Waarom je puistjes krijgt door stress

Dr. Annelies Avermaete
7.6.2023

We ervaren allemaal stress. Of het nu om gaat over een eerste date, over het kopen van een huis, over het veranderen van job, over hoe je deze hectische week zal plannen… Je zal merken dat je lichaam erop reageert, en je huid misschien ook wel. Dat is des te riskanter als je een acnegevoelige huid hebt.

Kan je door die stress acne krijgen? En wat nu als je door die puistjes nog meer stress krijgt?

Hoe krijgen we puistjes door stress?

Als je stress ervaart, geeft je lichaam het corticotropine-releasing hormoon (CRH) af. Dat is de centrale motor van het stresshormoonsysteem. Simpel gezegd zal CRH zorgen voor een afgifte van het adrenocorticotroop hormoon, wat op zijn beurt via de bloedbaan naar de bijnieren reist, waar het de afscheiding van het stresshormoon cortisol veroorzaakt.

Die cortisol triggert stress. Maar, het stresshormoon triggert ook je talgklieren. Deze gaan in overdrive en produceren meer talg dan de huid kan verwerken. Die talg dient in de eerste plaats om de huid soepel te houden. Maar als er te veel talg aangemaakt wordt, dan ontstaan er talgproppen die blijven steken in de poriën - de zogenaamde whiteheads en blackheads (comedonale acne). Wanneer deze ontsteken, worden het pijnlijke puistjes. Stressacne bestaat dus echt.

Een neerwaartse spiraal: vermoeidheid

Stress brengt vaak ook vermoeidheid met zich mee. En die combinatie wordt een gevaarlijke cocktail voor de acne-gevoelige huid. Je immuunsysteem wordt namelijk erg op de proef stelt en dat zal je merken aan je huid:

De afschilfering van de huid vermindert en omdat de huid bacteriën niet meer kan weren, nestelen deze zich.

Hoe meer dode huidcellen, hoe meer kans op het verstoppen van de poriën. Hoe meer bacteriën, hoe meer kans op een ontstekingsreactie.

Een vicieuze cirkel: acnestress

Je voelt je op zo’n momenten best kwetsbaar en onzeker. Je krijgt als het ware acnestress: stress om je puistjes. En die is niet zeldzaam. Maar liefst 64% heeft ooit een afspraak of werk afgezegd door acnestress. Jammer genoeg helpt dat je niet sneller van je acne af. Integendeel: de cirkel start opnieuw en de stress zorgt alleen maar voor meer ontstekingen. Hieronder geven we je een aantal tips om die cirkel te doorbreken.

Tips bij stressacne

  1. Probeer in de mate van mogelijk de zaken die stress veroorzaken te vermijden. Hoe minder stress je ervaart, hoe minder cortisol je aanmaakt, hoe minder talgproppen.
  2. Leer je lichaam ontspannen, zodat je huid kan herstellen. Een gezonde geest in een gezond lichaam met andere woorden: ga op zoek naar een manier om de stress onder controle te houden. Denk aan sporten, mediteren, eens goed uit te rusten, enzoverder.
  3. Zet je huid niet nog meer onder druk door van alles zelf te proberen en hierdoor kans te lopen meer irritaties uit te lokken. Vind houvast in een simpele routine: reinig je huid, breng eventueel je voorgeschreven medicatie aan, hydrateer met een moisterizer en werk af met SPF. Wil je make-up gebruiken om je acne te verbergen? Dat kan, maar kies de juiste producten uit.
  4. Zoek tijdig professionele hulp van een psycholoog of dermatoloog. Zij kunnen je als de beste helpen om met je zorgen om te leren gaan of om de acne te behandelen. Want we kunnen ons wel voorstellen dat je geen zin hebt om er lang mee te blijven zitten en nog meer stress, en bijgevolg zwaardere acne te krijgen. Daarom staan we met Skindr steeds snel voor je klaar.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)