Wat zijn inflammatoire aandoeningen en hoe reageert de huid?

Dr. Annelies Avermaete
14.2.2022

Wat zijn inflammatoire aandoeningen?

Inflammatoire aandoeningen zijn moeilijk op te sporen. Periodes van koorts wisselen af met koortsvrije periodes. Daarom worden ze vaak verward met een bacteriële infectie, een eenmalig griepje. Niets aan de hand dus. Tijdens de periodes van koorts, die enkele dagen of zelfs weken kunnen aanhouden, treden ontstekingsreacties op. Een van deze ontstekingsreacties is huiduitslag. Jeuk, schilfering, blaren, acne, korsten of mondaften zijn regelmatig terugkerende symptomen. De meest voorkomende vormen van huiduitslag zijn eczeem en psoriasis.

Het duurt meestal jaren eer patiënten de juiste diagnose te krijgen van een dermatoloog. Toch is het van belang deze huidaandoening snel op te sporen. Een correcte dermatologische behandeling zal de klachten tijdens opstoten voorkomen of verlichten. Hoe kan je een inflammatoire aandoening herkennen? Onder andere door een reactie van de huid.

Acute en chronische eczeem

Eczeem

Eczeem is de huidaandoening waarbij de huid ontstoken is. Er vormen zich rode, schilferige plekken die erg jeuken. Soms ontstaan bultjes en blaasjes. Bijeczeem is de natuurlijke vetbarrière verstoord waardoor de huid uitdroogt. Wanneer het eczeem acuut is, is hij pas ontstaan en kan hij ook weer snel verdwijnen. Als eczeem niet behandeld wordt, kan chronische eczeem ontstaan. De huid is in deze fase minder rood, de schilfering neemt toe. Er kunnen pijnlijke kloven ontstaan.De jeuk is een vervelend bijkomend symptoom van eczeem. Door de jeuk ga je immers krabben. De wondjes en krabeffecten verergeren niet alleen de jeuk en de pijn maar ook het eczeem. Patiënten komen zo in een vicieuze cirkel terecht. Dermatologen dienen als behandeling voedingsstoffen of vitamines toe. Vaak is dat een zinksulfaat.

Psoriasis

Als het eczeem chronisch is, kan dit wijzen op de huidaandoening psoriasis. Ook hier zijn de symptomen rode, schilferige plekken die jeuken.

De bovenste laag van de huid is de hoornlaag. Deze beschermende laag bestaat uit harde dode huidcellen. Bij psoriasis verhoornt de huid sneller. Psoriasis kan op iedere leeftijd ontstaan maar ze komt vooral voor bij volwassenen. Veel patiënten die lijden aan psoriasis schamen zich daarvoor. Ze durven bijvoorbeeld niet meer te gaan zwemmen of naar de kapper te gaan omdat anderen de plekken dan kunnen zien.

De huid insmeren met een zalf zal de psoriasis niet doen verdwijnen maar kan wel de klachten verminderen. Het is aan te raden om minstens tweemaal per dag een neutrale, vette crème te gebruiken. Er zijn verschillende zalven op de markt. Samen met de dermatoloog wordt uitgezocht welke zalf het best bij de patiënt past.

Huidontsteking voorkomen

Blootstelling aan de zon of zonnebank en weerstandverlagende medicatie hebben een impact op de huid. Patiënten met inflammatoire aandoeningen brengen daarom best een zonnebrandcrème met minimum factor 30 aan voor ze bijvoorbeeld gaan tuinieren, fietsen of wandelen in de zon. Vermijd de buitenlucht zeker niet. Vitamine D gaat net ontstekingen tegen. Vermijd wel sterk geparfumeerde verzorgingsproducten en huishoudproducten. Stop met roken en drink weinig of geen alcohol. Stress ondermijnt het immuunsysteem. Zorg voor voldoende ontspanning en een goede nachtrust.

Raadpleeg steeds een dermatoloog bij een vermoeden van inflammatoire aandoeningen. Deze kan de juiste diagnose stellen en een gepaste behandeling opstarten.Via Skindr kan je binnen de 48u een advies ontvangen van een ervaren dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)