Acne behandelen met isotretinoïne: dit moet je vooraf weten

Dr. Annelies Avermaete
1.6.2023

Hoe gaat de dermatoloog te werk bij een acnebehandeling (link naar acne behandelen)? Via een traject dat geleidelijk aan opbouwt tot er gevonden wordt wat werkt tegen je acne. Dermatologen zullen daarom altijd eerst kiezen voor de behandeling met een maximaal effect en een minimum aan neveneffecten.

Maar is de ernst van je acne al hoog of heb je al andere medicatie geprobeerd zonder resultaat, dan wordt er behandeld met isotretinoïne. Wat moet je daarover weten?

Wat is isotretinoïne?

Isotretinoïne behoort tot de groep van retinoïden en is dus verwant aan vitamine A-zuur. Het wordt voorbehouden voor de ernstige vormen van acne met littekenvorming, of voor matige acne die ondanks goede crèmebehandeling en antibioticatabletten steeds terug opflakkert.

Het gaat de talgproductie in het lichaam onderdrukken. De puistjes drogen uit en de talgpropjes verdwijnen. Zo pak je dus de echte oorzaak van acne aan.

Isotretinoïne is niet te verwarren met tretinoïne. Hoewel beiden een vitamine A preparaat zijn, zijn er de toepassingen en werking anders. Isotretinoïne wordt namelijk oraal toegediend als tabletten, wordt vooral bij ernstige acne voorgeschreven en zal over een langere periode ingenomen moeten worden.

Hoe verloopt een behandeling met isotretinoïne?

Een behandeling duurt lang, 8-10 maanden, en is afhankelijk van je gewicht. De eerste weken kan er een tijdelijke verergering van acne zijn doordat mee-eeters eerst naar buiten komen, maar na ongeveer 6-12 weken zal je al een duidelijke vooruitgang van je huid merken: het aantal nieuwe ontstekingen vermindert en de ontstekingen trekken ook sneller weg. Het heeft bovendien doorgaans een blijvend effect, ook na het beëindigen van de kuur, en is zo het enige middel wat acne kan “genezen”.

De behandeling vereist een goede opvolging door de dermatoloog. Dat wil zeggen dat er om de 6 weken een follow-up ingepland moet worden om na te gaan of de dosering van de medicatie wel goed is afgestemd op de noden van je huid, maar ook van de rest van je lichaam. Dit gebeurt omdat isotretinoïne de zwaarste acnebehandeling is die bestaat, en omdat dat een aantal neveneffecten met zich meebrengt. Om die neveneffecten zo goed mogelijk te voorkomen en in te perken, maar tegelijk ook de beste oplossing voor je acne te bieden, houdt de arts je als patiënt nauw in de gaten. Die controles gaan vaak gepaard met bloedafnames.

Wat zijn de neveneffecten van isotretinoïne en wat kan je er zelf aan doen?

  • Isotretinoïne heeft een uitdrogend effect en je zal merken dat je tijdens de behandeling last krijgt van een droge huid. Vochtinbrengende dagcrèmes en/of bodylotions zijn dus een echte must om je huid te voeden wanneer je isotretinoïne inneemt. Naast een droge huid, veroorzaakt het ook droge lippen en droge ogen. Dit kan verholpen worden door het gebruik van hydraterende lippenbalsems en oogdruppels.
  • Je huid zal door de medicatie ook gevoeliger worden voor zonlicht. Een goede zonnecrème die je beschermt voor zowel UVA- als UVB-stralen is dus aan de orde. Kies voor een zo hoog mogelijke bescherming (minstens factor 50).
  • Meisjes en vrouwen mogen absoluut niet zwanger zijn/geraken tijdens de kuur, aangezien het middel schade bij de ongeboren vrucht veroorzaakt. Bij vrouwelijke patiënten zal bij de bloedafname dus ook een zwangerschapstest gebeuren. Zelf moet je uiteraard voor een goede anticonceptie zorgen.

Wil jij voldoende opvolging kregen tijdens je acnebehandeling, zonder dat je daarvoor een afspraak moet maken of je moet verplaatsen? Via Skindr begeleidt één van onze gecertificeerde dermatologen je van begin tot eind. Van vlotte communicatie tot follow-ups bij sleutelmomenten in je traject, je wordt gedurende je volledige behandeling ondersteund door een medische expert.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)