Hormonale acne, wat is dat precies?

Dr. Annelies Avermaete
13.6.2022

Hormonen zijn de belangrijkste oorzaak van acne. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meesten last hebben van puistjes tijdens de puberteit, voor de menstruatie, bij een zwangerschap maar ook veel later, tijdens de menopauze. Acne duikt dus op op verschillende leeftijden, telkens wanneer de hormonale spiegel verstoord is. De impact ervan is verschillend bij mannen en vrouwen.

Testosteron op hol tijdens de puberteit

Testosteron kennen we vooral als een mannelijk hormoon maar ook een vrouwelijk lichaam bevat testosteron. Tijdens de puberteit stijgt de aanmaak ervan zowel bij jongens als meisjes. Door de stijging wordt meer talg aangemaakt en voelt de huid vetter. Deze vette huid is een ideale voedingsbodem voor puistjes. Acne treft dan ook 70 procent van de pubers. Gelukkig is dit maar een tijdelijk fenomeen en verdwijnt de acne bij het ouder worden. Sommige vrouwen blijven last hebben van puistjes. Hoe dat komt, staat uitgelegd in de blogpost ‘Waarom acne steeds vaker voorkomt bij vrouwen na de puberteit’.

Hormonale acne tijdens de menstruatie

Acne komt ook voor als de puberteit al lang voorbij is, bijvoorbeeld voor de menstruatie. Dat komt omdat het hormonaal evenwicht tijdens de menstruele cyclus verstoord is. Ongeveer een week voor de menstruatie daalt de aanmaak van vrouwelijke hormonen, voornamelijk oestrogeen. Daardoor is de hoeveelheid progesteron en vanaf de menstruatie ook testosteron te hoog. Te weinig oestrogeen in combinatie met te veel progesteron en testosteron bevordert de talgproductie. De huid wordt vetter en puistjes komen tevoorschijn. Wanneer het oestrogeengehalte opnieuw stijgt aan het begin van de cyclus, verdwijnen de puistjes weer.

Acne in de menopauze

Het lichaam van een vrouw in de menopauze ondergaat grote  veranderingen. Ze krijgt vaak last van huidproblemen als gevoeligheid, een droge huid maar ook acne. In de menopauze produceert het lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron. De huidcellen houden minder vocht vast, de huid wordt dunner droog en vaak ook onzuiver. Van een onzuivere huid weten we dat ze acne veroorzaakt, vandaar dat ook vrouwen op middelbare leeftijd aan acne kunnen leiden.

Aarzel niet om professioneel advies in te winnen bij een huidspecialist om ook hormonale acne te verlichten als die opduikt tijdens de menstruatie of in de menopauze.

Hulp van een dermatoloog binnen 48u.

Behandeling Starten