Kwetsbare babyhuid: Hoe draag je zorg voor dat broze babyvelletje?

Dr. Annelies Avermaete
9.12.2022

Kersverse ouders kunnen beamen dat een kleine baby grote zorgen met zich meebrengt. Van voeding tot de huid. Voor dat laatste willen we je in deze blog wat gemoedsrust geven door je op weg te helpen bij de huidzorg van je kindje. Zonder strakke regeltjes, maar met de juiste achtergrondinformatie en adviezen van dermatologen die je kan toepassen waar nodig.

Je merkt als ouder al snel op dat dat babyvelletje gevoelig is, maar hoe komt dat eigenlijk? En vooral: hoe spring je hier zo zorgzaam mogelijk mee om?

De kwetsbare babyhuid, hoe ontwikkelt die zich?

Dat de babyhuid zo lekker zacht is, betekent ook dat die nog heel kwetsbaar is. In de baarmoeder wordt die daarom al beschermt met een natuurlijke crème die vol eiwitten en vetten zit: de Vernix Caseosa, ofwel het witte laagje waarmee je kindje geboren wordt. Het biedt de eerste bescherming na de geboorte, maar wordt er ook snel af gewassen. Wat daarna?

De babyhuid is vijf maal dunner dan de volwassen huid. Laat dat al een eerste indicator zijn van hoe fragiel die dus echt is. Je kleine kindje mist namelijk nog enkele ‘laagjes’: de zuurmantel en de hoornlaag zijn nog in volle aangroei tijdens de eerste weken en maanden na de geboorte.

De zuurmantel - je natuurlijke winterjas

Heeft je baby last van uitdroging, irritaties of infecties? Dan valt dat te herleiden tot de zuurmantel die op dat moment nog niet volledig ontwikkeld is. Je mag deze gerust zien als een warme winterjas voor het lichaam en de huid: de zuurmantel biedt een barrière voor alles wat van buitenaf komt. Denk aan bacteriën, vervuiling, schadelijke stoffen maar ook effectief temperatuurschommelingen, die dankzij deze laag moeilijk kunnen binnendringen.

Je kan je dus wel voorstellen dat je kindje zonder die barrière sneller reageert op deze zaken. Niets om je om te bekommeren, met de juiste (neutrale) producten kan de je de huid een handje helpen om ook in deze fragiele fase een ‘zuurtelaag’ te creëren.

De hoornlaag - je ultieme beschermlaag

Ook de hoornlaag, die deel uitmaakt van de opperhuid en voor extra bescherming zorgt, komt pas later tot ontwikkeling. Deze laag bestaat namelijk uit dode huidcellen die je pasgeboren baby natuurlijk nog niet heeft. Die cellen doen dus na hun hoofdtaak - het huidweefsel vormen - nog dienst als ultieme versteviging en bescherming van dezelfde huid.

Eens deze bovenste laag er is, vanaf de leeftijd van één maand, wordt de huid van je baby geleidelijk aan minder kwetsbaar.

Hoe draag je zorg voor de kwetsbare babyhuid?

Een goede verzorging is cruciaal in de eerste weken en maanden na de geboorte. Met onderstaande dermatologische adviezen helpen we je de huid van je kindje behoeden tegen kwaaltjes tijdens deze kwetsbare fase.

  • Beperk het baden. Twee à drie keer per week is voldoende om hun huid zowel schoon als beschermd te houden.
  • Gebruik lauwwarm water. Te heet water droogt de huid van je baby sneller uit.
  • Kies steeds badolie boven zeep voor het wassen. Olie houdt de huid soepel en zacht, zeep droogt opnieuw verder uit. Als je baby een maand of vier is kun je eventueel overschakelen op een milde babyzeep.

De selectie van onze dermatologen:

1) De BabyPure Waslotion & Shampoo van Louis Widmer, of voor de zeer geïrriteerde huid hun Remederm Badolie.
2) De babylijn van Ray. Opgericht en geformuleerd door Gentse apotheker Hilde Nys.
3) De babylijn van Naïf. Opgericht door twee jonge vaders die ontdekten dat zelfs in babyproducten schadelijke stoffen kunnen zitten.

  • Dep de huid droog in plaats van te wrijven. Door hard te wrijven over de huid verzwak je de huidbarrière van je kindje, waardoor die gevoeliger wordt voor allerlei irritaties.
  • Houd huidplooien, zoals de liezen en de nekplooi, droog met zinksmeersel of talkpoeder. Irritatie in die plooien komt namelijk vaak voor omdat deze plekken van zichzelf vochtiger zijn. Ze verdienen dan ook wat extra zorg.
  • Na het bad: Vet de huid goed in met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere vettige huidcrème. Kies voor neutrale producten. Deze zorgen ervoor dat de zuurtegraad van hun huid op pijl blijft om hen de nodige bescherming te bieden.


Ondervindt je baby door dat broze babyvelletje te veel last van uitdroging of irritatie? Of merk je iets op waarover je ongerust bent en wil je snel hulp? Via de Skindr app raadpleeg je een dermatoloog die binnen de 48u met plezier je vragen en zorgen beantwoord, vanuit het comfort van je eigen thuis. Raadpleeg één van onze specialisten via deze link.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)