Alopecia areata, een goedaardige maar mentaal zware haarziekte

Dr. Annelies Avermaete
21.3.2022

Sinds het incident met Will Smith op de uitreiking van de Oscars hoorde plots heel de wereld over Alopecia areata, een tot nu vrij onbekende ziekte. Acteur Will Smith werd zo kwaad om het grapje dat comedian Chris Rock maakte over het kale hoofd van zijn echtgenote dat hij zich niet kon beheersen en Rock een klap gaf. Het grapje viel in zeer slechte aarde. Niet zo verwonderlijk want hoewel Alopecia areata een goedaardige ziekte is die amper gepaard gaat met fysiek lijden, is ze psychologisch zwaar om dragen.

Haren vallen plots uit

Bij Alopecia areata ontstaan er plots en schijnbaar zonder aanleiding kale plekken op het hoofd en andere plaatsen waar er haargroei is, zoals in het gezicht (wenkbrauwen en baard), onder de oksels en ter hoogte van de schaamstreek. Deze kale plekken zijn rond of ovaalvormig. Rond deze zones groeit het haar perfect normaal. Patiënten voelen zich niet ziek. Ze zijn voor de rest gezond. Ook de haaruitval zelf gaat niet gepaard met jeuk of pijn. Fysiek heb je er geen last van. Zo plots als ze komt verdwijnt ze ook vanzelf.  

Hoe ontstaat Alopecia areata?

Vanwaar komt deze haaruitval nu en is het te vermijden? Daarover bestaat veel onduidelijkheid. De oorzaak is nog onbekend. Vermoedelijk is het een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het eigen afweersysteem zich keert tegen de haarwortels waardoor er een ontstekingsreactie optreedt rond de haarwortels en deze geen normale haren meer produceren. Je kan er dus weinig aan doen om het te voorkomen. Het goede nieuws is dat deze ontsteking van tijdelijke aard is. De ontstekingsreactie stopt vanzelf en eens gestopt maken de haarwortels weer normale haren aan.  

Mentaal een zware opdoffer

Plots kale plekken krijgen zonder te weten hoe het komt en wat eraan te doen, weegt voor veel patiënten op hun gemoed. Ze durven zich niet meer aan de buitenwereld tonen, komen in een sociaal isolement terecht en kunnen een depressie ontwikkelen. Ook de echtgenote van Will Smith kampte door de ziekte met een depressie. Daarom treft Alopecia areata niet alleen de patiënt zelf maar ook zijn of haar omgeving. Daarom reageerde Smith waarschijnlijk zo aangedaan op een schijnbaar onschuldig grapje over het kale hoofd van zijn vrouw.

Wat kan de dermatoloog doen?

Hoewel het herstel vanzelf optreedt, blijft het raadzaam om een arts te consulteren bij plotse haaruitval. Deze zal bij twijfel over de diagnose een huidbiopsie afnemen om andere haarziekten uit te sluiten. Sommige patiënten denken dat een haaranalyse laten uitvoeren of vitaminesupplementen nemen zal helpen maar dat heeft geen zin. Bij Alopecia areata heeft men geen tekort aan vitaminen. Wel kan de arts, eens de diagnose gesteld is, corticosteroïden voorschrijven. Het is een crème of lotion die men op de kale plekken aanbrengt. In andere gevallen zal men de corticosteroïden injecteren. De arts zal bepalen of een behandeling noodzakelijk is en welke de beste is.

Lijdt u aan Alopecia areata? Weet dat u zeker niet de enige bent. Het treft naar schatting 0,05 tot 0,1% van de bevolking, zowel mannen als vrouwen.

Hulp van een dermatoloog binnen 48u.

Behandeling Starten