Rosacea: oorzaken en triggers

Dr. Annelies Avermaete
1.2.2024

Genetische factoren en overgevoeligheid

Een van de theorieën over de oorzaak van rosacea is genetische aanleg. Als rosacea in de familie voorkomt, is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt. Daarnaast wordt verondersteld dat rosacea kan ontstaan door een overreactie van het immuunsysteem op bepaalde prikkels, zoals temperatuurveranderingen, voedsel, alcohol, en stress. Deze overreactie kan leiden tot ontstekingen, een kenmerkend symptoom van rosacea.

Demodex folliculitis en couperose

Een andere mogelijke oorzaak van rosacea is folliculitis door de demodexmijt, een mijt die op de huid leeft. Bij mensen met rosacea lijkt er een toename van deze mijten te zijn, wat kan leiden tot ontstekingen. Verder kunnen verwijde bloedvaatjes in het gezicht, ook bijdragen aan de symptomen van rosacea.

Klimaatinvloeden: warmte, koude en zonlicht

Het klimaat speelt een belangrijke rol in het beïnvloeden van rosacea. Extreem warm of koud weer, evenals blootstelling aan de zon, kan leiden tot opflakkeringen. Deze omgevingsfactoren kunnen de bloedvaten in de huid doen uitzetten, wat resulteert in verhoogde roodheid en ontsteking.

Tips voor het omgaan met klimaattriggers

  • Gebruik zonbescherming met een hoge SPF om je gezicht te beschermen tegen UV-stralen.
  • Hydrateer je huid goed in droge klimaten.
  • Draag beschermende kleding bij koud weer.

Voeding en stress

Naast klimaatfactoren kan ook voeding een rol spelen in het uitlokken van rosacea. Alcohol, pittig en warm voedsel, cafeïne, en histamine-rijke voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren, doordat ze een verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid veroorzaken. Stress is een andere belangrijke trigger voor rosacea. Het kan leiden tot een toename van stresshormonen zoals cortisol, wat ontstekingen en roodheid kan verergeren.

Verzorgingsproducten en medicatie

De keuze van huidverzorgingsproducten en bepaalde medicijnen kunnen ook van invloed zijn op rosacea. Het is belangrijk om producten te kiezen die zacht zijn voor de huid en geen irriterende stoffen bevatten. Wees ook voorzichtig met bepaalde geneesmiddelen, zoals die voor hoge bloeddruk, die de symptomen van rosacea kunnen verergeren. Cortisonebevattende producten kunnen rosacea doen toenemen dus let er ook mee op!

Tips voor huidverzorging bij rosacea

  • Vermijd harde reinigingsmiddelen en kies voor milde, niet-schuimende producten.
  • Test nieuwe producten eerst op een klein deel van je huid.
  • Volg de instructies van je arts nauwgezet als je medicijnen gebruikt die rosacea kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Hoewel de exacte oorzaak van rosacea complex en multifactorieel is, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke triggers en hoe je deze kunt beheren. Door je triggers te herkennen en te vermijden, en door zorgvuldige keuzes te maken in je huidverzorgingsroutine, kun je de symptomen van rosacea onder controle houden en je huidgezondheid verbeteren.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)