Hoe kan een dermatoloog op basis van foto’s een advies opstellen en een behandeling voorschrijven?

Dr. Annelies Avermaete
3.8.2023

Een consult op basis van een foto, kan dat wel? Kan de dermatoloog daar echt genoeg op zien? Het blijven de vragen die we het vaakst bij onze patiënten horen. Begrijpelijk, want wat nieuw is, is ongekend. Onontgonnen terrein. Maar laat ons je ook gerust stellen: binnen dermatologie laten foto’s heel wat toe.

Waarom kan er binnen dermatologie met foto’s gewerkt worden?

De huid is niet enkel het grootste orgaan, het is ook het enige orgaan dat zichtbaar is met het blote oog. Je hebt geen echo, scan of inwendig onderzoek nodig om het probleem te kunnen bekijken. Meer nog: In dermatologie geldt “één blik, één diagnose”. Voor de meest voorkomende aandoeningen die we behandelen (acne, rosacea, eczeem, (virale) rashes, psoriasis, etc.) zal tijdens een fysiek consult niet meer gezien worden dan via een online consult. Daarom leent het zich er perfect toe om op basis van foto’s een advies en behandelplan op te stellen en de nodige voorschriften aan te leveren.

Kan de dermatoloog genoeg zien op mijn foto’s?

We stellen de vraag graag omgekeerd: wat kan de dermatoloog in de praktijk wel zien dat hij of zij op foto niet kan zien? Bitter weinig. Dermatologen zijn in de eerste plaats opgeleid om met het oog te werken en een diagnose te stellen op wat ze zien. Ze hebben de meeste huidziekten leren kennen op basis van foto’s en zullen soms zelf tijdens fysieke consultaties foto’s nemen van het probleem.

Onze dermatologen zijn daarnaast ook speciaal opgeleid om diagnoses te stellen op basis van foto’s en we zijn momenteel een studie aan het opzetten in samenwerking met UZ Gent om aan te tonen hoe goed dit echt werkt.

Dit is wat ze kunnen vaststellen op foto’s:

Verkleuring

Bij veel reacties of aandoeningen is er een verkleuring van de huid: denk maar aan roodheid bij eczeem, bruine of witte plekken bij hyperpigmentatie, een rood bultje bij een basaalcelcarcinoom, enzoverder. Die verkleuring tekent zich duidelijk af tegen je normale huidskleur en zal dus ook op foto’s (genomen bij dag- of voldoende licht) duidelijk zichtbaar zijn.

Onregelmatigheden

Abnormaliteiten in vorm en grootte of acute veranderingen zullen zichtbaar afwijken van hoe je huid er normaal gezien uitziet. Zo’n uitgesproken onregelmatigheden kunnen in de meeste gevallen worden beoordeeld via foto’s en helpen om de aandoening correct vast te stellen.

Reliëf

Veel onzekerheid bij de foto’s zit hem in het feit dat we het probleem niet van dicht zouden kunnen bekijken of niet kunnen aanraken om de structuur van de huid te kunnen begrijpen. Maar dat is een misverstand: het tactiele wordt overschat. Ook op foto’s kunnen we reliëf, schilfering, ruwheid… waarnemen en door detailfoto’s en zoommogelijkheden van dichtbij onderzoeken.

Bijkomende informatie

Net zoals bij een fysiek onderzoek, zijn er uiteraard altijd zaken die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk maar aan hoe gevoelig je huid is voor bepaalde producten en behandelingen. Die bijkomende informatie bespreken we graag samen met jouw in de consultatie, en vormt zo samen met de foto’s een ideaal startpunt om de behandeling te bepalen.

Opvolging van vooruitgang

Een consult op basis van foto’s biedt bovendien nog een groot voordeel in de opvolging. Doordat de aandoening wordt vastgelegd, is het ook makkelijker om een concrete vergelijking te maken en aan de hand van foto’s de vooruitgang letterlijk te zien.

Welke aandoeningen kan de dermatoloog behandelen op basis van een foto?

Vanuit interne ervaring kunnen we zeggen dat we 90%-95% van al onze patiënten op basis van foto’s en een beschrijving kunnen helpen. Het gaat dan vooral om inflammatoire huidaandoeningen (zoals acne, rosacea, psoriasis, eczeem…), virale rashes en haaruitval. Maar ook hyperpigmentatie, anti-aging en SOA’s zijn bijvoorbeeld perfect te behandelen op basis van foto’s.

Wat als ik toch niet verder geholpen kan worden op basis van mijn foto’s?

Eerst en vooral kan de dermatoloog altijd meer of nieuwe duidelijkere foto’s vragen wanneer ze niet voldoende zien op de foto’s die werden doorgestuurd. Zo krijgen zij een beter totaalbeeld van de aandoening en kunnen ze je beter helpen. En ook jijzelf kan als patiënt extra foto’s doorsturen als je onzeker bent of de eerste twee foto’s je probleem wel duidelijk genoeg weergeven.

Als er echt een fysieke consultatie nodig is omdat er via foto niets kan worden vastgesteld, wordt de online consultatie terugbetaald omdat je daar niet geholpen werd. Als patiënt betaal je dan dus enkel het fysieke onderzoek.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)