Wat is teledermatologie en waarom is het zo populair?

Dr. Annelies Avermaete
15.11.2021

Nog nooit gehoord van teledermatologie? Dan ben je zeker niet alleen. Nochtans wordt telegeneeskunde al in veel domeinen toegepast en steeds meer gebruikt. Teledermatologie is de uitwisseling van medische informatie over dermatologische problemen via telecommunicatie: zeg maar e-mail, telefoongesprek of chat. Deze uitwisseling kan gebeuren tussen huisarts en specialist, tussen patiënt en dermatoloog of tussen universiteiten en studenten. Binnen de telegeneeskunde is teledermatologie of online dermatologie de populairste. Dat komt omdat de wachttijden in de dermatologie fors kunnen oplopen en een dermatoloog de meeste huidaandoeningen kan diagnosticeren op basis van foto’s en een beschrijving.

Huisartsen verlichten met teledermatologie de werkdruk bij dermatologen

De meeste huisartsen wisselen al langer medische informatie uit met een dermatoloog via telecommunicatie. Zo ontlasten ze de dermatoloog en is de patiënt sneller geholpen. Het is ook goedkoper want een consultatie bij een huidspecialist kost een pak meer dan bij de huisarts. Soms is het voor de huisarts niet duidelijk of het noodzakelijk is om een patiënt door te verwijzen naar de dermatoloog of niet. In plaats van het zekere voor het onzekere te nemen en de patiënt te adviseren een huidspecialist te consulteren, vermijdt de huisarts nodeloze afspraken door zich eerst per mail of telefonisch te informeren.

Patiënten veel sneller geholpen

Huisartsen maken er het meeste gebruik van maar het systeem is eigenlijk ontstaan om het rechtstreekse contact tussen patiënten en dermatologen te vereenvoudigen. Dermatologen Perednia en Brown uit Portland gebruikten als eersten de term in 1995 in een wetenschappelijke publicatie waarin ze beschreven dat teledermatologie een manier was om patiënten op het platteland makkelijker te bereiken. Voor een online consultatie hoeft de patiënt zich immers niet te verplaatsen. Dat levert forse tijdswinst op. Teledermatologie heeft het mogelijk gemaakt dat patiënten, op het moment dat het hen past, een consult kunnen opstarten met een online dermatoloog en via chat de huidaandoening beschrijven en foto’s opladen.

Permanente opleiding

Een derde toepassing van teledermatologie is het verspreiden van kennis. Universiteiten bieden aan studenten online cursussen, trainingsprogramma’s en webtoepassingen aan. Deze zijn vooral gericht op medische studenten maar ook patiënten en hun familieleden kunnen communiceren met lotgenoten via online zelfhulpgroepen.

Kortere wachttijd en efficiëntere samenwerking

De opmars van teledermatologie is een logisch gevolg van de toenemende werkdruk van dermatologen en de technologische evolutie. Technologie heeft veel zaken in het dagelijkse leven efficiënter gemaakt en zo ook het contact tussen de patiënt en de arts. Wie lijdt aan een huiduitslag hoeft geen weken meer te wachten of een halve dag uit te trekken om geholpen te worden. Hoewel in de meeste landen online consultaties nog niet gefinancierd worden door de nationale gezondheidszorg is de kost lager en dus ook de rekening voor de patiënt. Op die manier betaalt deze niet meer dan bij een klassieke consultatie en wordt het gezondheidszorgsysteem minder belast.

In 75 procent van de teleconsultaties is een bezoek aan de praktijk achteraf niet meer nodig. Niet alle dermatologische problemen kunnen opgelost worden via een online consultatie. Huidtumoren en de opvolging ervan zijn bijvoorbeeld minder geschikt. Chronische huidziekten zoals psoriasis die veel opvolging vragen zijn dan weer wel ideaal voor teledermatologie. De geconsulteerde online dermatoloog zal de patiënt nog steeds uitnodigen in de praktijk als dat noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen of de behandeling op te starten.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)