzaken. Het onderscheid is dat rosacea geen andere organen aantast, terwijl lupus dat wel doet.

Rosacea is niet gewoon blozen

Rosacea wordt vaak verward met normaal blozen. Echter, terwijl blozen een normale fysiologische reactie is, gaat rosacea veel verder dan dat en veroorzaakt het aanhoudende roodheid en andere symptomen zoals puistjes of zichtbare bloedvaatjes.

Het belang van een correcte diagnose

Deze verwarringen benadrukken het belang van een correcte diagnose. Rosacea vereist een specifieke behandeling, en het gebruik van verkeerde producten, huidverzorgingsroutine of behandelingen kan de symptomen net verergeren. Een dermatoloog kan de juiste diagnose stellen en een effectief behandelplan opstellen.

Behandeling en zelfzorg

Voor mensen met rosacea is het essentieel om hun triggers te kennen en te beheren. Dit kan variëren van voedingsmiddelen tot stress en klimaatfactoren. Het gebruik van zachte, niet-irriterende huidverzorgingsproducten is ook cruciaal, evenals bescherming tegen de zon. Hoewel rosacea niet genezen kan worden, kunnen de rosacea symptomen goed beheerd worden met de juiste aanpak.

Conclusie

Rosacea is een complexe en vaak verkeerd begrepen huidaandoening. Het is belangrijk om de juiste informatie te hebben over wat rosacea is en wat niet. Met een correcte diagnose en behandeling kunnen mensen met rosacea hun symptomen effectief beheren en een hogere levenskwaliteit bereiken. Als je vermoedt dat je rosacea hebt, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)