Basis huidverzorgingsroutine

Dr. Annelies Avermaete
17.1.2024

Een gezonde en stralende huid begint met een goede basis huidverzorgingsroutine. Ongeacht je huidtype - of je nu een vette huid hebt, last hebt van droogheid, of ergens daartussenin zit - deze tips van onze dermatologen zullen je helpen een routine te creëren die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw huid.

1. Begin met een zachte reiniging

Een goede huidverzorging begint met een schone lei. Kies een milde, hydraterende reiniger die vuil en onzuiverheden verwijdert zonder de natuurlijke oliën van de huid te ontnemen. Reinig 's ochtends en 's avonds om je huid fris en gezond te houden.

2. Exfoliëren voor een stralende teint

Voeg één tot twee keer per week een milde exfoliant toe aan je routine om dode huidcellen te verwijderen en je huidtextuur te verbeteren. Kies voor een exfoliant met ingrediënten zoals glycolzuur of salicylzuur, afhankelijk van je huidtype.

3. Hydratatie: oh-zo-belangrijk

Ongeacht of je huid vet of droog is, hydratatie is cruciaal. Gebruik een moisturizer die past bij jouw huidtype. Een geltextuur is geweldig voor vette huid (bijvoorbeeld als je last hebt van acne), terwijl een rijkere crème geschikt is voor een drogere huid. Hydrateer dagelijks voor een gezonde gloed.

4. Zonbescherming, iedere dag opnieuw

Bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door dagelijks een breedspectrum zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Zelfs op bewolkte dagen kan UV-straling schade aanrichten, dus maak zonbescherming tot een onmisbare stap in je routine.

5. Oogcrème voor je tere ooghuid

Vergeet de tere huid rond je ogen niet. Een specifieke oogcrème kan helpen bij het verminderen van donkere kringen, zwellingen en fijne lijntjes. Breng deze voorzichtig aan met je ringvinger om de huid te beschermen.

6. Aanvullende behandelingen op jouw maat

Voeg aanvullende behandelingen toe op basis van specifieke behoeften van je huid. Dit kan bijvoorbeeld vitamine C-serum zijn voor helderheid, retinol voor anti-aging, of niacinamide voor het verminderen van roodheid.

7. Luister naar je huid

De sleutel tot een succesvolle huidverzorgingsroutine is het luisteren naar je huid. Merk je dat je huid droger wordt? Voeg een extra laagje hydratatie toe. Wordt je huid gevoeliger? Verminder dan mogelijk het gebruik van exfolianten. Pas je routine aan op basis van de signalen van je huid.

8. Blijf je huid hydrateren

Huidverzorging begint niet alleen aan de buitenkant. Zorg goed voor jezelf door voldoende water te drinken, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een stralende huid.

Met deze eenvoudige en aanpasbare routine leg je de basis voor een gezonde, stralende huid. Experimenteer met producten en ontdek wat het beste werkt voor jouw unieke huidtype. Een gezonde huid is een dagelijkse investering die zichtbare en langdurige resultaten oplevert.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)