Hoe rosacea aan de wieg ligt van Skindr

Floor Debeyne
26.4.2023

We zijn heel fier op wat we kunnen betekenen voor patiënten met huidaandoeningen, maar ook op het verhaal dat daarachter schuilgaat. Want Skindr komt uit een persoonlijke ervaring. Een ervaring die we eigenlijk niemand toewensen. Onze CEO Jochen kampte met rosacea, maar als een geluk bij een ongeluk bracht hem dat na enkele omzwervingen bij Dr. Avermaete. En dat leidde dan weer tot Skindr.

Rosacea Month leek ons dan ook het uitgelezen moment om even met Jochen samen te zitten rond die founding story.

Wat waren de uitdagingen waarmee je werd geconfronteerd toen je met je rosacea omging, en hoe heb je die overwonnen?

Eerst en vooral, is er het hele zichtbare aan rosacea die me onzeker maakte. Rosacea kenmerkt zich namelijk door felle roodheid in het gezicht, vooral op de wangen en over en rond de neus. Net zoals bij vele anderen die met de huidaandoening kampen, voelde ik daardoor een psychologische afremming: ik schaamde mij om nog buiten te komen omdat ik zo niet gezien wou worden.

Ik was 35 toen ik rosacea kreeg en mijn geloof in dermatologen was op dat moment al heel wankel. Flashbacks naar mijn tiener - en twintiger jaren brachten me naar dertien in een dozijn behandelingen. Ik trok toen met mijn acne naar verschillende dermatologen, maar kreeg telkens hetzelfde verhaal te horen. Een verhaal dat voor mij niet werkte.

Dat vertrouwen is iets wat er, net zoals mijn rosacea, niet beter op werd. Alsof ik het universum had uitgedaagd met mijn frustraties over mijn acnetraject, kreeg ik nu onmiddellijk de zwaarste behandeling, een laserbehandeling. Gevolg: een extreem gevoelige huid.

En dus ging ik zelf op onderzoek. Uren aan researchen, verdwalen op forums en schrijven aan ellenlange e-mails met eigen bedenkingen later, kwam ik bij Dr. Avermaete (ondertussen Annelies) terecht.

Wat heeft je geïnspireerd om een app voor patiënten met rosacea, en algemener patiënten met een huidaandoening, te creëren?

Simpel gezegd: miscommunicaties uit mijn eigen ervaring. Ik besefte pas later dat een acnebehandeling in een traject verloopt en er in de meeste gevallen op dezelfde manier gestart wordt. Vandaar steeds datzelfde verhaal. Maar dat werd me ook niet duidelijk verteld, en ook als ik aangaf dat ik die antibiotica al geprobeerd had, werd er niet geluisterd.

Een communicatieprobleem dus. Waarvan ik dankzij Annelies ook de artsenkant kon zien: een overweldigende vraag die amper te bolwerken valt. Terwijl je spreekt met de ene patiënt, had de volgende eigenlijk al geholpen moeten zijn. Geen ruimte dus voor een uitgebreide uitleg of persoonlijke aanpak.

Dat krijg je als er slechts 1 dermatoloog per 14.000 patiënten is.

Annelies en ikzelf vonden elkaar op dat kruispunt: een efficiëntere way of working voor de dokter, een betere ervaring voor de patiënt.

Hoe ziet de ideale ervaring voor een rosacea patiënt er dan uit volgens jou?

In een ideale wereld kan teledermatologie wachttijden reduceren en kwaliteit garanderen, ook voor de fysieke afspraken die nodig blijven.

Door technologie in te zetten, kunnen dermatologen hun tijd efficiënt inzetten. Wat ik bij Annelies zie is dat een intake nu 4 minuten duurt, omdat de patiënt die voor een groot deel in eigen handen neemt. In de praktijk loopt dat op tot 12 minuten.

Door die 8 minuten tijdswinst, en de mogelijkheid om flexibel met elkaar te communiceren, kan teledermatologie of online dermatologie vooral de kwaliteit verhogen. Er wordt ruimte gecreëerd om te luisteren naar de patiënt, de aandoening gedetailleerd toe te lichten én er een persoonlijk advies aan te koppelen.

Wat zijn de meest voorkomende misvattingen over rosacea?

De meest voorkomende misvatting is volgens mij de verwarring met acne. Het lijkt er dan ook goed op, maar de oorzaak kan helemaal anders zijn. Als je dan enkel focust op het behandelen van de symptomen loopt het mis.

Ten tweede kan rosacea niet genezen worden en mag daar meer duidelijkheid rond bestaan. Het is geen leuk verhaal om te brengen, maar transparantie en opnieuw een open communicatie met goede uitleg is belangrijk.

Hoe pak je deze (anders) aan met de app?

We streven er oprecht naar om mensen tot de juiste diagnose te helpen komen, om ook zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Doordat we meer tijd creëren om echt te spreken met elkaar, kunnen we de nadruk op de oorzaak leggen, eerder dan op de symptomen.

Hoe? We hebben aandacht voor de historiek en de input van de patiënt. Op basis daarvan kunnen we een gepersonaliseerde oplossing aanreiken.

Welk advies zou je iemand die net de diagnose rosacea heeft gekregen geven?

Maak je vooral niet teveel zorgen. Hoewel de aandoening chronisch is, kan ze perfect onder controle gehouden worden door de juiste behandeling. Een behandeling die vrij eenvoudig in je dagelijkse gewoontes kan worden opgenomen, zonder veel neveneffecten. Laat rosacea dus geen zes maanden (of langer) je leven bepalen, het kan na een paar weken al opgelost zijn.

Via Skindr word je zelfs op zeer korte tijd gezien door een expert ;).

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)