Skin food: 8 keer voeding en hun effect op acne

Dr. Annelies Avermaete
10.3.2023

Genezen start van binnenuit. Natuurlijk kan skincare voor een deel helpen wanneer je kampt met acne, maar voor blijvende resultaten zijn er oplossingen die die huid dieper voeden nodig. Bepaalde voeding bijvoorbeeld, kan je helpen om je immuunsysteem aan te sterken en je hormonen in balans te krijgen (of omgekeerd).

De relatie tussen acne en voeding is daarom al uitvoerig onderzocht, maar een zekere voorzichtigheid is wel aan de orde. Geen enkel onderzoek is sluitend. Bovendien verschilt elke huid: hoe je reageert op wat je eet, zal ook daarvan afhangen. Je laat je daarom best bijstaan door een dermatoloog en combineert het best met een behandeling. Kan je acne behandelen met voeding of is er voeding die net slecht is voor je acne? Krijg je acne door melk of zuivel, kan je chocolade eten?

Toch zetten we graag een aantal algemene tendensen op een rijtje.

Welke voeding lijkt te helpen bij acneklachten?

01 Voeding met veel antioxidanten

Naast hormonen kunnen ook zuurstofradicalen mee aan de oorzaak van acne liggen. Antioxidanten staan erom bekend schadelijke stoffen en dus ook radicalen te neutraliseren. Ze helpen je huid zo beschermen van binnenuit. Voeding die hoog is in antioxidanten zou daarom dus effectief kunnen zijn om je acne te verminderen.

  • Bessen: met als favoriet blauwe bessen.
  • Noten en zaden: walnoten, pecannoten, zonnebloempitten, hazelnoten, pistachenoten en amandelen.
  • Kruiden: kaneel, kruidnagel, munt, oregano, rozemarijn, saffraan, salie, nootmuskaat, gember, kurkuma en dille.

02 Voeding met veel vitamine A

Vitamine A is een geliefd ingrediënt voor acnebehandelingen (isotretinoine behandeling tegen acne). Het zorgt voor een goede celdeling waardoor poriën sneller ontstoppen en de talgpropjes verminderen. En je vindt het ook in voeding.

  • Geeloranje gekleurde groenten en fruit: abrikozen, mango’s, wortelen, zoete aardappel.
  • Groene bladgroenten: spinazie, paksoi, andijvie, kool.
  • Eieren: en dan vooral de dooiers.
  • Vis: met als favoriet tonijn.

03 Voeding met veel vitamine C

Vitamine C heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan er daardoor voor helpen zorgen dat verstopte poriën niet verder ontwikkelen tot een infectie.

Sinaasappelen, aardbeien, kiwi’s, spruitjes en andere koolsoorten.

04 Vezelrijke voeding

Vezels onderdrukken dus insulineproductie. Zo krijgen mannelijke hormonen geen kans en verlaagt het risico op acne-opflakkeringen.

Peulvruchten, bonen, linzen, havermout, volkoren brood en pasta.

05 Gezonde vetten

Essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 helpen de natuurlijke oliebarrière van de huid en zorgen ervoor dat ontstekingen onder controle worden gehouden.

Noten en zaden, vette vis, bladgroenten, kolen.

Welke voeding lijkt acneklachten te verergeren?

Zuivel

Onderzoek naar zuivel en acne lijkt aan te tonen dat zuivelproducten een negatief effect hebben op je acne.

Deze producten maken insuline aan die de groeihormonen in de lever en ook mannelijke hormonen stimuleert. Deze hormonale schommelingen en vooral de aanmaak van te veel androgene hormonen (=testosteron) zouden een negatieve invloed kunnen hebben op je acneklachten.

Opvallend

Magere melk lijkt acne harder te beïnvloeden. Dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan het feit dat er in magere melk minder oestrogeen zit.

Suikers

Ook naar het verband tussen suikers en acne werd uitvoerig onderzoek gedaan. En hier lijken de bewijzen sterker. Wanneer je veel suikers eet, zal je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Daardoor ga je insuline aanmaken, wat op zijn beurt androgene hormonen aanmaakt. Deze zorgen voor een toename in puistjes.

Suikers vind je allerlei soorten voeding, maar vooral enkelvoudige koolhydraten lijken hier de boosdoener. Deze vind je terug in frisdranken, chips, wit brood, enzoverder.

Fabel of feit: chocolade zorgt voor meer puistjes

Is het nu eigenlijk echt zo dat chocolade acne uitlokt? Waarschijnlijk niet. Opnieuw is het onderzoek niet zeker genoeg om echt concrete uitspraken te doen, maar een vergelijking van proefpersonen die een reep echte chocolade aten en proefpersonen die een reep chocolade aten die enkel op chocolade leek, toont aan dat er geen verschil was tussen beide groepen.

Hoe vind je het juiste voedingspatroon voor jouw klachten?

Je gezondheid, en zeker die van je huid, is uniek. Wat werkt voor jou, werkt daarom niet per se voor iemand anders. Zo gaat het ook als met de invloed die je voedingspatroon erop heeft. Van de enige dag op de andere je dieet omsmijten, heeft op dermatologisch vlak dus geen zin.

We raden je daarom eerder aan geleidelijk aan ingrediënten toe te voegen of kleine aanpassingen toe doen en telkens een week te wachten voor je opnieuw aanpassingen doet. Zo zal je leren hoe jouw huid reageert op de veranderingen. Je kan een soort dagboek bijhouden om na te gaan wat jou helpt.

Wil je een complete behandeling om tot blijvende resultaten te bekomen? Combineer voeding die je huid versterkt met een behandelplan dat opgemaakt en opgevolgd wordt door een dermatoloog. Dankzij de Skindr app start je binnen de twee dagen met jouw behandeling, ondersteund door het beste dermatologisch advies.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)