Soorten eczeem: wat is eczeem en welke types zijn er?

Dr. Annelies Avermaete

Wat is eczeem?

Eczeem is geen eenvoudige aandoening. Het is een complexe huidaandoening die zich op verschillende manieren kan uiten bij mensen van alle leeftijden.

Eczeem wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk, schilferige huid en soms zelfs open wondjes en blaasjes. Deze kunnen overal op het lichaam voorkomen, zoals de handen, armen, gezicht en benen.

Hoewel het vaak voorkomt, kan het toch een blijvende impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Eczeem is niet zomaar één specifieke aandoening is, maar een term om verschillende huidaandoeningen te groeperen met vergelijkbare symptomen.

Deze aandoeningen kunnen variëren in ernst en duur, en kunnen verschillende oorzaken hebben.

Verschillende soorten eczeem

Eczeem bestaat in verschillende vormen en subtypes met unieke symptomen en triggers. Het begrijpen van deze verschillende types is essentieel voor een effectieve behandeling.

Enkele veelvoorkomende vormen van eczeem zijn onder meer atopisch eczeem (ook bekend als constitutioneel eczeem), contacteczeem, seborroïsch eczeem en dyshidrotisch eczeem.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, ook wel bekend als constitutioneel eczeem, is een aangeboren aanleg voor droge huid en eczeem, die vaak al van kleins af aan klachten veroorzaakt, en voornamelijk in de huidplooien en het gelaat het meeste voorkomt. Vaak gaan we hier een vette crème aanbevelen.

Irritatief eczeem

Irritatief eczeem: een soort eczeem die verschijnt door een reactie op stoffen van buitenaf (detergenten zoals afwasmiddel en andere poetsproducten, oplosmiddelen, wrijving, koude,…).

Contactallergisch eczeem (ook wel contacteczeem genoemd)

Contactallergisch eczeem ontstaat na contact met irriterende stoffen of allergenen. Dit type eczeem komt heel lokaal voor op de huid en kan scherp begrensd zijn. Contactallergisch eczeem is vaak beroepsgebonden. Enkele irriterende stoffen of allergenen die contactallergisch eczeem kunnen uitlokken zijn parfum, haarkleuring of henna (PPD), bewaarmiddelen (kathon), leer (chromaten),…

Seborroïsch eczeem (seborroïsche dermatitis)

Seborroïsch eczeem (seborroïsche dermatitis) treft voornamelijk de hoofdhuid en het gelaat. Het veroorzaakt eerder vette schilfering in deze zones. Bij babytjes tussen 0 en 3 maand wordt dit ook vaak melkkorstjes genoemd. In tegenstelling tot atopisch eczeem, hebben vette crèmes hier net een tegenovergesteld effect.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem resulteert in kleine, jeukende blaasjes, meestal op de handen en voeten, die kunnen barsten en korsten vormen.

Waar op het lichaam komt eczeem voor?

Eczeem komt niet alleen voor op de armen en benen, dat is een typische eczeem-mythe. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, zoals de handen, armen, gezicht en benen. Meestal zien we eczeem bij deze lichaamsdelen:

  • gezicht
  • hoofdhuid
  • armen
  • benen
  • handen
  • voeten
  • tussen huidplooien
  • tussen vingers en tenen
  • ooglid of rond de ogen

Wil jij graag meer weten over eczeem? Download onze nieuwe eczeemgids boordevol tips en informatie, gemaakt door onze dermatologen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)